10 C
Sarajevo
Sri, 09, 22

Radna grupa za BiH pisala Schmidtu: Ugrozit ćete suverenitet BiH, podržite građansku državu

SARAJEVO, (Patria) – Radna grupa za Bosnu i Hercegovinu koja okuplja bh. i međunarodne intelektualce, uputila je pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu u kojem ga upozoravaju da bi trenutni prijedlog izborne reforme u BiH, ako se prihvati, učvrstio etničke podjele, efektivno podijelivši BiH na tri etnička entiteta i stvorio dalje društvene podjele.

“Reforma koja je jasno zamišljena tako da omogući izbor nacionaliste iz reda bosanskih Hrvata iz određene političke stranke za koju se zalaže Dragan Čović i njegova stranka HDZ, bi predstavljala nezapamćenu prijetnju državnom suverenitetu Bosne i Hercegovine: rezultirala bi situacijom u kojoj bi se dva od tri člana Predsjedništva aktivno zalagala za odcjepljenje. Takav ishod bi trebao biti predmet najveće zabrinutosti međunarodne zajednice. Umjesto toga, čini se da određeni iz međunarodne zajednice tretiraju nedavni bojkot državnih institucija od strane Milorada Dodika te prijetnju g. Čovića bojkotom ili blokadom izbora, kao legitimne aktivnosti dobronamjernih političkih aktera od integriteta i ugleda”, kažu iz Radne grupe za BiH.

Podsjećaju ga da su “Međunarodni krivični tribunal i njegov nasljednik Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove utvrdili da su udruženi zločinački poduhvati, koji su uključivali visoko rangirane zvaničnike i vojne lidere u Hrvatskoj i Srbiji, odgovorni za međunarodnu agresiju na Bosnu i Hercegovinu: agresiju kojom se težilo ka Velikoj Hrvatskoj (u Herceg-Bosni) i Velikoj Srbiji (u Republici Srpskoj). Stoga se takvim destabilizirajućim prijetnjama blokadom izbora od strane određenih nacionalista iz reda bosanskih Hrvata i bosanskih Srba ne može popuštati, jer bi se popuštanjem omogućilo ostvarivanje ciljeva međunarodne agresije iz ranih 1990-ih. Zaista bi se ovakvom izbornom reformom suverenitet Bosne i Hercegovine suočio s najvećom krizom od 1990-ih”, navode.

Upozoravaju ga da se, pored ovih prijetnji destabilizacijom Dodika i Čovića, BiH suočava s dodatnim pritiskom iz susjedstva i šire”.

  Konaković zbog kile mesa kolje vola, Schmidt 'bahato' isključuje javnost!

“Na primjer, u Hrvatskoj predsjednik Vlade Plenković poziva na izbornu reformu u Bosni i Hercegovini koja bi omogućila “legitimno” predstavljanje Hrvata kao konstitutivnog naroda. “Non-paperima” koji se pojavljuju iz Hrvatske i Slovenije se podržavaju etničke podjele konstitutivnih naroda i takozvana “mirna disolucija” Bosne i Hercegovine. Ruska Federacija podržava nacionalistički prijedlog Bosanskih Hrvata u okviru svoje dugoročne strategije slabljenja suvereniteta Bosne i Hercegovine i sprečavanja euroatlantskih integracija. Takvo miješnje izvana je neprihvatljivo i premda Dejtonski sporazum prepoznaje tri “konstitutivna naroda” u Bosni i Hercegovini, u Ustavu ne postoji test koji bi pokazao ko bi bio “legitimni” predstavnik Hrvata, kako bi predsjednik Vlade Plenković želio. Nadalje, presudom Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP) u predmetu Sejdić – Finci iz 2009. godine se nalaže Bosni i Hercegovini da prestane s diskriminacijom etničkih manjina. Presuda u predmetu Zornić iz 2014. godine je otišla dalje i naložila Bosni i Hercegovini da prestane s diskriminacijom građana koji se jednostavno žele izjašnjavati kao građani Bosne i Hercegovini i ne žele da se izjasne kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda kako bi bili podobni za kandidaturu na neku od visokih političkih funkcija. Ovim presudama se ESLJP usprotivio davanju diskriminatornog prioriteta konstitutivnim narodima”, naveli su.

Pozivaju ga da “podrži upravo ove presude i obrazloženje ESLJP u ovim predmetima, umjesto da dopusti da ga se na bilo koji način povezuje s udovoljavanjem onima koji navodno predstavljaju “legitimne” Bosanske Hrvate, dok u stvari samo propagiraju vlastiti politički interes”.

“Necivilizirano stanje koje uspostavljaju unutrašnji i vanjski akteri je dovelo Bosnu i Hercegovinu na rub egzistencijalne krize. Nastojanja da se izvrši podjela koja predstavljaju prijetnju suverenitetu BiH također joj onemogućavaju da odgovori na pandemiju. Pozivamo Vas da kategorično odbacite i osudite bilo kakva nastojanja u pravcu korozivne i neprimjerene izborne reforme i da umjesto toga podržite napore Bosne i Hercegovine ka tranziciji od konstitutivnih naroda ka državi građana s jednakim pravima i dostojanstvom”, navodi se u pismu koje potpisuje prof.dr. David Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitet Southern Connecticut i drugi američki i bh. intelektualci.

  DIJASPORA SE PRIPREMA ZA IZBORE: DOMOVINA SE I OLOVKOM BRANI, MNOGI NE SHVATAJU ZNAČAJ REGISTRACIJE

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa