-3.1 C
Sarajevo
Sri, 02, 23

Rad na crno – dugogodišnji problem u BiH: Jesu li krivi poslodavci ili država?

Rad na crno - dugogodišnji problem u BiH: Jesu li krivi poslodavci ili država?

Rad na crno godinama je problem sa kojim se suočava naša zemlja. Ispašta država, ispaštaju radnici no ni poslodavci nisu bez briga. Ukoliko ih nadležni “uhvate u prevari”, kazne su visoke. To je pokazala i protekla sedmica, kada su federalne inspekcijske službe zatekle niz nepravilnosti na terenu, a zbog svega i izrekli novčane kazne u vrijednosti više od 355 hiljada maraka.

Visok broj nezaposlenih, a u isto vrijeme i nedostatak radne snage usko su povezani sa radom na crno, smatra struka. Upravo zbog nedostatka uslova – poreznog i zdravstvenog osiguranja, kvalifikovana radna snaga ili odlazi ili odbija posao. Oni koji nemaju izbora, prinuđeni su raditi na crno, kako bi preživjeli.

No, Zakon ne kažnjava radnike, nego poslodavce. Protekle sedmice, inspektori Porezne uprave Federacije BiH na terenu su zatekli čak 66 neprijavljenih radnika. Zapečaćeno je 39 objekata.

– Ukoliko zateknemo neprijavljene radnike, to predstavlja osnov za izdavanje rješenja o privremenoj obustavi poslovnih aktivnosti i pečačenju poslovnih prostorija dok ne uvtrde te nepravilnosti – podrazumjeva se prijava zatečenih neprijavljenih radnika, rekla je Irnesa Hašimbegović, šef Odsjeka za kontrolu velikih poreznih obveznika

Sa istim problemom susreću se i u Republici Srspkoj. Predsjednik udruženja poslodavaca, Saša Trivić navodi da je i česta praksa – pola plate na račun, pola u koverti. Poslodavci prijave radnike na minimalna primanja, kako ne bi plaćali državi puni iznos doprinosa koji ih sljeduje.

  Dodikova diplomatija u deset dana: Malo za EU, pa protiv Njemačke i Putin za kraj kampanje

– Ono što nas više zabrinjava od broja koji radi na crno, je koliko broj radnika prima plate u kovertama. U situacijama gdje imamo nedostatak radne snage takvi poslodavci su nelojalna konkurencija, rekao je Saša Trivić, predsjednik Udruženja poslodavaca RS.

Kako navodi Trivić, nedostatak inspekcijskih službenika, pored nedostatka opće radne snage, trenutni je problem u fokusu ovog entiteta, jer smanjeno je prisustvo inspekcije na terenu. Ni na naš upit inspekcijskoj poreznoj upravi RS, nismo dobili odgovor. Ali, shodno statističkim podacima na nivou države, najviše radnika na crno djeluje u ugostiteljstvu, građevinarstvu i trgovini. U pitanju je domaća radna snaga, no i ona uvezena često radi bez dozvole. Trivić za sve, krivi državu.

– Zato što njihovi organi ne rade u skladu sa potrebama nas poslodavaca a i države u smislu spečavanja rada na crno. Ne može biti kriv poslodavac ukoliko država radi kako treba, dodaje Trivić.

I elektronsko prijavljivanje radnika, po uzoru na komšije – Srbiju i Hrvatsku jedna je od mogućnosti rješavanja ovog problema, navodi naš sagovornik. Dodaje da je neophodno što prije početi s realizacijom, jer rad na crno ima jako negativan utjecaj na ionako poljuljanu ekonomiju naše zemlje. Jedno od rješenja je i smanjenje velikih poreza i doprinosa koji su očito najveći teret poslodavaca.

– U svakoj zemlji postoje određena doza rada na crno, ali mislim da bi se eventualnim zakonskim izmjenama moglo pokušati spriječiti ova količina neprijavljenog rada koje ima u FBiH, kaže Hašimbegović.

  KAKO SE ZAŠTITITI: HAKERI U BIH NAPADAJU POJEDINCE I INSTITUCIJE, BRIŠU IM STRANICE, KRADU PODATKE I NOVAC

A građane smo pitali, da li bi pristali raditi na crno, da nemaju drugu opciju?

Pa bi što ne bi radio. (Jeste li bili nekada u prilici?) Nisam, ja sam u bolnici radio citav zivot.

Vjerovatno da bih. (Zbog čega?) Da bi se prehranila.

Ovdje na pijaci je kao rad na crno. (A da morate?) Ma ovdje ti je hiljadu maraka, moras odvojiti za doprinose, kao na crno…

Upravo građani imaju mogućnost, da ukoliko utvrde radnike na crno ili bilo koje druge nepravilnosti u poslovanju, da ih online anonimno prijave Inspekcijskoj službi. Moguće je na zvaničnoj web stranici Porezne uprave Federacije provjeriti i vlastitu uplatu doprinosa. Nakon provjere navoda, inspekcijski službenici izlaze na teren.

Sve detalje pogledajte u prilogu Omera Zeca.

okanal.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa