8 C
Sarajevo
Pet, 03, 23

PRVA ŽENA U BIH SA ČINOM POTPORUČNIK: MILICA ŠUKALO STOPILA VOJNIČKU I MEDICINSKU UNIFORMU

Ova plavooka Banjalučanka prva je iz BiH završila Vojnu akademiju bolničara u Atini, na kojoj se trenutno školuje još dvoje mladih iz naše zemlje.

Na studije u Grčku otišla je sa 18 godina, odmah po završetku srednje škole, a u toj primorskoj zemlji duže je od pet godina. Još u ranom djetinjstvu maštala je da bude vojnik, a pištolji i puške bili su među njenim igračkama češće od barbika i šminke.

  • Oduvijek mi je bila želja da se bavim vojnim pozivom, što sam evo i uspjela, jer zaista nijedno drugo zanimanje ne odgovara mom karakteru. Kada sam postala punoljetna, nekako uporedo sam naišla na konkurs Vojne akademije i istog momenta znala da je to moj budući put, iako sam planirala upisati policijsku akademiju ili fakultet bezbjednosti. Konkurisala sam, prošla provjere i u julu 2017. godine kao stipendista Oružanih snaga BiH otišla u Grčku. Nisam mogla vjerovati da se moj san počinje ostvarivati – priča dvadesetčetvorogodišnja Milica.

Danas ima čin potporučnika, te prve medicinske sestre koja je sa prostora bivše Jugoslavije završila pomenutu akademiju u Grčkoj.

  • To je jedina akademija u Evropi koja školuje vojno-medicinski kadar i bila mi je čast biti prvi strani student sa ovih prostora. U sklopu Vojne akademije uporedo sam studirala Fakultet zdravstvene njege u Atini jer sam oduvijek voljela pomagati ljudima te sam se stoga opredijelila za sanitetsku službu  – kazuje Milica koja u vojnoj bolnici u Grčkoj obavlja praksu do oktobra 2023. godine.

Prva godina u tuđini, priča Šukalova, bila je teška i izazovna ponajviše zbog nepoznavanja jezika, ali uz upornost i trud uspjela je savladati sve prepreke koje su bile na putu do cilja.

  • Oduvijek sam težila ka usavršavanju svojih jezičkih sposobnosti i zbog toga sam otišla studirati u Grčku, a ne recimo u Srbiju. Htjela sam da upoznam drugu kulturu, različitosti i tradiciju. Grčki jezik i bogata historija budili su moja interesovanja i danas sam ponosna što taj jezik, uz engleski, govorim perfektno – prisjeća se ova oficirka.

Dodaje da joj je nostalgija za Banja Lukom i prijateljima teže pala od stroge vojne discipline koja je vladala u internatu.

  • Svako jutro sam ustajala u pola šest, nakon čega je bila obavezna gimnastika minimum sat vremena, a zatim provjera soba od strane oficira. Ormar, krevet, sve je moralo biti pod špagu. Tokom sedmice kačilo me je najmanje jedno dežurstvo na straži, a preostalo vrijeme provodila sam na fakultetu učeći i vježbajući. Dok sam bila na akademiji mnogo sam trčala, iza mene su brojne trke, imam više od 40 medalja. Redovno sam išla i na streljaštvo koje je moja velika strast. Noć prije gađanja najčešće nisam mogla da spavam od uzbuđenja – govori za “Glas” Šukalova.

Roditelji su joj bili i ostali najveća podrška. Iako u početku zabrinuti njenim izborom zanimanja, savjetovali su joj da slijedi svoje snove.

  • Kada sam se prijavila na konkurs, moji roditelji su u jednu ruku bili jako zabrinuti, a u drugu i sretni zbog odlučnosti da pristupim tako važnom koraku. Otac mi je takođe pripadnik Oružanih snaga BiH i samim tim važna podrška, uzor i neko od koga sam stekla prva saznanja o vojnom pozivu – kazuje Milica.

Iako se muškarci oduvijek imali glavnu ulogu u vojsci, Šukalova kaže da se u tom pozivu mnogo značaja pridaje ravnopravnosti polova. 

  • Vojska jeste “muški svijet “, ali žene su tu potpuno ravnopravne i ja se odlično snalazim. Svi su izuzetno kolegijalni, jedni drugima pomažemo u teškim trenucima i veselimo se lijepim. Iako sam kao žena u manjini, kolege se profesionalno ponašaju prema meni uz maksimalno uvažavanje, te se nadam da će tako i ostati, jer će pravi izazovi biti ispred mene tek kad krenem da radim – kazala je Šukalova koje u budućnosti planira dodatno da se edukuje jer ne napredovati, kako sama kaže, znači nazadovati.

Knjiga

Tokom studija u Grčkoj, Milica Šukalo je započela pisanje knjige u koju je bilježila svoja iskustva jer smatra da bi mogla biti od koristi budućim generacijama koji odluče da se školuju u toj zemlji EU.

  • Kada sam krenula u Grčku nisam znala ni gdje tačno idem, šta me čeka, ko će me dočekati na aerodromu i iz tog razloga sam odlučila da zapisujem sve kroz šta sam prošla. Zbog previše obaveza na trećoj godini fakulteta sam prestala pisati, ali imam u planu da završim knjigu kako bi buduće kolege imale kakav-takav putokaz – ispričala je Šukalo.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa