PROTEST U MOSTARU: HITNO ZAUSTAVITI GRADNJU HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA NA LAKIŠIĆA HAREMU

protest u mostaru: hitno zaustaviti gradnju hrvatskog narodnog kazališta na lakišića haremu

Protestno okupljanje počelo je na Trgu Musala u 11 sati, nakon čega su nastavljeni na lokalitetu Lakišića harema i ispred Gradske vijećnice, javila je MINA.

Protestima, na kojim je učestvovalo oko 300 građana Mostara, pridružili su se izabrani gradski i kantonalni vijećnici, među kojima je bio i predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić.

Protestnu poruku u ime Izvršnog odbora Medžlisa Mostar u kojoj je istaknuto da su protesti organizirani zbog pravnog nasilja koje se provodi nad legitimnim pravom muslimana i Islamske zajednice, nad pravom Bošnjaka, već decenijama na lokalitetu nekadašnjeg Lakišića harema, pročitao je Kenan ef. Ovčina, pomoćnik glavnog imama MIZ Mostar.

protest u mostaru: hitno zaustaviti gradnju hrvatskog narodnog kazališta na lakišića haremu
PROTEST U MOSTARU: HITNO ZAUSTAVITI GRADNJU HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA NA LAKIŠIĆA HAREMU

– Već dvije decenije pojedini zvaničnici i interesne grupe unutar izvršne, zakonodavne i sudske vlasti na nivou Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona osporavaju i ignoriraju legitimni zahtjev i pravo Islamske zajednice da slobodno raspolaže vakufskom imovinom, da uživa Zakonom o slobodi vjere zagarantirano pravo na slobodu vjere, da štiti pravo na jednakopravan status s drugim i drugačijim – istakao je ef. Ovčina.

U poruci je podsjetio na historijat Lakišića harema na kojem je bez ikakve naknade aktom sile okupaciona austrougarska vlast izgradila željezničku prugu, kao i na bezuspješne intervencije Husage Ćičića da tu nepravdu isprave vlasti bivše Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine.

– Novo pravno nasilje nad ovim lokalitetom provodi se pred našim očima u naše demokratsko vrijeme. Islamska zajednica ne može ostati nijema i šutke posmatrati kako nam se oduzimaju elementarna prava na povrat vakufske imovine i kako se Gradska administracija oglušuje na naš legitimni zahtjev za izgradnju centralne džamije i Islamskog kulturnog centra, jer su to stvarne potrebe ovovremene generacije mostarskih muslimana. To nije nikakav politički zahtjev i političko pitanje, kako se uporno pokušava u javnosti predstaviti – kazao je efendija Ovčina.

Ocijenio je kako cijela ova situacija predstavlja svojevrstan žig poniženja, diskriminacije i svojevrsnog aparthejda, što ne priliči gradu koji već stoljećima baštini otvorenost, vjersku i kulturnu raznolikost.

U porukama s protestnog skupa istaknuto je da je organiziran zbog nepravde koja se vrši nad vakufskom imovinom i Islamskom zajednicom, zbog neprincipijelnog odnosa administracije Grada Mostara prema legitimnim zahtjevima Islamske zajednice te protiv segregacije i svojevrsnog aparthejda koji se vrši nad Bošnjacima.

Poručeno je, također, kako nikada nijedan Bošnjak nije dao saglasnost da na Lakišića haremu bude izgrađena zgrada Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) i drugih nacionalnih institucija istoga predznaka.

protest u mostaru: hitno zaustaviti gradnju hrvatskog narodnog kazališta na lakišića haremu
PROTEST U MOSTARU: HITNO ZAUSTAVITI GRADNJU HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA NA LAKIŠIĆA HAREMU

Ovim skupom se, kako je istaknuto, želi i podsjetiti domaća i svjetska javnost da pravno nasilje režima i režimskih moćnika nikada nije donijelo nikakvog dobra, već samo destabiliziralo društvene odnose.

Konkretizirajući zahtjeve, efendija Ovčina je pozvao nadležnu gradsku inspekciju da zaustavi radove na izgradnji zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, a načelnika Mostara Marija Kordića da stane u zaštitu vladavine prava i interesa svih građana i svih naroda i svih vjerskih zajednica.

– Pozivamo nadležne gradske službe da jasno predoče dokumentaciju za koje u rukovodstvo HNK-a tvrdi da je validna i zakonita. Također, pozivamo i Gradsko vijeće da, shodno svojim nadležnostima, utvrdi stepen odgovornosti svih odgovornih za nesavjesan rad i pogodovanje zbog političkog ili ličnog interesa – poručio je Ovčina.

Također je u ime Islamske zajednice u Mostaru pozvao Pravobranilaštvo Grada Mostara da odmah objavi rezultate aktuelne revizije spornih rješenja i dokumenata, a političke partije da hitno stanu u zaštitu vladavine prava i poštivanja zakonom predviđenih normi i procedura.

– Pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice da se posvećeno uključe u ovu problematiku, dajući konkretan doprinos da ovo pitanje bude riješeno zarad izgradnje prosperitetnog Grada Mostara u kojemu svi imaju pravo na jednakopravan tretman – kazao je efendija Ovčina.

protest u mostaru: hitno zaustaviti gradnju hrvatskog narodnog kazališta na lakišića haremu
PROTEST U MOSTARU: HITNO ZAUSTAVITI GRADNJU HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA NA LAKIŠIĆA HAREMU

– Protivno svim zakonima i dostignućima demokratskog društva, Gradska administracija i njene službe godinama ignorišu naše zahtjeve, i dosljednom šutnjom šalju nam poruku da to nikada i ne misle riješiti – kazao je Ovčina.

Na kraju je prenio poruku Izvršnog odbora MIZ Mostar da Islamska zajednica neće mirno posmatrati nepravdu koja im se čini i da će iskoristiti sve svoje raspoložive kapacitete da u demokratskom duhu i na sve dozvoljene zakonske načine protestiraju protiv nepravde i nasilja koje im se čini, što će uključivati i svaki vid građanskog neposluha.

Pozvao je svoje kolege imame, sve džematlije u bosanskohercegovačkim džematima i medžlisima da utječu na organe vlasti u njihovim sredinama da ne podlegnu emociji i ne posegnu za recipročnim rješenjima u onim sredinama gdje su Bošnjaci u većini, jer sila i nasilje bilo nad ljudima bilo nad pravima nikada nikome nisu donijeli dobro.

hayat.ba

drugi upravo čitaju