16 C
Sarajevo
Sub, 09, 22

Pripadnici Granične policije u sve težoj situaciji: Nedostaje kadra i zadovoljstva, vlast nijema!

(Patria) – Granična policija BiH konstantno ima problema sa popunjenošću (nedostaje oko 400 zaposlenih po postojećoj sistematizaciji od čega najvećim dijelom policijskih službenika ).
Problemi sa prijemom novih policijskih službenika, koji ne prate trend odlaska u penziju, raskida radnih odnosa, napuštanja službe zbog ličnih razloga, koji su uglavnom zbog malih primanja, loših uslova rada Graničnu policiju sve više dovodi u nezavidan položaj.

Emir Tanović, predsjednik Upravnog odbora i ujedno predsjednik Sindikata Granične policije napominje i da samo 20-ak graničnih prelaza zadovoljava tzv. evropske standarde i usklađenost sa Zakonima i pravilnicima neophodnost izmjene zastarjelih zakonskih rješenja.

„Osim ovih problema u zadnje vrijeme veliki problem za službu i zaposlene prije svega policijske službenike obzirom na specifičnosti posla i mjesta rada predstavljaju troškovi dolaska na posao i toplog obroka koji su odavno premašili vrijednost koju zaposleni dobivaju po ranijem obračunu zbog čega naši uposleni i dalje izdvajaju velika sredstva od plate kako bi došli na svoje radno mjesto i izvršavali svoje poslove i zadatke.

Napominjemo da policijski službenici provedu i do 14 sati na službi (odlazak na službu, rad i povratak sa službe u organizacionu jedinicu ) koje im se niti prizna niti plaća. Osim toga većina policijskih službenika obzirom na organizaciju, poslove i lokalitet na kojima Granična policija BiH provodi zakonom predviđene mjere i radnje dolazi iz unutrašnjosti države“, ističe Tanović.

Podsjećamo, krajem juna 2022. godine usvojen je Budžet institucija Bosne i Hercegovine kojim je zaposlenicima u institucijama Bosne i Hercegovine vraćena osnovica na onu iz 2009. godine čime se u maloj mjeri ispravila nepravda.

„Usvajanjem Budžeta za 2022. godinu nisu riješeni problemi koji se tiču ekonomske egzistencije zaposlenih obzirom da troškovi života su konstantno rasli, a što se posebno odnosi na povećanje cijena goriva hrane. 

  ČOVIĆ I SATELITI PISALI MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI: BRINU ZBOG ‘MILITANTNOG NACIONALIZMA I GOVORA MRŽNJE BOŠNJAČKIH POLITIČARA’

Prilikom izglasavanja Budžeta za 2022. godinu od pojedinih političara se čula kritika kako će usvajanjem Budžeta biti učinjena nepravda koja se odnosi na minimalna povećanja onih sa najnižim koeficijentima dok ce parlamentarcima i drugim imenovanim licima biti za oko 500 KM veća od ionako prevelikih primanja, koja je samim usvajanjem Budžeta utihnula.

Zbog svega navedenog Sindikat GP BiH očekuje i traži da se što hitnije usvoje izmjene Zakona o  platama i naknadama u institucijama BiH kojim je predviđeno da se povećavaju koeficijenti uposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine do koeficijenta 3 za 0,20 po koeficijentu odnosno linearno povećanje zaposlenih koji imaju navedene koeficijente što znači da bi plata vojnika, policajaca do čina viši inspektor, državnih službenika do pozicije stručni savjetnik bila veća za iznos od oko 107,00 KM“. Ističe Tanović.

Ovo u stvarnosti predstavlja povećanje plate za najugroženije kategorije zaposlenika, te pozivaju Dom naroda PS BiH da bez odlaganja usvoji izmjene Zakona i barem malo vrati  povjerenja u zaposlene koji rade u institucijama Bosne i Hercegovine kako bi zaposleni ostvarili normalna primanja za svoj rad.

„Također, pozivamo predsjedavajućeg i sve ministre u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da postupe u skladu sa Inicijativom o usklađivanju troškova prevoza i toplog obroka uposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj dana 27.06.2022. godine, kojom je zadužio Vijeće ministara da u roku od mjesec dana visinu naknade za prijevoz na posao i s posla uskladi sa prosječnim povećanjem litre goriva u posljednjih godinu dana te visinu naknade za ishranu tokom rada poveća sa  sadašnjih 8,00 KM na 12,00 KM za svaki dan proveden na radu“, dodao je Tanović.

nap.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa