Prezentacija programa podrške malim preduzećima Ministarstva privrede Kantona Sarajevo za aktuelnu godinu

U Domu mladih održana je Prezentacija programa poticaja maloj privredi Ministarstva privrede Kantona Sarajevo. Na Prezentaciji su prisustvovali premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministri u Vladi Zlatko Mijatović, Naida Hota-Muminović, Omer Osmanović, Admir Katica, predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, dogradonačelnik Grada Sarajeva Samir Avdić, te brojni poduzetnici i potencijalni aplikanti.

Radi povećanja broja zaposlenih, malih i srednjih preduzeća i unapređenja proizvodnje, Ministarstvo privrede KS sprovodi aktivne mjere podrške razvoju male privrede. Plan za ovu godinu je obogaćen novim inovativnim mjerama prilagođenim potrebama tržišta, sa budžetom od 8,5 miliona KM.

“Poticaji za male poduzetnike promovišu raznolikost i inkluzivnost. Oni su ključne figure u našim zajednicama i zapošljavaju ljude različitih pozadina. Kroz ove poticaje želimo osigurati jednake šanse za sva mala i srednja preduzeća. Važnost razvoja privrede je neupitna, ali to nije moguće bez pojedinaca. Vi ste nosioci razvoja i budućnost, koju podržavamo. Transparentnost implementacije programa je važna, kao i sigurnost da će sredstva pravilno biti raspoređena. Pozivam vas da budete hrabri, aplicirate na javne pozive i budete dio ovog programa”, rekao je ministar Mijatović.

Nakon uvodnog obraćanja ministra Mijatovića, pomoćnik ministra za poduzetništvo investicije i ugostiteljstvo Zlatan Mujak je detaljnije predstavio programe.

Novi programi ove godine uključuju:

“Poticaj direktnih stranih ulaganja – Podrška za osnivanje pravnih lica stranih ulagača”
“Finansijski poticaj sa inkubacijom za novoosnovane poslovne subjekte”, te
“Poticaj za ulaganja novoosnovanih subjekata registrovanih u 2023. i 2024. godini”

U protekloj godini, ministarstvo je radilo na adaptaciji prostora na Mašinskom fakultetu za Centar za razvoj poduzetništva Javne ustanove Centar za napredne tehnologije, sa ciljem pružanja inkubacije novoosnovanim subjektima. Novi program “Finansijski poticaj sa inkubacijom za novoosnovane poslovne subjekte” obuhvata sredstva od 750.000 KM za podršku oko 25 subjekata registrovane 2024. godine, sa finansijskom podrškom do 30.000 KM i godinu dana inkubacije.

Program “Poticaj direktnih stranih ulaganja” nudi podršku stranim investicijama mikro, malih i srednjih preduzeća iz inostranstva, sa budžetom od 350.000 KM za pravna lica osnovana na području KS. Predviđena grant podrška do 70.000 KM po korisniku.

Za već osnovane poslovne subjekte, program “Poticaj za ulaganja poslovnih subjekata registrovanih u 2023. i 2024. godini” obuhvata 400.000 KM za subjekte sa sjedištem na području KS. Podrška uključuje tehnološku modernizaciju, uvođenje standarda kvaliteta i digitalizaciju poslovanja.

Izvor: ( www.tvsa.ba / Javno.ba )

drugi upravo čitaju