PREMINUO JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH RUDARA, ALIJA SIROTANOVIĆ: DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI 13. MAJ

preminuo jedan od najznačajnijih rudara, alija sirotanović: događaji koji su obilježili 13. maj

1619. Po nalogu princa Morisa od Nasaua, pod optužbom za religioznu subverziju pogubljen je holandski državnik Johan fan Oldenbarnevelt, osnivač moderne holandske države.

1787. Prvi brodovi sa robijašima krenuli iz Engleske prema novoj koloniji Australiji koja je tada Engleskoj služila kao kažnjenička kolonija.

1792. Rođen italijanski svećenik Giovanni Mastai Ferretti, od 1846. papa Pio IX. Za vrijeme njegovog pontifikata, najdužeg u historiji Rimokatoličke crkve (31 godina i 236 dana), prestala je da postoji Crkvena država (1870). Najveći njen dio ušao je u sastav Kraljevine Sardinije, dok je Papska država svedena na nekadašnji Patrimonij.

1848. U Sremskim Karlovcima počelo zasjedanje Majske skupštine na kojoj su delegati 175 crkvenih opština iz Vojvodine i Srbije izabrali Josifa Rajačića za patrijarha, a pukovnika Stevana Šupljikca za vojvodu. Skupština je 15. maja proglasila Srpsko vojvodstvo, ali austrijska i mađarska vlada nisu priznale srpsku autonomiju.

1851. U Šapcu rođen pisac i ljekar Laza Lazarević.

1881. U Gostilju na Zlatiboru rođen Dimitrije Tucović, vođa socijalističkog pokreta u Srbiji. Na kongresu Internacionale u Kopenhagenu (1910) suprotstavio se imperijalističkoj politici Austrije. Poginuo je 20. novembra 1914. u Kolubarskoj bici.

preminuo jedan od najznačajnijih rudara, alija sirotanović: događaji koji su obilježili 13. maj
Dimitrije Tucović

1888. U Brazilu zvanično ukinuto ropstvo.

1914. Rođen američki bokser Joe Louis, prvak svijeta u teškoj kategoriji od 1937. do 1949, kada se povukao.

1930. Umro norveški polarni istraživač i diplomata Fritjof Nansen. Kao visoki komesar Društva naroda rukovodio je repatrijacijom ratnih zarobljenika nakon Prvog svjetskog rata.

1961. Umro američki filmski glumac Gary Cooper, dobitnik Oscara za filmove “Narednik Jork” i “Tačno u podne”.

1981. Na Trgu svetog Petra u Rimu u atentatu je ranjen papa Ivan Pavao II. Atentator Mehmed Ali Agdža je uhapšen. Pušten je iz zatvora nakon 20 godina i u junu 2000. predat Turskoj.

1990. U Zagrebu na stadionu u Maksimiru uoči fudbalske utakmice zagrebačkog Dinama i beogradske Crvene zvezde dogodio se krvavi obračun navijača ova dva kluba.

1990. 13. maja preminuo je jedan od najpoznatijih rudara, Alija Sirotanović. Rođen je 1914. godine u Trtorićima kod Breze. Bio je udarnik i junak socijalističkog rada, koji je 24. jula 1949. godine oborio svjetski rekord u kopanju ugljena.

1994. Ministri inostranih poslova SAD-a, EU i Rusije postigli u Genevi saglasnost o zajedničkoj strategiji u rješavanju rata u BiH.

1999. Države Peru i Ekvador potpisale dokument o razgraničenju, okončavši poslije šest decenija spor zbog kojeg su te zemlje tri puta ratovale.

2000. Na magistralnoj cesti M17, kod mjesta Zli Brijeg kod Kaknja, autobus Buco-transa sletio s mosta, prilikom čega su poginula 43 putnika.

2000. U Novom Sadu ubijen Boško Perošević, predsjednik Izvršnog vijeća Autonomne pokrajine Vojvodine. Ubijen je prilikom obilaska Novosadskog sajma, a ubistvo je počinio portir sajma Milivoje Gutović iz Ratkova, rodnog mjesta Peroševića.

preminuo jedan od najznačajnijih rudara, alija sirotanović: događaji koji su obilježili 13. maj
Boško Perošević

2014. U nesreći u rudniku uglja u Somi kod Manise na zapadu Turske poginula su 282 rudara, a 450 je povrijeđeno.

2017. U padu sportskog aviona tokom promotivnog leta u naselju Jasenice južno od Mostara poginulo je pet osoba. Poginuli su pilot i četiri mlađe osobe.

2018. U samoubilačkim napadima na tri crkve u indonezijskom gradu Surabayji poginulo je 11 osoba, a na desetine su ranjene. Napad na ove crkve izveli su članovi jedne porodice – jedan napad izvela je majka sa dvoje djece, dok su otac i tri sina napali druge dvije crkve.

hayat.ba

drugi upravo čitaju