PREMINUO FARUK JAŽIĆ, AUTOR I MUZIČKI PRODUCENT

preminuo faruk jažić, autor i muzički producent

812. Izaslanici vizantijskog cara Mihaila I Rangabe sklopili mir u Ahenu s franačkim carem Karlom Velikim nakon više od decenije rata između Vizantije i Franačkog carstva. Jedan od uzroka rata bio je što je rimski papa, potraživši oslonac u Franačkom carstvu, krunisao Karla Velikog (800).

1628. Rođen francuski pisac Charles Perrault, autor čuvene zbirke bajki “Vilinske priče”, koja sadrži širom svijeta poznate bajke “Mačak u čizmama”, “Crvenkapa”, “Plavobradi”, “Uspavana ljepotica”.

preminuo faruk jažić, autor i muzički producent
PREMINUO FARUK JAŽIĆ, AUTOR I MUZIČKI PRODUCENT

1876. U San Franciscu rođen američki pisac John Griffith, poznat kao Jack London, jedan od najčitanijih u prvoj polovini 20. vijeka. Napisao je 50-ak pripovjedaka i romana (“Zov divljine”, “Bijeli očnjak”).

1953. Skupština FNR Jugoslavije usvojila novi ustav. Ukinuto je Vijeće naroda i formirano Vijeće proizvođača.

1964. U Zanzibaru, mjesec nakon što je zemlja stekla nezavisnost, zbačen s vlasti sultan i proglašena je republika s predsjednikom Abeidom Karumeom. Četiri mjeseca kasnije Zanzibar se ujedinio s Tanganjikom u Tanzaniju.

1991. Kongres SAD-a odobrio predsjedniku Georgeu Bushu upotrebu vojne sile da bi prisilio iračku armiju da napusti Kuvajt.

1992: U Vražićima kod Čelića klanjana je dženaza Abdulahu Kovačeviću, magistru ekonomskih nauka, predsjedniku MBO Bijeljina, koji je kidnapovan 29. novembra 1991. godine, a pronađen mrtav 5. januara 1992. godine. Na dženazi u Vražićima prisustvovalo je preko deset hiljada osoba. Među prisutnim su bili i dr. Muhamed Filipović, potpredsjednik MBO BiH, Irfan Ajanović, član Glavnog odbora SDA, Abdulah Čelebić, rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Mešihata.Zločinci koji su ubili ovog mladog čovjeka, nisu otkriveni. Među ljudima je najraširenija pretpostavka da je Abdulah, bio kidnapovan, potom ubijen, a zatim, vjerovatno iz helikoptera bačen u šumu, u kojoj je pronađeno njegovo beživotno tijelo puno opekotina, modrica i oguljotina. Svima je jasno da se radilo o političkom ubistvu, koje je smišljeno i dobro pripremljeno.

1992. Vlada Alžira dan poslije ostavke šefa države Bendjedida Chadlija odgodila drugu rundu parlamentarnih izbora, obrazloživši to nemogućnošću nastavljanja izbornog procesa. Na izborima je vodio islamski Front nacionalnog spasa. Islamisti su se potom prihvatili oružja i u narednim godinama ubijeno je više desetina hiljada Alžiraca.

1996. Prve ruske jedinice u sastavu IFOR-a stigle u BiH, u prvoj zajedničkoj vojnoj misiji s trupama SAD-a i ostalih zapadnih zemalja poslije Drugog svjetskog rata.

1998. Devetnaest evropskih država potpisalo dokument o zabrani kloniranja ljudskih bića.

2002. U 82. godini umro Cyrus Vance, državni sekretar u administraciji Jimmyja Cartera, jedan od autora mirovnog plana za BiH 1993, koji su bosanski Srbi odbili.

2003. Umro bivši argentinski vojni diktator, general Leopoldo Galtieri, koji je Argentinu uveo u katastrofalni rat 1982. sa Velikom Britanijom oko Foklandskih ostrva.

preminuo faruk jažić, autor i muzički producent
PREMINUO FARUK JAŽIĆ, AUTOR I MUZIČKI PRODUCENT

2005. Evropski parlament usvojio prvi Ustav Evropske unije, koji nije zaživio jer je prijedlog tog ustava odbačen u Francuskoj i Holandiji. Ustav EU zamijenio je Lisabonski ugovor, koji je stupio na snagu 1. decembra 2009.

2008. Umro Angel Gonzalez, jedan od najvećih španskih pjesnika i pripadnika generacije književnika poznatih po borbi protiv Francisca Franca.

2008. U helikopterskoj nesreći kod Katlanova u Makedoniji poginuli vojnici koji su se vraćali iz misije ALTEA u BiH.

2010. U Sarajevu umro Faruk Jažić, bh. muzički producent, autor, kompozitor i interpretator tradicionalnih i modernih pjesama. Pravio pjesme za Harija, Tomu Zdravkovića, Safeta Isovića, Ivicu Šarića…

2010. U razornom zemljotresu koji je pogodio Haiti poginulo više od 200.000 ljudi, oko 300.000 je povrijeđeno, a više od milion je ostalo bez kuća.

2016. Deset ljudi je poginulo, a 15 teško povrijeđeno u napadu bombaša samoubice u centru Istanbula, u blizini Aja Sofije i Plave džamije, turističkog srca tog grada. Svi poginuli su stranci, od kojih je devet Nijemaca. Turska policija je saopćila da je terorista 28-godišnji Sirijac.

The post PREMINUO FARUK JAŽIĆ, AUTOR I MUZIČKI PRODUCENT first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju