2 C
Sarajevo
Čet, 02, 23

Pravobraniteljica: Odluka HZZO-a ide na štetu osoba s invaliditetom

PRAVOBRANITELJICA za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak izrazila je nezadovoljstvo nedavnom odlukom Upravnog vijeća HZZO-a, upozoravajući da višegodišnje smanjivanje cijena ortopedskih pomagala i lijekova prisiljava osobe s invaliditetom da ih same doplaćuju i kupuju.

“Gotovo čitavo desetljeće upozoravamo i apeliramo na važnost i dostupnost ortopedskih i drugih pomagala koja omogućavaju osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju nesmetano kretanje, odnosno njihovo funkcioniranje i uključivanje u svakodnevni život”, ističe Slonjšak u priopćenju.

Naglasila je da kontinuirano upozorava na važnost i dostupnost kvalitetnih lijekova kako bi se prevenirala i spriječila daljnja pogoršanja zdravlja, odnosno nastanak mogućeg invaliditeta.

“Donose se odluke koje ponovno idu na štetu osoba s invaliditetom”

Upozoravamo da su postojeća pomagala na Listi zastarjela, često nekvalitetna i vrlo teško, gotovo nemoguće prilagodljiva potrebama same osobe. Svjedoci smo da su neka predložena pomagala dugoročno i štetna za zdravlje, a ne vidimo da se uvode nova tehnološki bolja, inovativna i kvalitetnija rješenja, navodi se u priopćenju.

“Nažalost, svjedoci smo da se donose odluke koje ponovno idu na štetu osoba s invaliditetom prisiljavajući ih da sami doplaćuju i kupuju pomagala, kao i lijekove, i/ili pristaju na ono što je odobreno putem HZZO-a”, kaže Slonjšak.

Odluku Upravnog vijeća HZZO-a, koja je donesena na 64. redovnoj sjednici, pravobraniteljica smatra alarmantnom i izravnim udarom na zdravstvene uvjete u kojima žive osobe s invaliditetom te apelira na HZZO da preispita i odustane od provedbe odluke, čije je stupanje na snagu najavljeno za 20. prosinca.

  Bivši šef specijalaca u BiH oslobođen optužbi za zločin nad ratnim zarobljenicima

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?


Index.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Jasmin
Jasminhttps://tnt.ba
Jasmin je totalni ovisnik o vijestima koje vam prenosi gotovo 24 sata dnevno.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa