Povodom godišnjice genocida / Ambasador SAD-a poslao poruku pojedinim bh. liderima: Prestanite sa svojom propagandom lažnih narativa o historiji

povodom godišnjice genocida / ambasador sad-a poslao poruku pojedinim bh. liderima: prestanite sa svojom propagandom lažnih narativa o historiji

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Michael Murphy, obratio se videoporukom građanima Bosne i Hercegovine uoči današnjeg obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

On je najavio svoje prisustvo u Potočarima, te je kazao kako Amerikanci izražavaju svoju solidarnost sa žrtvama, preživjelima i porodicima koje žale za svojim najmilijim.

Činjenice o genocidu su, kako Murphy kaže, nepobitno i to su utvrdili Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde.

Imao je Murphy poruku i za pojedine bh. lideri, rekao im je da su već odavno trebali prestati sa propagandom lažnih narativa o prošlosti.

Govor ambasadora Murphyja, upućen građanima BiH u videoporuci, ovim putem prenosimo u cijelosti:

– U ponedjeljak ću prisustvovati obilježavanju 27. godišnjice genocida u Srebrenici, mračnog trenutka historije, ne samo za Bosnu i Hercegovinu nego za cijelo čovječanstvo. Na ovu godišnjicu – i uvijek – Amerikanci izražavaju svoju solidarnost sa žrtvama, preživjelima i porodicama koje žale za svojim najmilijim. Mi žalimo s vama.

Ova važna godišnjica podsjetnik je da društvo, politički lideri i institucije svih nivoa u Bosni i Hercegovini imaju veliku odgovornost da potvrde činjenice vezane za genocid u Srebrenici. Ove činjenice su sa sigurnošću utvrdili Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, kao i Međunarodni sud pravde.

<!–||||–>

Za njih postoje nesporni forenzični dokazi. Bh. zvaničnici na svim nivoima imaju institucionalnu odgovornost da prihvate šta se dogodilo u Srebrenici prije 27 godina, kao i stalnu obavezu da se time bave kroz podučavanje budućih generacija istini, iskazivanje poštovanja prema žrtvama, podršku preživjelima – uključujući sjećanje, potragu za nestalima, te traženje pravde istraživanjem i procesuiranjem počinilaca, od kojih su neki još na slobodi, među nama. 

Ovo je jedini put ka budućnosti koji donosi pomirenje ljudima u Bosni i Hercegovini, koji pomaže zacjeljivanje rana u ovoj zemlji, i garantuje pravedan i trajan mir među djecom i unucima onih koji su patili i umrli u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. 

Bila mi je čast pridružiti se učesnicima Marša mira. Impresionira me snaga i hrabrost koju pokazuju prelazeći ovaj put za koji treba velika fizička izdržljivost da bi promovirali nadu, mir i toleranciju. Pozivam političke lidere BiH da pokažu istu hrabrost i snagu. Odavno su već trebali prestati sa svojom zapaljivom, nacionalističkom retorikom, kao i propagandom lažnih narativa o prošlosti i produbljivanjem etničkih podjela među ljudima u Bosni i Hercegovini. Umjesto toga, lideri – na svim nivoima vlasti – treba da grade povjerenje i dobru volju da bi svi ljudi u Bosni i Hercegovini uživali u prilikama koje pruža mirna i prosperitetna budućnost.

Svi koji su izgubili svoje najmilije u Srebrenici i drugdje u ovoj zemlji prije četvrt stoljeća ne zaslužuju ništa manje od toga. Sjedinjene Države su i dalje opredjeljene da svima u Bosni i Hercegovini koji teže pomirenju, miru i pravdi pruže podršku, rekao je Murphy.

www.oslobodjenje.ba

drugi upravo čitaju