21.6 C
Sarajevo
Ned, 06, 23

POTPISAN PRAVILNIK Kontakt tačka BiH sa EUROPOL-om počinje sa radom u maju

(Patria) – Potpisivanje Pravilnika o radu Nacionalne/zajedničke kontakt tačke za saradnju sa EUROPOL-om, predstavlja važan korak ka ostvarenju pune saradnje između Agencije za provedbu zakona EU (EUROPOL) i agencija za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini. Ceremoniju potpisivanja je danas upriličilo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, a prisustvovali su ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler, Patrícia Silveira, šefica Jedinice za strategiju i vanjske odnose u EUROPOL-u, entitetski i kantonalni ministri unutrašnjih poslova, direktori agencija za provedbu zakona na državnom nivou i šef Policije Brčko Distrikta.

“Kriminal se ne zaustavlja na granicama, te je prekogranična saradnja u provedbi zakona ključna za sigurnost i zaštitu građana širom Evrope. Drago mi je da je BiH napravila iskorak ka punoj saradnji sa EUROPOL-om. Kao zemlja kandidat za članstvo u EU, od Bosne i Hercegovine se očekuje da pokaže kredibilne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Punom implementacijom Sporazuma o saradnji sa EUROPOL-om, a kasnije i potpisivanjem sporazuma o EUROJUST-u i FRONTEX-u, Bosna i Hercegovina će u potpunosti početi koristiti evropske instrumente za jačanje borbe protiv teških oblika kriminala, što će biti korisno za građane BiH, ali i biti korak naprijed na putu ka EU”, rekao je ambasador Sattler.

Bosna i Hercegovina je jedina država Zapadnog Balkana bez operativne Kontakt tačke za saradnju s EUROPOL-om. Stavljanjem u punu funkciju Kontakt tačke omogućit će se neposredna saradnja između EUROPOL-a i svih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, te upućivanje bh. oficira za vezu pri EUROPOL-u u Hag, što će biti veliki korak naprijed u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma. Takođe će omogućiti razmjenu informacija o kriminalcima putem sistema EUROPOL-ove mreže za sigurnu razmjenu informacija (SIENA), uključujući i bazu podataka SIENA za borbu protiv terorizma.

“Bosna i Hercegovina, iako jedina država Zapadnog Balkana, koja još nije uspostavila punu saradnju sa EUROPOL-om, preko Zajedničke kontakt tačke, pridaje poseban značaj međunarodnoj policijskoj saradnji, zbog interesa unutrašnje bezbjednosti, a posebno što ova oblast ima ključnu ulogu za pristupanje naše zemalje EU. Uvjereni smo da će EUROPOL, kao centar za podršku provođenju zakona i čvorište za razmjenu informacija o kriminalnim aktivnostima, našu zemlju učiniti bezbjednijom i bližom porodici evropskih zemalja”, kazao je Nešić.

EU nastavlja pružati podršku operacionalizaciji Kontakt tačke kroz renoviranje prostorija u kojima će biti smještena i donaciju informatičke opreme potrebne za rad Kontakt tačke, koja će biti isporučena u okviru projekta koji se finansira iz IPA sredstava. Ministarstvo sigurnosti se obavezalo prenijeti servere SIENA-e što će omogućiti početak operativnog rada Kontakte tačke u maju 2023. godine.

“Moramo se zajedno boriti protiv međunarodnih kriminalnih prijetnji kako bismo postigli sigurno i bezbjedno društvo za sve naše građane. Udruživanje snaga postalo je važnije nego ikad. Stoga, ostaje glavni prioritet za Europol da osnaži saradnju sa svim zemljama u regionu”, rekla je gospođa Silveira.

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa