Poslodavci žele povećanje svih plaća i uvođenje poreza na apartmane. Ovo je plan

Poslodavci žele povećanje svih plaća i uvođenje poreza na apartmane. Ovo je plan

​HRVATSKA udruga poslodavaca predlaže povećanje plaća kroz porezno rasterećenje tako da se neoporezivi dio plaće digne sa 533 eura na 663 eura te da se porezni razred od 20 posto smanji na 15, a da se 30 posto poreza na dohodak primjenjuje tek na plaće veće od 50.000 kuna.

Isto predlažu i HUP i SDP

Iznos koji bi lokalna samouprava izgubila nadomjestili bi uvođenjem poreza od 10 posto na rentu apartmana. To predlaže HUP, a gotovo istu ideju ima i SDP.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel za N1 kaže: “HUP bi morao doslovno promijeniti svoju politiku da svaki porast primanja radnika traže od države, u panici su što nemaju dovoljno radnika, a htjeli bi zadržati istu nisku cijenu rada, pa traže povlasticu od države ili traže radnike u Indiji i Nepalu”.

Zanimljivo je da su se na istoj liniji i HUP i SDP.

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić kaže: “U nekim vremenskim periodima to može biti isto jer je HUP-u u interesu zbog manjka radnika i velikog odljeva radnika, postoji jaz u potražnji za radnicima da se povećaju plaće jer se taj jaz može suzbiti tako da dižete plaće”.

Prema prijedlogu HUP-a plaća od 663 eura rasla bi za 41 euro, prosječna plaća od 1016 eura za 61 euro, ona od 1327 za 84 eura, a plaća od 2000 eura za 137 eura.

Foto: N1

Porez na iznajmljivanje apartmana kao kompenzacijska mjera

Novosel pak upozorava da bi lokalna samouprava skupljim komunalijama mogla poništiti korist od poreznog rasterećenja plaće: “Ako istovremeno lokalna samouprava digne cijenu vode ili prireza, onda radnik neće dobiti ništa”, kaže Novosel.

I zato HUP kao kompenzacijsku mjeru, ali i SDP kroz porez na nekretnine i ostalu imovinu, predlaže porez od 10 posto na prihode od iznajmljivanja apartmana na moru umjesto simboličnog paušala od 40 eura po krevetu, odnosno apartmanu. Ali postoji još jedan dodatni način koji zagovara SDP.

Hajdaš Dončić pojašnjava: “Pritisak ili prijedlog i SDP-a i HUP-a nadam se da će uroditi plodom i da će se Vlada probuditi i predložiti novu fiskalnu politiku. Treba naći ili mjere kompenzacije ili redefiniranje teritorijalnog ustroja Hrvatske”.

Zbog birača u Dalmaciji, ali i svih onih koji bi upali u porezne škare zbog nekretnina HDZ-ova Vlada, barem dosad, nije se odlučila na takav porez. Odgovor ministra financija o ovoj temi N1 televiziji par dana nije stigao.

Novotny smatra da bi porezno rasterećenje trebalo biti veće od predloženog

Ekonomski analitičar Damir Novotny smatra da je takav porez neizbježan: “To je pitanje financiranja lokalne samouprave koja mora pronaći i druge izvore financiranja, rješenje je porez na nekretnine koji je izvor prihoda lokalne samouprave svugdje u Europi, pa bi tako trebalo biti i u RH”.

Kolumnist Indexa Goran Vojković za N1 je rekao: “Činjenica je da se u Hrvatskoj porezno najviše isplati – pali teracu, diži kat, otvori dva apartmana i tu je porez debelo manji u odnosu na bilo koju drugu djelatnost”.

Ipak Novotny smatra da porezno rasterećenje trebalo biti i veće: “Da bi se vidio stvarni iskorak moralo bi se prilagoditi neoporezivi dio u susjednim zemljama Sloveniji i Austriji, a to znači da bi neoporezivi dio bio veći od tisuću eura”.

HDZ-ova Vlada, koja je od 2016. nekoliko puta porezno rasteretila plaće, zasad nije dala do znanja da kani ići u još jedan krug, no do izbora je godinu dana pa se možda i to može očekivati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?


Index.hr

drugi upravo čitaju