PORODICE ŽRTAVA ĆE U HAGU PRATITI 24. I 25. JANUARA NAJAVLJENO IZNOŠENJE ŽALBE NA PRESUDU STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU

porodice žrtava će u hagu pratiti 24. i 25. januara najavljeno iznošenje žalbe na presudu stanišiću i simatoviću

Oni su nakon obnovljenog prvostepenog postupka osuđeni na po 12 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

U ponedjeljak u Hag idu predstavnici bošnjačkih udruženja, među kojima i majke Srebrenice kako bi uživo prisustvovale presudi.

– Nedopustivo je više da oni koji su činili zlodjela ne budu adekvatno kažnjeni. Majke Srebrenice se 30 godina bore za istinu. Dok dišemo od istine i pravde nećemo odustati – kazale su majke iz nekoliko Udruženja za Preporod.info.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida osvrnuo se na predmet Stanišića i Simatovića iduće sedmice u Hagu.

– Osuđujućom presudom dobijamo i zvanično ono što svi znamo, a to je da je Srbija bila agresor na BiH, da je sa svim svojim kapacitetima sudjelovala u razbijanju BiH, pomažući kvislinzima iz BiH, vojno, politički ali i obavještajno, pogotovo imajući u vidu da su i Stanišić i Simatović bili na čelu obavještajne agencije Slobodna Miloševića – istakao je Tahirović.

Očekuje da će u najmanju ruku biti potvrđena prvostepena presuda.

– Ukoliko bi bila oslobađajuća, u šta sumnjam, jer je ovo jedini proces u kojem je nakon oslobađajuće presude u prvostepenom postupku Žalbeno vijeće tribunala vratilo postupak na početak, ali ako bi se desilo bio bi presedan i ljaga na Tribunal na kraju njegovog rada. Očekujem da će u najmanju ruku biti potvrđena prvostepena presuda, a nadam se da će biti proširena i na neke druge tačke imajući u vidu da su crvene beretke bile dio državne bezbjednosti Srbije a počinile su ogromne zločine u BiH – podcrtao je Tahirović.

porodice žrtava će u hagu pratiti 24. i 25. januara najavljeno iznošenje žalbe na presudu stanišiću i simatoviću
Murat Tahirović

Predsjednica Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, sutkinja Graciela Gatti Santana, kada je riječ o proceduralnim koracima, kazala je da je, 20. i 21. decembra 2022. godine Žalbeno vijeće odbilo zahtjeve koje su podnijeli Tužilaštvo i Stanišić u kojima su tražili usvajanje dodatnih dokaza u spisu u okviru žalbe po pravilu.

Kako je navela, Žalbeno vijeće je izdalo nalog za pripremu zasjedanja i ukazalo na određena pitanja o kojima strane u postupku možda žele govoriti u toku zasjedanja i naročito žalbe Tužilaštva.

– U utorak ćemo saslušati argumentaciju koju u okviru žalbe iznose Stanišić i Simatović, a argumente Tužilaštva u srijedu. Stanišić i Simatović će imati priliku, svaki od njih, ukoliko to budu željeli, da se lično obrate sudu na kraju postupka u srijedu – pojasnila je Gatti Santana.

Mehanizam je u junu 2021. godine, nakon obnovljenog postupka, osudio Stanišića i Simatovića na po 12 godina zatvora zbog njihove uloge u zločinima koje je počinila specijalna jedinica SDB-a Srbije u Bosanskom Šamcu u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

Utvrđeno je da su oni, obojica moćne ličnosti koje su ulijevale strah u vrijeme vladavine režima Slobodana Miloševića devedesetih godina, pomagali borcima iz Jedinice za specijalne operacije SDB-a Srbije, naoružane policijske jedinice poznate pod nazivom “Crvene beretke“, koje su počinile zločine.

Bivši predsjednik Mehanizma, sudija Karmel Agius, u junu 2022. je najavio da će presuda po žalbama u ovom predmetu biti izrečena “otprilike u ovo vrijeme sljedeće godine”.

Stanišić i Simatović su prvobitno 2013. godine oslobođeni krivice, ali je Žalbeno vijeće 2015. godine ukinulo oslobađajuću presudu, zaključivši da su napravljene ozbiljne pravne i činjenične greške.

Ponovljeno suđenje počelo je 2017., a oni su se tokom postupka izjasnili da nisu krivi.

hayat.ba

drugi upravo čitaju