15 C
Sarajevo
Pet, 12, 22

POGLEDAJTE KAKO JE DAN BIJELIH TRAKA OBILJEŽEN U BIH I SVIJETU

Postavljanjem simbolične instalacije 102 crvene dječije stolice na Residenzplatzu u centru Salzburga, obilježen je Dan bijelih traka. Na ovaj način skrenuta je pažnja na 102 ubijene djece, za čije spomen-obilježje u gradu stradanja vlasti grada Prijedora do danas ne žele izdati dozvolu za izgradnju.

  • Stao sam ovdje uz ovaj baner. To mene povrati na taj logor Omarska. Ja sam bio i u Keratermu, prebačen sam u Manjaču. Šest mjeseci i 23 dana sam bio – kazao Amir Paratušić, bivši logoraš.

Mimohodom studenata Pravnog fakulteta u Zenici centralnim gradskim područjem obilježen je Dan bijelih traka. Učenjem Fatihe, minutom šutnje na centralnom spomen-obilježju Kameni spavač, gdje je položeno cvijeće, studenti su odali počast žrtvama zločina u Prijedoru.

  • Enormaln je značaj sjećanja na sve stradale, pogotovo u svim krajevima BiH. Zenica kao srce BiH ima obavezu i dužnost da se sjeća svih stradalih da potencira i akcentira oona mjesta koja nisu slobodna obilježavati mjesta stradanja – kazala je Ajša Luković, asistentica na Pravnom fakultetu Zenica.

Mirnom šetnjom te podjelom i vezivanjem bijelih traka prolaznicima u centru Tuzle, danas su članovi Omladinskog pokreta ‘’Revolt’’ obilježili dan sjećanja na sve žrtve proteklog rata u Prijedoru i okolici. Građani Tuzle, ali i slučajni prolaznici ukazali su na diskriminaciju žrtava, te poricanje i nemogućnost obilježavanja stradanja svih ubijenih u Prijedoru.

hayat.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa