26.6 C
Sarajevo
Pon, 08, 22

Počinje dvodnevno zasjedanje PIC-a: Schmidt ima podršku za djelovanje prema kočničarima BiH

SARAJEVO, (Patria) – Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) održat će svoj redovni sastanak 7. i 8. juna 2022. godine, a nakon što su prošli održali u decembru 2021. godine. Situacija se od tada do danas dodatno zakomplicirala, a u pitanje se dovodi i održavanje Općih izbora u oktobru 2022. godine.  

U decembarskom komunikeu politički direktori PIC-a istakli su da Opći okvirni sporazum za mir i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu (BiH) te su sve strane na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Opći okvirni sporazum za mir, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika.

Upravni odbor i ovaj će put potvrditi svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta.

U decembru su oštro osudili pokušaje secesije navodeći da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH.

Upravni odbor PIC-a posebno će pažnju posvetiti aktivnostima vlasti u RS-u koji su sinoć za šest mjeseci odgodili prijenos nadležnosti koji uključuje osnivanje entitetskih institucija i povlačenje iz državnih kao što su Sud BiH, Tužilaštvo BiH, OS BiH, VSTV, UIO BiH, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH…

-

"Potezi koje poduzima bilo koja strana, a kojima se ugrožava Opći okvirni sporazum za mir, imat će posljedice", naveli su u decembarskom komunikeu.

U međuvremenu su uslijedile nove američke sankcije Miloradu Dodiku, kao i britanske Dodiku i Željki Cvijanović. Jučer su SAD uvele sankcije Marinku Čavari, predsjedniku FBiH koji dolazi iz HDZ BiH i Alenu Šeraniću, ministru zdravlja RS. Sankcije su uvedene Mirsadu Kukiću, Asimu Sarajliću, Milanu i Tijani Tegeltija kao i ATV-u.  

Zbog podrivanja ranije odluke visokog predstavnika i napada na državnu imovinu visoki predstavnik Christian Schmidt u aprilu je donio odluku kojom suspenduje Zakon o nepokretnosti RS-a i dopunio je Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom. 

  Salkić: Bakir će pobjediti za člana Predsjedništva BiH

Schmidt je 11. maja kao visoki predstavnik predstavio Izvještaj o BiH pred Vijećem sigurnosti UN-a gdje je dobio podršku većine zemalja članica. Upozoreno je da se mir u BiH mora održati te da visoki predstavnik može djelovati ukoliko bi mir došao u pitanje. 

Očekuje se da dvodnevna rasprava PIC-a rezultira konkretnijim zaključcima nego ranije zbog komplikovane političke situacije koja vlada u zemlji, te da se jasno označe oni koji koče napredak u BiH. 

 

Upravni odbor PIC-a ponovio je da svako ugrožavanje državnih institucija, ili pak pokušaji narušavanja funkcionalnosti tih institucija, utiču na stabilnost BiH, kao i njenih entiteta i Distrikta Brčko. Upravni odbor PIC-a poziva sve lidere da grade atmosferu međusobnog povjerenja te da se uključe u dijalog, između ostalog i tako što će odmah prestati sa retorikom podjela i eskalacija te destabilizirajućim političkim aktivnostima ili odlukama, što izaziva uznemirenost među građanima i podriva mir i stabilnost u zemlji i u cijeloj regiji. Upravni odbor PIC-a dalje je pozvao sve izabrane i imenovane predstavnike iz Republike Srpske da se vrate u institucije na državnom nivou bez daljeg odlaganja i angažiraju na reformama koje su neophodne za napredak Bosne i Hercegovine, između ostalog i na njenom evroatlantskom putu.

Upravni odbor PIC-a također je pozvao sve političke lidere da iskorijene korupciju koja ozbiljno ugrožava institucije, sprječava razvoj i podstiče odlazak ljudi iz BiH, posebno mladih. Ne smije se dopustiti da još jedan izborni ciklus prođe bez jačanja integriteta i poštenijeg izbornog procesa, te bez davanja jednakih prilika svim građanima da se kandidiraju za najviše funkcije u ovoj zemlji. Upravni odbor PIC-a je izrazio svoju punu podršku naporima koji se odvijaju u vezi s ustavnom i izbornom reformom. Nadalje, Upravni odbor PIC-a pozvao je stranke iz Federacije BiH da vrate povjerenje, otklone nefunkcionalnosti i u potpunosti provedu rezultate izbora iz 2018. godine.

  OSCE-A TRAŽI DA SE HITNO USVOJE NOVE STRATEGIJE ZA REFORMU PRAVOSUDNOG SEKTORA BIH

 

* Predstavnici Ruske Federacije nisu sudjelovali na sastanku političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira održanom 7. i 8. decembra 2021. godine, te se stoga nisu pridružili ovom Komunikeu.

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa