25 C
Sarajevo
Pet, 08, 22

POČELO JE: URED ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE VEĆ ISTRAŽUJE DA LI JE FORTO BIO U SUKOBU INTERESA

  • Već smo zatražili dokumentaciju od Ministarstva privrede KS da bi se utvrdile sve činjenice u vezi s dodjelom sredstava te ispitao eventualni sukob interesa i kršenje procedura – naveo je šef Ureda Erduan Kafedžić.

Vijest da je firma “Energogas” čiji je vlasnik Izet Forto, otac premijera Kantona Sarajevo, dobila pandemijski poticaj iz budžeta izazvala je brojne reakcije i pažnju usmjerila na samog premijera.

Firma “Energogas” čiji je vlasnik Izet Forto u dva navrata je od početka pandemije dobila oko 20.000 KM u svrhu pomoći za prevazilaženje posljedica pandemije koronavirusa, a prije svega kao pomoć privredi za isplate dijela plata radnicima.

Međutim, sporan je jedan detalj koji definiše Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti FBiH, a ta odredba je sastavni dio i Nacrta zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije koji je utvrdila i Vlada KS krajem februara ove godine.

  • Nosilac javne funkcije ne može glasati po bilo kojem pitanju koje se direktno tiče privrednog društva u kojem nosilac javne funkcije ili njegov bliski srodnik imaju finansijski interes – glasi član zakona koji definiše način postupanja izabranih funkcionera.

Ovo govori da se premijer Forto trebao izuzeti prilikom glasanja na sjednici Vlade KS i obrazložiti zbog čega se izuzima od glasanja.

Riječ je o dokumentu koji je dostupan i koji potvrđuje da je Vlada KS na 15. vanrednoj sjednici održanoj 19. februara 2021. godine donijela odluku o odobravanju i isplati sredstava za finansiranje dijela minimalne neto plate za mjesec juni i juli 2020. godine. Tu odluku je potpisao premijer Forto.

-

Forto je jučer kazao kako nije tačno da poticaji imaju ikakve veze s njegovim političkim angažmanom ili da spada u domen sukoba interesa. Također naglašava da se dovođenjem u vezu firme njegovog oca sa njegovim političkim andažmanom, čini šteta poslovanju višedecenijske uspješne firme.

  • Firma mog oca postoji od 1988. godine. Iako je firma u svom višedecenijskom uspješnom poslovanju radila i značajan broj projekata vezanih za Kanton Sarajevo, prilikom mog dolaska u Vladu donijeli smo porodičnu odluku da se firma više ne prijavljuje na tendere koji su na bilo koji način vezani za KS. To je za nas bila jednostavna odluka temeljena na našoj etici – naglasio je on.
  PRVI PUT NAKON RATA: BIH U TRGOVINSKOM PLUSU SA DRŽAVAMA CEFTE

On je zatim objasnio da je riječ o regularnim javnim pozivima koje je vlada raspisivala tokom pandemije te je najavio da će tražiti od Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom KS da ispita postoji li išta sumnjivo u ovim poticajima.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa