-1.1 C
Sarajevo
Pon, 01, 23

POČELA MANIFESTACIJA ‘DANI DIJASPORE, KONJIC U SRCU BIH’: PLANIRANI BROJNI DOGAĐAJI U NAREDNIM DANIMA

Prvi program je u subotu 30.07. na Glavnoj gradskoj plaži u 16:00 gdje se održalo XX međunarodno takmičenje ekstremnih skokova u vodu pod nazivom “Skok u Kazan Konjic 2022.”

U subotu u večernjim satima, Narodni univerzitet Konjic u okviru drugih programskih sadržaja u saradnji sa Fondom Memorijala Kantona Sarajevo priređuje gostujući sadržaj ovogodišnje manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine, Igman 2022”, u Ljetnom kinu Narodnog univerziteta (Kino sali NU u slučaju kiše) u 20:30; Monodramu “Država”, u izvođenju doajena bh. glumišta Josipa Pejakovića

Na “Danima dijaspore, Konjic u srcu BiH “, u ponedjeljak u 11 sati u zgradi Gradske uprave predstavnici LRC-a uručit će gradonačelniku Osmanu Ćatiću i Gradu Konjicu “Krunu razvoja privrede”, za ostvarene rezultate u prošloj godini. Grad Konjic prepoznat je kao jedinica lokalne samouprave koja bilježi pozitivne pomake i postaje lider u pojedinim oblastima proizvodnje.

Istog dana u večernjim satima u 20:00 predstavljamo izložbu “Konjički vremeplov”, koja kroz fotografije, audiovizuelne radove i postavku spomenika kulture, svjedoči o kontinuitetu naseljenog mjesta Konjic kroz vijekove. Ista je realizovana na osnovu arhivske građe Safeta Hebobovića, a bit će Otvorena u Galeriji Zavičajnom muzeju u organizaciji Narodnog univerzitet Konjic.

POČELA MANIFESTACIJA ‘DANI DIJASPORE, KONJIC U SRCU BIH’: PLANIRANI BROJNI DOGAĐAJI U NAREDNIM DANIMA

U utorak 02.08. u 20:00 sati u organizaciji Centra za dijasporu “Mreža”, u Galeriji Zavičajnog muzeju bit će otvorena izložba “Bosanski jezik”

Višestoljetna tradicija bosanskog jezika zajedno sa bosanskom državnošću na izložbi će biti predstavljena kroz bogate ilustracije iz Arhiva BiH i Historijskog arhiva Sarajevo. Centar za dijasporu „Mreža“ na ovaj način želi istaći milenijski kontinuitet bosanskog jezika. Izložba donosi informacije na koga se odnosi ime bosanski jezik, zatim informacije o pet govornih tipova bosanskog jezika, o pismima kojim se koristilo u prošlosti, o bosančici, arebici i prvim rječnicima. Izložba odgovara na pitanje šta je osobenost bosanskog jezika, bavi se ulogom franjevaca koji su se osjećali svoj maternji jezik i imenovali ga bosanskim. Na velikom broju panoa vidi se živa aktivnost u čuvanju bosanskog jezika u savremenosti u okviru neovisnih lingvističkih istraživanja, kao i razvoja bosnistike u i izvan BiH.

  Arkanovi Tigrovi imaju ulicu u Bijeljini, a za zločine nad Bošnjacima još niko nije odgovarao

U srijedu 03.08 u 20:00 na platou kod male fontane, uz zgradu Gradske uprave, Savez poljoprivrednih udruženja Konjic u saradnji sa Udruženjem žena “Nera” organizuje bazar pod nazivom “Okusi Konjic”, koji će sve koji ga posjete podsjetiti na značaj očuvanja tradicije, kada je o kulinarstvu i gastronimiji riječ. Biće to prilika i za degustaciju jela pripremljenih na način kako su to kroz vijekove radile generacije prije nas na našem području. Osim jela biće tu i prerađevina, te kreativnih radova vrijednih Konjičanki i Konjičana.

U četvrtak 04.08 u 19:30 na otvorenoj sceni SC Partizanovo slijedi 22. revijalni festival sevdalinke: KONJIC, SEVDAH 2022 sa – ALMOM SUBAŠIĆ, a pomenuti revijalni festival je već godinama dio projekta “Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine “, u organizaciji Narodnog univerziteta Konjic, nakon Konkic sevdaha, u

20.00 slijedi 22. Međunarodni festival folklornog stvaralaštva KONJIČKA SEHARA u organizaciji BZK Preporod Konjic.

U petak 05.08. u 20.30 na SC Partizanovo biće održan KONCERT DUHOVNE MUZIKE na kojem će nastupiti ADMED ALILI.

U subotu 06.08. 19:00 u Kino sali NU Konjic slijedi KONCERT I PROMOCIJA MONOGRAFIJE

“DJEVOJKE SA NERETVE”.

POČELA MANIFESTACIJA ‘DANI DIJASPORE, KONJIC U SRCU BIH’: PLANIRANI BROJNI DOGAĐAJI U NAREDNIM DANIMA

I nakon kraće pauze slijedi nastavak aktivnosti dana dijaspore na Boračkom jezeru.

Trećeg vikenda u avgustu možete uživati u nekom od pripremljenih programa koji će se održavati na različitim lokacijama na Boračkom jezeru. Biće tu izložbe fotografija, skulptura, promocije knjiga, radionice za djecu, muzički sadržaji.

  KAD JEVREJI, ROMI, SRBI, BOŠNJACI I OSTALI POSTANU GRAĐANI DRUGOG REDA: HDZ UBER ALLES!

Sticajem okolnosti ogroman broj bosanskohercegovackih građana živi van domovine. BH dijaspora je danas neizostavni dio svjetske kulturno kreativne industrije, odč književnosti, muzike, preko stripa fotografije do filma teatra i ostalih vidova umjetnosti. Habitat Culture festival će biti mjesto mogucnosti susreta sa nekim od nasih umjetnika iz dijaspore.

Narodni iniverzitet Konjić će na ovogodišnjem “Konjičkom kulturnom ljetu”, predstaviti i program [email protected] sa ostvarenjima Mustafe Mustafića i Kenana Kulenovića, nastaviti sa redovnim kino repertoarom gdje će uslijediti premijere naslova BULET TRAIN, NOPE, SEAL TEAM i BEAST. Na završnici ljeta publika će uživati u pozorišnom ostarenju PRAH sa Gordanom Boban i Mirsadom Tukom.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa