POBJEDA ILI ESKALACIJA? KAZAZOVIĆ ZA HAYAT.BA O PUTINOVOJ ODLUCI ZA MOMILIZACIJU, KOMENTIRAO I DODIKOV SUSRET S PUTINOM

Kazao je kako Zapad želi da uništi njihovu zemlju te da se, kada je u pitanju mobilizacija, radi o „odbrani Rusije i teritorija Donbasa”.

Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane je kazao kako će Rusija odmah početi s mobilizacijom 300.000 rezervista.

  • Naše ljudske rezerve ogromne su i iznose 25 miliona ljudi, a ova mobilizacija predstavlja tek jedan posto potencijala –  kazao je ruski ministar odbrane.

Odmah nakon proglašenja mobilizacije uslijedio je val reakcija iz cijelog svijeta.

Vojno-politički analitičar Neven Kazazović komentarisao je za Hayat.ba novonastalu situaciju.

pobjeda ili eskalacija? kazazović za hayat.ba o putinovoj odluci za momilizaciju, komentirao i dodikov susret s putinom
Neven Kazazović, vojno-politički analitičar

Kazazović je naglasio da Putinovu izjavu treba shvatiti relativno ozbiljno jer mobilizacija pokazuje da dosad rat nije protekao po planu,  ali da je poenta u referendumu koji je najavio.

  • Referendum u Donjecku, Zaporožju i Lugansku. Ako bi taj referendum prošao onda bi te dvije tri pokrajine postale dio ruske teritorije, a Putin je rekao da će on rusku teritoriju odnosno ruske interese braniti svim silama pa ako treba i najsavremenijim oružjem koje Zapad ne zna da oni imaju. Drugim riječima to je ili pobjeda ili eskalacija, smatra Kazazović.

JE LI ALEKSANDAR VUČIĆ ZNAO SVE?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uključio iz New Yorka, gdje je učestvovao u debati na 77. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, se javio kazavši se da se približavamo velikom ratnom sukobu.

pobjeda ili eskalacija? kazazović za hayat.ba o putinovoj odluci za momilizaciju, komentirao i dodikov susret s putinom
Aleksandar Vučić
  •  Jasno je da se približavamo velikom ratnom sukobu i pitanje je da li ćemo za mjesec ili dva ići u najveći sukob još od Drugog svjetskog rata – kazao je u utorak Vučić.

Kazazović smatra da je Vučić možda već ranije znao šta smjera Putin ili je jednostavno procijenio sam situaciju.

  • To sad ne možemo znati, to će pokazati vrijeme.  To je poenta cijele priče, znači mi ćemo braniti, u ratu smo sa cijelim Zapadom, branit ćemo rusku teritoriju i ruski narod, a Lugansk, Donjeck i Zaporožje smatraju da tamo stanuje ruski narod. Znači ili pobjeda u ratu ili jedna dalja eskalacija koja nema kraja i za koju se ne zna da li će se završiti, pojašnjava Kazazović za Hayat.ba.

RASPRODANI SVI LETOVI: NE ŽELE DA BUDU MOBILIZIRANI

Najava mobilizacije „potres“ je izazvala i u samoj Rusiji.  Karte na letovima brzo su se rasprodale u srijedu. Ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da će poziv biti ograničen na one s vojnim iskustvom, te da studenti i oni koji su služili samo vojni rok neće biti pozivani.

Podaci Google Trends pokazuju skok u pretraživanjima za Aviasales, koja je najpopularnija ruska web stranica za kupovinu karata za letove.

pobjeda ili eskalacija? kazazović za hayat.ba o putinovoj odluci za momilizaciju, komentirao i dodikov susret s putinom
Twitter

Naš sagovornik tvrdi da se radi o ljudima koji bi mogli biti mobilisani jer neki ne žele da budu mobilisani.

  • Mislim da u ruskom neuspjehu u Ukrajini do sada u velikoj mjeri, iako se to ne govori, iako se to ne zna utiče i raspoloženje u cijeloj Rusiji. Drugo, ima jedna stvar koja svima izmiče iz vida, a to je da je u onom području što je nekad bio Sovjetski savez u posljednja, recimo dvije nedjelje, došlo do nekoliko velikih sukoba. To je Azerbejdžan i Armenija, to su bili neredi u Kazahstanu i sad su sukobi između Tadžikistana i Kirgistana. I na istoku oni imaju problema, to su sve neke bivše države gdje Rusi imaju svoje trupe, recimo u Tadžikistanu su imali i gdje su vjerovatno bili upleteni u sukobe i to na neki način pokazuje da u ratu u Ukrajini na neki širi, pojašnjava Kazazović.

ZA BIH MOŽE DA ZNAČI SVE, A NE MORA DA ZNAČI NIŠTA

O početka Ruske agresije na Ukrajinu Bosna i Hercegovina osjetila je posljedice, primarno u ekonomiji  gdje su cijene osnovnih životnih narminica i energenata zbog inflacije u stalnom porastu a političke tenzije zbog proruskih igrača na teritoriju naše države sve intenzivnije.

  • Dodik je izjavio da je zamolio Putina da podrži produžetak mandata Altheae, tj. EUFOR-a. Putin je navodno priznao s tim da ne bude ojačavanje ili promjene mandata što može da znači sve a ne mora da znači ništa. Jasno je savršeno da ako bi Althea otišla došao bi NATO a to Rusiji nikako ne odgovara, kaže.
pobjeda ili eskalacija? kazazović za hayat.ba o putinovoj odluci za momilizaciju, komentirao i dodikov susret s putinom
EUFOR

Kazazović smatra da će Rusija vjerovatno glasati za produženje Altheae, ali da zbog novonastale situacije neće biti dosadno pod političkim nebom u BiH.

  • Jasno je da u Bosni i Hercegovini idu izbori i kako će se izbori završiti mi i danas ne znamo, ali to će vjerovatno podići određene „temperature“ i tenzije i bit će onih koji su jako nezadovoljni i vrlo zadovoljni i to će između njih biti jedna vrsta saraza. Bosna i Hercegovina ipak ulazi u jedan period poslije izbora koji neće biti, u najmanju ruku, dosadan.

RUSIJA JE MUDRO IGRALA NA BALKANU, PONOVO SMO ZAPADU U FOKUSU

Što se tiče Rusa oni na cijelom Zapadnom Balkanu, sad su bile vijesti da plaćaju svoje pristalice i desničarske organizacije, vrlo mudro rade u trenutku kad je zapravo kad se Zapad jedno vrijeme povukao sa Zapadnog Balkana i nije ga držao u fokusu. Sad se međutim situacija promijenila,  Zapad drži na fokusu, govori.

  • Vidjeli ste sada novu Rezoluciju u američkom Kongresu koja će biti predložena američkom Senatu o Bosni i Hercegovini tako da na neki način mi dolazimo ponovo u neku sferu za koju ne znamo kako će se razvijati, ali sigurno da neće biti na neki način ono što neko želi ili neko ne želi, zaključio je Kazazović za Hayat.ba.

(E. Fejzović)

hayat.ba

drugi upravo čitaju