-2.1 C
Sarajevo
Ned, 02, 23

PARTIZANSKO SPOMEN-GROBLJE U MOSTARU MEĐU 11 NAJUGROŽENIJIH LOKALITETA KULTURNE BAŠTINE U EVROPI

PARTIZANSKO SPOMEN-GROBLJE U MOSTARU MEĐU 11 NAJUGROŽENIJIH LOKALITETA KULTURNE BAŠTINE U EVROPI

Spisak od 11 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Evropi objavili su Europa Nostra – evropski glas civilnog društva posvećenog kulturnoj i prirodnoj baštini i Institut Evropske investicione banke, a povodom 10. godišnjice Programa 7 najugroženijih koja se obilježava u 2023. godini, saopćeno je iz Europa Nostre.

Pored Partizanskog spomen-groblja u Mostaru, na spisku su se još našli Željeznička stanica Kortrijk u Belgiji, Posjed i Kraljevski muzej Mariemont, Morlanwelz u Belgiji, Tvrđava Tchakvinji, Zugdidi u Gruziji, Kompleks kuća časnih sestara, bivše moravsko naselje u Kleinwelki u Njemačkoj, zatim Vila (“Konaki”) Gidasa, Aleksandrija u Grčkoj, Muzej Herman Ottó, Miskolc u Mađarskoj, Memento Park, Budimpešta u Mađarskoj, Kulturni pejzaž Paštrovske gore u Crnoj Gori, Kulturni pejzaž Svetog Stefana, Paštrovići u Crnoj Gori te Bistričke vodenice, Petrovac na Mlavi u Srbiji.

U saopćenju se navodi kako je odabir izvršen na osnovu izuzetnog značaja baštine i kulturne vrijednosti svakog od ovih lokaliteta, kao i na osnovu ozbiljne opasnosti s kojom se oni danas suočavaju.

  • Nivo angažmana lokalnih zajednica i posvećenost javnih i privatnih aktera očuvanju ovih lokacija ocijenjeni su kao ključne dodatne vrijednosti. Drugi kriterij odabira bio je potencijal ovih mjesta da djeluju kao katalizator održivog razvoja i kao sredstvo za promoviranje mira i dijaloga unutar svojih lokaliteta i širih regija – dodaje se.

Uži izbor 11 ugroženih lokaliteta kulturne baštine napravilo je međunarodno Savjetodavno vijeće koje se sastoji od stručnjaka iz domena povijesti, arheologije, arhitekture, konzervacije, analize projekata i financija.

  Miletić: Forto i Čengić obmanjuju javnost, neću glasati za Vijeće ministara u kojem su presuđeni za kriminalne aktivnosti

Nominacije za Program 7 najugroženijih lokaliteta za 2023. godinu podnijele su organizacije članice, pridružene organizacije ili pojedinci, članovi mreže Europa Nostra iz cijele Evrope, kao i organizacije članice Evropske alijanse za kulturnu baštinu.

Za Program 7 najugroženijih za 2023. godinu Partizansko spomen-groblje je nominirala IDEAA Mostar uz podršku gradonačelnika Mostara, Galerije DESSA i Europa Nostra Srbija.

PARTIZANSKO SPOMEN-GROBLJE U MOSTARU MEĐU 11 NAJUGROŽENIJIH LOKALITETA KULTURNE BAŠTINE U EVROPI
  • Predlagač se zalaže za adekvatnu pravnu zaštitu Partizanskog spomen-groblja nakon proglašenja spomenikom od nacionalnog značaja još u januaru 2006. godine, za evropsko i međunarodno priznanje njegove izuzetne historijske i umjetničke vrijednosti, kao i za razvoj održive obnove, plana održavanja i upravljanja ovim izuzetnim memorijalnim područjem, te za izdvajanje potrebnih sredstava – iz lokalnih, nacionalnih i evropskih izvora – za kvalitetnu realizaciju ovakvog sveobuhvatnog plana – pojašnjeno je u saopćenju.

Savjetodavno vijeće Programa 7 najugroženijih komentiralo je kako originalni dizajn Partizanskog spomen-groblja u Mostaru namjerno izbjegava korištenje političke ili vjerske simbolike, ali koristi kozmološke simbole koji podsjećaju na pretkolumbijske ostatke i možda također upućuju na slične elemente prisutne na srednjovjekovnim lokalitetima u Bosni i Hercegovini.

  • Kao takav, to je izvanredan primjer visokokvalitetne komemorativne kulture ukorijenjene u antifašističkim idealima unutar SFR Jugoslavije. U trenutku kada Evropa nastoji afirmirati i staviti mnogo jači naglasak na vitalnu važnost zajedničkih vrijednosti koje čine samu osnovu cijelog evropskog projekta, ovo značajno mjesto sjećanja koje se nalazi na zapadnom Balkanu trebalo bi biti obnovljeno uz podršku lokalnih, nacionalnih i evropskih fondova i zaštićeno za sadašnje i buduće generacije – naglašeno je u komentaru.
  ALARM IZ AMERIKE: WAGNEROVI PLAĆENICI SU U EVROPI, POSEBNO PRATIMO SRBIJU!

Izvršni predsjednik mreže Europa Nostra prof. dr Hermann Parzinger je kazao kako ovaj uži izbor pokriva širok spektar spomenika i lokaliteta kulturne baštine koji se suočavaju s različitim vrstama ozbiljnih prijetnji.

  • Lokalne zajednice i organizacije civilnog društva duboko su posvećene očuvanju ovih izuzetnih primjera našeg zajedničkog naslijeđa, ali im je potrebna šira podrška. Stoga pozivamo lokalne, regionalne, nacionalne i europske aktere, kako javne tako i privatne, da udruže snage s inicijativom Europa Nostra i našom mrežom članova i partnera kako bi osigurali održivu budućnost za ove lokacije koje su ušle u uži izbor – zaključio je Parzinger.

Konačna lista 7 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Evropi za 2023. godinu bit će objavljena u aprilu.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa