Ovo su 2 načina kako resetovati šifru

Zaboravljena šifra za pristup operativnom sistemu Windows više nije problem.

Nije tajna da većinu login podataka možete jednostavno resetovati, posebice one šifre koje koriste za prijavu na web stranice. No, ako ste zaboravili šifru za login na Windowsu, onda je to ozbiljan problem.

Bez prijave u Windows, nema ni rada na računaru tj. nemate pristupa podatcima, programima, već ste osuđeni na početni ekran koji nudi jako malo opcija, U slučaju da ste zaboravili šifru, otključavanje vašeg računara neće biti lako, ali je itekako moguće. U praksi postoje dva načina kako resetovati šifru za prijavu na Windows, a u nastavku saznajte o čemu se radi.

Resetovanje šifre

Operativni sistem Windows unutar sebe ima već ugrađenu mogućnost resetovanja login podataka odnosno šifre. Ne treba posebno napominjati da bi bilo besmisleno kada bi svako imao pristup ovoj opciji, pa tako da je neophodno izvršiti određene pripreme prije nego što ćete moći da iskoristite ovu opciju resetovajnja šifre. Takav postupak podrazumijeva kreiranje diska za vraćanje lozinke.

Sam disk može biti bilo koji USB uređaj za skladištenje podataka, pa čak i floppy disketa. Instrukcije koje će biti u opisane u nastavku teksta važe samo za operativni sistem Windows Vista i Windows 7 i Windows 10.

Kako biste započeli postupak, pokrenite Windows search i ukucajte “Password Reset Disk”. Trebalo bi da kao prvi prijedlog vidite opciju “Create a password reset disk”. Klikom na ovu opciju otvarate Forgotten Password Wizard. Prvi prozor sadrži osnovna objašnjenja, kada ste sve pročitali kliknite na “Next” dugme.

Sljedeći prozor sadrži opcije za odabir diska koji će služiti kao ključ u slučaju gubljenja šifre. Nakon odabira željenog diska kliknite na “Next” dugme. Sada morate ukucati šifru koju trenutno koristite. Kada ste to učinili, opet kliknite na “Next” dugme kako biste započeli kreiranje diska za vraćanje šifre.

Kreiranje bi trebalo da traje svega nekoliko sekundi.

Resetovanje Windows login-a je sada veoma lako. Sve što je potrebno da učinite je da kliknete na link “reset password” ispod login ekrana. Na ekranu će se pojaviti jednostavna uputstva koja je neophodno ispratiti kako biste uspješno resetovali login lozinku.

zaboravljena šifra

Program za reset

Korištenje diska za resetovanje šifre je pravo rješenje ako ste se prethodno pripremili, ali šta se dešava ako niste preuzeli neophodne korake prije nego što je došlo do gubitka pristupne šifre?Ako je ovo zaista slučaj, morate koristiti poseban program koji će vam omogućiti otključavanje operativnog sistema.

Najbolja besplatna opcija je Opcrack, program koji pogađa šifru koristeći sistem nazvan “dugina tabela”. Da biste mogli da koristite Opcrack, morate ga prvo preuzeti s Interneta u ISO formati. Program je tada potrebno narezati na disk.

Na ovaj način dobijate tzv. “live disk” s kojeg možete podići sistem. Kod većine računara optički disk je podešen kao prvi bootabilni uređaj. Ako to nije slučaj, potrebno je promijeniti podešavanja u BIOS-u kako biste osigurali da je optički drive na prvom mjestu. Kada podignete sistem uz pomoć Opcrack diska morate izabrati odgovarajući mod iz menija.

Podrazumijeva se je izabran “automatic” mod i generalno je pravilo da bi trebalo njega koristiti. Nakon potvrde izabranog moda, software će početi da se izvršava. Ako je program izvršen uspješno lozinka će se pojaviti u desnoj koloni unutar glavnog prozora. Opcrack alat ima nekoliko ozbiljnih ograničenja.

Ukoliko su lozinke duže proces izvlačenja može trajati dosta potrajati, kompleksne lozinke zahtijevaju mnogo više vremena od jednostavnih. Lozinke koje su prelaze određenu dužinu i imaju mnogo nasumičnih karaktera neće biti povraćene.

zaboravljena šifra

www.itrevolucija.com

drugi upravo čitaju