OVDJE PRATITE UŽIVO SUĐENJE U SLUČAJU UBISTVA DŽENANA MEMIĆA

Oni se, između ostalog, terete da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine, uslijed kojih povreda je preminuo.

Prema optužnici, oni su prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

Mladić Dženan Memić je 8. februara 2016. godine zadobio teške povrede u Velikoj aleji na Ilidži kod Sarajeva. Radi se o šetnici koja vodi prema vrelu Bosne. U tom dijelu se nalaze brojne vile i hoteli. Preminuo je u bolnici sedam dana kasnije, 15. februara. Imao je 21 godinu. Šest i po godina kasnije, okolnosti smrti mladića nisu razjašnjene.

Jedini svjedok je njegova bivša djevojka Alisa Ramić (djevojački Mutap). Ona tvrdi da je te kobne noći zadobila povrede glave, izgubila svijest, te da se mnogih stvari ne sjeća. Tužilaštvo Kantona Sarajevo je slučaj najprije kvalificiralo kao ubistvo, potom saobraćajnu nesreću, a optuženi su oslobođeni, piše Radio Slobodna Evropa.

Porodica Memić tvrdi da je Dženan ubijen i da su “ubistvo zataškali visokopozicionirani pojedinci.” Slučaj je završio na Sudu Bosne i Hercegovine, a izricanje presude po optužbama za, pored ostalog, sprječavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza, zakazano je za 24. novembar.

Suđenje za saobraćajnu nesreću

Sarajevsko tužilaštvo je polovinom 2016. godine za saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao Dženan Memić optužilo oca i sina, Ljubu i Bekriju Seferovića iz Banje Luke. Oni su uhapšeni u junu 2016. godine.

Ljubo je tokom suđenja pred Kantonalnim sudom u Sarajevu priznao da je kombijem udario Dženana Memića, što je tokom istrage tvrdila i Ljubina supruga Vasvija Sejdović.

Ona je kasnije svjedočila da je “Ljubo kombijem udario metalnu kantu”, te da su “Ljubu dva dana tukli i da su bili pod prisilom kako bi postupili kako su postupili.”

Kantonalni sud u Sarajevu je dva puta donio oslobađajuću presudu za Seferoviće. Nakon žalbe Tužilaštva na oslobađajuću presudu, Vrhovni sud entiteta Federacija BiH je dva puta poništio presude i naredio nova suđenja.

U trećoj, konačnoj presudi, Vrhovni sud Federacije BiH je u julu 2021. donio oslobađajuću presudu za Ljubu i Bekriju Seferovića.

Slučaj preuzima državno tužiteljstvo

U septembru 2019. godine državno Tužiteljstvo BiH je preuzelo istragu o slučaju Dženan Memić, nakon čega je podnesena prva optužnica.

Sud BiH je potvrdio optužnicu 21.jula prošle godine.

Optuženi su Alisa Ramić (rođ. Mutap) koja je jedini svjedok događaja i koja se poziva na amneziju, i njen otac Zijad Mutap. Među optuženima su i Hasan Dupovac i Josip Barić, službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo koji su vršili uviđaj.

Peti optuženi je Muamer Ožegović, recepcionar hotela koji se nalazi u blizini mjesta Dženanovog stradanja, na kojem su postavljene nadzorne kamere, ali su snimci iz kobne noći izbrisani.

Optužnica ih tereti za organizirani kriminal i to protuzakonito posredovanje, sprječavanje dokazivanja, davanje lažnog iskaza i pomoć počinitelju nakon učinjenog krivičnog djela u predmetu Dženan Memić.

Suđenje je počelo u oktobru 2021. godine. Posljednje ročište održano je 17. novembra 2022. godine, a izricanje presude je zakazano za 24. novembar.

Nova istraga za ubistvo

Porodica Memić je podnijela državnom Tužiteljstvu krivičnu prijavu protiv Dalide Burzić, bivše glavne tužiteljice Kantona Sarajevo, te još 45 osoba. Burzić je u međuvremenu, u februaru 2019. godine, imenovana za sutkinju državnog Suda BiH.

Državno Tužiteljstvo BiH je 31. augusta ove godine pokrenulo istragu protiv Burzić i bivšeg tužitelja Tužiteljstva Kantona Sarajevo Merisa Ćate, koji je bio postupajući tužitelj u predmetu Memić.

Nakon toga, Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, institucije nadležne za imenovanje i smjenu sudaca i tužitelja u BiH, suspendirala je Burzić 2. septembra.

Uživo iz sudnice pratite na linku OVDJE.

hayat.ba

drugi upravo čitaju