OVAJ KANTON KONAČNO BILJEŽI VEĆI BROJ ROĐENIH NEGO UMRLIH: EVO ŠTA SU PODUZELI DA SE NEGATIVNI TREND PROMIJENI

ovaj kanton konačno bilježi veći broj rođenih nego umrlih: evo šta su poduzeli da se negativni trend promijeni

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku u ZHK-u u 2023. godini (od januara do augusta) rođeno je 527 djece, a umrlih je bilo 514.

Prirodni prirast je +13, što je pozitivan pokazatelj kojim je prekinut višegodišnji negativan trend, naveli su za Fenu iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite ZHK.

Naime, u 2019. godini rođeno je 729 djece, a umrlih je bilo 875, pa je prirodni prirast iznosio -146. U 2020. godini rođeno 756 djece, a umrlih je bilo 1.064. Prirodni prirast iznosio je -308. U 2021. godini rođeno je 815 djece, a umrlih je bilo 1.208. Prirodni prirast iznosio je -393.

U 2022. godini rođeno je 849 djece, a umrlih je bilo 1.033. Prirodni prirast iznosio je -184.

S obzirom da su 2020., 2021., kao i polovina 2022. bile pandemijske godine, iz Ministarstva napominju kako se broj umrlih ne može uzeti kao ispravan pokazatelj, pa su tako i brojke koje se odnose na prirodni prirast u velikom minusu.

Međutim, porast broja rođene djece u ZHK pokazuju efikasnosti pronatalitetnih mjera, poručili su iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite ZHK-a.

Isplaćeno više od osam miliona KM dječjeg dodatka

Iz tog ministarstva podsjećaju da je u svrhu povećanja fertiliteta i nataliteta u Zapadnohercegovačkom kantonu, te olakšavanja potreba porodica s više djece, Skupština ZHK-a usvojila Zakon o zaštiti porodice s djecom, kojim je uvedeno pravo na dodatak za treće i svako sljedeće dijete.

Pravo na dodatak za treće i svako sljedeće dijete ostvaruju porodice koje imaju prebivalište u tom kantonu, a naknada pripada djetetu do navršene sedme godine života i iznosi 500 maraka mjesečno. Pravo se ostvaruje od 1. oktobra 2022. godine.

Iz proračuna ZHK-a za isplatu navedenog prava u 2022. godini izdvojeno je ukupno 2.439.000 maraka, a za razdoblje od januara do oktobra 2023. godine 8.605.500 maraka.

Navedeno pravo zaključno s oktobrom ove godine ostvaruje 1.764 djece, i to 672 iz Širokog Brijega, 406 iz Ljubuškog, 404 iz Posušja i 282 iz Gruda.

Federalni dječji dodatak

Pored katonalnog dječjeg doplatka, podaci centara za socijalni rad za mjesec septembar 2023. godine, pokazuju da 4.527 djece iz Zapadnohercegovačkog kantona ostvaraje pravo na federalni dječji dodatak, koji se isplaćuje iz federalnog proračuna, sukladno Zakonu o materijalnoj podršci roditeljima s djecom u Federaciji.

Pravo na federalni dječji dodatak u iznosu od 113 maraka po djetetu ostvaruju sva djeca u zajedničkom kućanstvu koje ispunjava uvjete u pogledu prihoda i druge uvjete propisane gore navedenim federalnim zakonom.

Pronatalitetna politika

Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite ZHK podsjećaju kako kanotnalni dječji doplatak nije jedina pronatalitetne mjera koju je Vlada ZHK donijela.

Tu je i povećanje trajanja i visine naknade za nezaposlene rodilje, besplatan prijevoz za učenike osnovnih i srednjih škola, besplatni udžbenici za sve osnovnoškolce, osiguranje asistenata za djecu s teškoćama u razvoju u nastavi, a tu su i mjere koje provode jedinice lokalne samouprave u kantonu Zapadnohercegovačkom.

Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite ZHK napominju kako je u toku izrada kantonalnog proračuna za 2024. godinu u kome će biti osigurana sredstva za nastavak isplate dodatka za treće i svako sljedeće dijete, a u planu je donošenje i novih pronatalitetnih mjera koje će pomoći da se pozitivni demografski pokazatelji ZHK nastave i u budućnosti.

(Fena)

The post OVAJ KANTON KONAČNO BILJEŽI VEĆI BROJ ROĐENIH NEGO UMRLIH: EVO ŠTA SU PODUZELI DA SE NEGATIVNI TREND PROMIJENI first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju