ORKE, ČOVIĆ I DODIK – OD LJEVICE DO DESNICE Zukić za Patriju: Oni su vatru potpalili dok je zec u šumi, a roštilj kod Lende

Šef Kluba Bošnjaka u federalnom Domu naroda Muamer Zukić smatra da je novo Vijeće ministara BiH već na samom početku svog mandata pokazalo da je država Bosna i Hercegovina u najslabijim rukama do sada.

– Oni su na svome početku, te još uvijek ne možemo dati neku ozbiljnu ocjenu njihovog rada. Ali i ovi neki postupci svjedoče ovome što sam rekao. Nadam se da ćemo ipak imati priliku da to brzo promijenimo – kaže Zukić.

Vidljiv zid

U razgovoru za Novinsku agenciju Patria, osvrnuo se na jučerašnji medijski istup prvog čovjeka HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Čović je, podsjetimo, na konferenciji za novinare, između ostalog, sastanak sa liderom SDP-a BiH Nerminom Nikšićem najavio za 24. mart u Mostaru, te dodao i kako očekuje da će nova Vlada FBiH biti formirana do 6. aprila.

No, naš sagovornik stava je da su "trojka" i HDZ BiH već potpalili roštilj, ali je zec i dalje u šumi.

– Postupak uspostave vlasti u FBiH je jasan i on uključuje sva tri člana rukovodstva – i predsjednika i potpredsjednika. Tako da, bez gospodina Lende nemoguće je raspaljivati i taj neki roštilj, odnosno formirati vlast – navodi Zukić.

Dodaje da put kojim se kreću "trojka" i HDZ BiH nailazi na vidljiv zid, barijeru koja se ne može prevazići bez političkog dogovora. I to nas, napominje Zukić, vodi u blokadu i probleme.

– Ovdje je propisana jasna procedura, i pozivanje na neku parlamentarnu većinu nema nikakvog smisla. Način formiranja vlasti propisan je Ustavom i zakonom. Toga se moramo pridržavati. I to nije neko bosansko čudo, tako je svugdje u svijetu.

Bosna i Hercegovina složeno je uređena zemlja i to podrazumijeva nekoliko stavki koje su nezaobilazne – jedna od njih je rukovodstvo FBiH, u ovom slučaju konkretno gospodin Refik Lendo.

Sva ta priča oko uspostave vlasti u stvari je samo vođenje cijele države i svih nas u jedan ćorsokak. Što se prije vrate na pravi put i prestanu sa takvim ponašanjem, mislim da ćemo biti bliži i uspostavi vlasti – ocjenjuje Zukić.

Ističe i kako ne zna na čemu lider HDZ-a BiH temelji svoj optimizam da bi Vlada FBiH mogla biti formirana do 6. aprila.

– Smatram da prvo treba uslijediti politički dogovor. A mi još uvijek nemamo ni ozbiljnih političkih razgovora na nivou SDP-a BiH, HDZ-a BiH i SDA. Moraju prvo uslijediti razgovori ova tri politička subjekta, pa politički dogovor, pa tek nakon toga možemo govoriti o hodogramu aktivnosti formiranja vlasti.

Treba razgovarati

Ovdje imamo situaciju da su oni krenuli putem koji je neustavan i nezakonit. I onda traže da to neko ozakoni, a ne da se oni vrate u okvire zakona, što je besmisleno – mišljenja je Zukić.

Navodi kako je očigledno da je Čović siguran u mnogo štošta, ali "vidjet ćemo kako će se stvari odvijati". Zukić ponavlja da je potrebno razgovarati, doći do političkih dogovora, koji bi onda polako vodili do političkih rješenja.

– Ovo što smo imali s federalnim budžetom, kada su u pitanju ove neke stavke koje najblaže rečeno nisu racionalne. Ne mogu se naći opravdanja za njih. Najave gospođe Krišto vezano za treći kanal na hrvatskom jeziku itd. Ne znam kako gospodin Nikšić, "trojka+" i "osmorka" gledaju na sve to i da li će ih u svemu tome i podržati.

Ja smatram da neće imati podršku patriota ove države kada su u pitanju te aktivnosti i nadam se i očekujem da to ni oni neće učiniti – naglašava Zukić.

Čović je jučer rekao i da je "izgubljeno povjerenje sa SDA". Takvu njegovu konstataciju Zukić ocjenjuje relativnom.

– Odnosi u politici se klate. Mi smo od početka zauzeli kurs da nikome nećemo reći ono neko famozno čvrsto "ne". Sa svima treba razgovarati. U politici nema neke velike ljubavi među političkim subjektima. Vjerujem da bi svaka politička stranka voljela da ostvari takav izborni rezultat da sama napravi vlast – rekao je Zukić.

Stvari se dogovaraju, nastavlja naš sagovornik, te dodaje kako nije baš siguran da postoji neko veliko povjerenje i neka velika ljubav između "osmorke" i njihovih partnera HDZ-a BiH i SNSD-a.

– Malo-malo pa svjedočimo nekim izjavama, medijskim nastupima gdje jedni drugima oponiraju, gdje su suprotstavljenih stavova. Jedan takav koncept teško da može opstati.

Vi znate da je oko HNS-a okupljeno 15 političkih partija plus "osmorka" ili "šestorka" plus SNSD, koji okuplja još dvije političke partije… To je 25 političkih subjekata.

I govoriti o nekom njihovom povjerenju, koji idu od krajnje ljevice do krajnje desnice i imaju različite poglede na neka ključna i temeljna pitanja… Teško – zaključio je Zukić u razgovoru za Patriju.

(D.Kovač)

nap.ba

drugi upravo čitaju