Optuženi blogerica i muž, prevarili ljude za 350.000 eura. Evo kako su se branili

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv hrvatsko-australskog para Adriane Matak (36), blogerice i influencerice, i Luke Grge Mataka (31).

“Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu je 30. studenog 2023., podiglo optužnicu protiv državljanina i državljanke Republike Hrvatske i Australije (1992. i 1987.) zbog počinjenih pet kaznenih djela prijevare iz članka 236. stavka 1. i 2. Kaznenog zakona.

Okrivljenike se tereti da su od listopada 2018. do rujna 2023. godine, zajedno i dogovorno, u nakani protupravnog stjecanja znatne imovinske koristi, prema petero različitih oštećenika neistinito predočavali da će prvookrivljenik (1992.) pružiti usluge investiranja na tržištu kapitala za račun oštećenika, iako su okrivljenici bili svjesni da prvookrivljenik nema registriranu djelatnost posredovanja i pružanja investicijskih usluga niti je takve usluge stvarno mislio pružiti. 

Nakon što su im oštećenici povjerovali i s prvookrivljenikom (1992.) sklopili ugovore o pružanju konzultantskih usluga, oštećenici su mu uplatili novac odnosno ukupni iznos od oko 350.000,00 eura. 

Okrivljenici su, tereti ih se, neistinito uvjeravali oštećenike da je novac investiran, predočavali neistinite izvještaje da ostvaruju dobit te navodili različita opravdanja zbog kojih ne mogu vratiti novčana sredstva, iako novac nisu uložili na tržište kapitala, već su ga zadržali u zajedničku korist.

Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv oboje okrivljenika zbog opasnosti od bijega (članak 123. stavak 1. točka 1. ZKP-a) i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavka 1. točka 3. ZKP-a) koji je određen po predloženim osnovama”, objavio je DORH.

“Živjeli su luksuzno, vozili skupe aute…”

Među prevarenima su, kako je pisao N1, i neki novinari i odvjetnici, koji su im, kako su sami potvrdili, predali cijelu svoju životnu ušteđevinu ili nasljedstvo očekujući profit s međunarodnog tržišta kapitala.

Istragu protiv Matakovih tužiteljstvo je otvorilo nedavno nakon što su oštećeni ulagači podnijeli kaznene prijave. Oboje su uhićeni te sada rasplet postupka čekaju u istražnom zatvoru. 

Negiraju krivnju te uvjeravaju kako je do problema došlo jer Luka Grgo Matak nije mogao s brokerskog računa prebaciti novac na račun banke u Hrvatskoj. On inače u svom vlasništvu ima konzultantsku firmu u Velikoj Britaniji, dok mu je supruga turistička blogerica koja je nekoliko godina surađivala i s Hrvatskom turističkom zajednicom.

Na ispitivanju u tužiteljstvu Matakovi su porekli krivnju te kratko rekli da nitko nije prevaren, nego će novac njihovim klijentima biti isplaćen, javlja Jutarnji. Čak su dali naslutiti i da je na neki brokerski račun već prebačeno 600.000 eura kojima će namiriti sve koji se smatraju prevarenima. 

Iskaz žrtve

N1 je objavio i detalje iskaza njihovih žrtava koji su opisali kako su ih zavlačili za novac. Tako je jedan odvjetnik Mataku dao nešto više od 81 tisuću eura, dok je novinarka uložila oko 75 tisuća eura. Još tri osobe dale su im 226 tisuća kanadskih dolara te 14 i 24 tisuće eura.

“Bili smo prijatelji i često smo se družili. Adrijana me povezala sa svojim mužem. Govorili su da se Luka uspješno bavi trgovanjem vrijednosnih papira i da mogu preko njega uložiti novac. Oni su uvijek vozili luksuzne automobile i živjeli luksuznim životom pa nisam sumnjala da je Luka u svom poslu uspješan. Uložila sam novac te od Luke dobila Ugovor o savjetovanju. U ugovoru je bilo navedeno da će on raspolagati uplaćenim novcem na tržištu dionica. Osim toga u ugovoru je stajalo da u svakom trenutku mogu povući novac, odnosno da će mi ga on, ako zatražim, odmah vratiti”, prisjećala se jedna od žrtava.

“Kasnije sam doznala da on uopće za to nema ovlaštenja, no on i njegova supruga uvjeravali su nas da je novac investiran. Objašnjavali su nam da su sredstva uvećana trgovanjem na međunarodnom tržištu kapitala, a pokazivali su nam i lažne izvještaje iz kojih je proizlazilo da je uloženi iznos porastao. Tražio me da uplatim još objašnjavajući da je baš sada trenutak za ulaganje i da zbog situacije u svijetu tržište raste. Kada sam tražila isplatu, obećavali su napraviti to za nekoliko dana pa mi govorili da imaju problema s bankom. Na kraju su se prestali javljati”, ispričala je jedna od žrtava, a identično su svjedočili i ostali oštećenici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?


Index.hr

drugi upravo čitaju