13.8 C
Sarajevo
Uto, 09, 22

Opći izbori 2022: Prvi glasački paketi otpremljeni iz BiH

Opći izbori 2022: Prvi glasački paketi otpremljeni iz BiH

Iz štamparije Unioninvestplastika d. d. Sarajevo poštanskom operateru JP BH Pošta d. o. o. su, uz policijsku pratnju, predata 6.694 glasačka paketa za birače koji na opštim izborima glasaju van Bosne i Hercegovine, putem pošte. U toku današnjeg dana počela je i otprema glasačkih paketa kao preporučene pošiljke.

Ostatak glasačkih paketa sutra će iz štamparije biti upućen prema Pošti, a u narednoj sedmici, nakon rješavanja žalbi, preostali paketi.

Dodatna kontrola

U skladu sa Izbornim zakonom BiH i Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za opšte izbore u BiH, koji će biti održani 2. oktobra, u ponoć je zaključen centralni birački spisak. Do 25. avgusta Centralna izborna komisija BiH će objaviti broj birača po izbornim jedinicama.

– U skladu sa članom 3.12a Izbornog zakona BiH, birač koji promijeni prebivalište u periodu od 45 dana prije održavanja izbora, odnosno nakon zaključivanja centralnog biračkog spiska, naći će se na izvodu iz centralnog biračkog spiska na redovnom biračkom mjestu u opštini u kojoj je imao prebivalište do dana zaključenja CBS-a. U skladu sa članom 3.6 Izbornog zakona BiH, CIKBiH je odgovoran za tačnost, ažurnost i ukupni integritet centralnog biračkog spiska. Izrada izvoda iz centralnog biračkog spiska za birače koji glasaju izvan BiH nije okončana, naveli su iz CIK-a.

Nakon dodatne kontrole prijave birača izvan BiH i nakon prijema žalbi, CIKBiH je na današnjoj sjednici izmijenio odluke koje se odnose na birače koji glasaju izvan BiH, a one će javnosti biti dostupne na internet-stranici CIK-a.

Inače, u susret 2. oktobru poznate su i kompenzacijske liste političkih stranaka koje učestvuju na izborima. Na kompenzacijskim listama našli su se i lideri pojedinih stranaka, osiguravši na taj način sebi mjesto u parlamentima.

  Analitičari: Pošaljite NATO trupe da pomognu u stabilizaciji BiH

SDP-ovu listu od 12 kandidata za Predstavnički dom PSBiH, kako je Oslobođenje ranije pisalo, predvodi predsjednik ove partije Nermin Nikšić, koji je i u aktuelni saziv ovog doma prije četiri godine ušao sa kompenzacijske liste. Iza Nikšića su Lidija Korać, Rejhana Dervišević… Kompenzacijsku listu za PSBiH Naše stranke nosi Sabina Ćudić, a iza nje je Predrag Kojović, bivši predsjednik NS-a, te još sedam kandidata.

Devet kandidata na kompenzacijskoj listi za PSBiH ima i DF, a listu predvodi Milan Dunović, aktualni potpredsjednik FBiH. Na drugom mjestu je Mensura Beganović, a na trećem Sifet Podžić. Kompenzacijsku listu Stranke za BiH nosi Hamdija Lipovača, bivši potpredsjednik SDP-a. Kompenzacijsku listu SDA, koju čini šest kandidata, nosi Safet Kešo, a na drugom mjestu je Bisera Turković.

Aktualni federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić nosilac je kompenzacijske liste SBB-a za PSBiH. Uz Džindića, na listi je još osam kandidata. HDZ-ovu kompenzacijsku listu za PSBiH, koju čini sedam kandidata, nosi Slavko Matić, a na drugom mjestu je Marina Pendeš, dok je treći Jozo Bagarić…

Najduža lista

Kada su u pitanju kompenzacijske liste iz Republike Srpske za PSBiH, kako smo i pisali, SNSD-ovu nosi aktualni premijer RS-a Radovan Višković. Iza njega su Sanja Vulić i aktualni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija. Inače, SNSD-ova kompenzacijska lista za PSBiH je i najbrojnija sa ukupno 17 kandidata. Kompenzacijsku listu SDA za PSBiH iz RS-a nosi aktualni potpredsjednik te stranke Edin Ramić. Listu SDS-a nosi Miladin Stanić, a kompenzacijskom listom osigurao se i predsjednik PDP-a Branislav Borenović, koji je i nosilac liste.

Kompenzacijsku listu SDP-a za Parlament FBiH predvodi Damir Mašić. Druga na listi je Lana Prlić, a treći Ivan Boban. Ivica Šarić nosi kompenzacijsku listu SDA, a DF-a Amir Ibrović. Kompenzacijsku listu Naše stranke nosi aktualni poslanik te stranke u Predstavničkom domu PFBiH Mirsad Čamdžić. Šemsudin Kavazović nosilac je kompenzacijske liste SBB-a, a HDZ-a BiH Mario Karamatić.

  Za glasanje poštom (Srbija, Hrvatska) četiri puta manje birača, iz Njemačke registrovano 22.000

www.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa