16.6 C
Sarajevo
Čet, 06, 23

ODATA POČAST BRANIOCIMA TUZLE

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović izjavio je kako su agresorske snage na raspolaganju imale ogromne količine naoružanja, tenkove i prage, a da su s druge strane, policijski službenici imali samo policijsko oružje.

Također, Imamović je napomenuo da 15. maja 1992. godine nije postojala Jugoslovenska narodna armija (JNA).

  • U aprilu 1992. godine formirana je Vojska SR Jugoslavije, dakle vojska Srbije i Crne Gore, koja je legitimitet imala samo na tim područjima. U Banjoj Luci 12. maja 1992. godine formirana je Vojska RS. Policajci su branili grad i postupili su u nužnoj odbrani, odnosno na vatru su odgovorili vatrom – kazao je Imamović.

Selim Bešlagić, koji je 15. maja 1992. godine bio gradonačelnik Tuzle, smatra da se tog dana odbranilo dostojanstvo građana Bosne i Hercegovine i Tuzle dok je pripadnik policije Edin Altumbabić naveo kako su policajci spriječili da se u Tuzli dogodi ono što se, nažalost, dogodilo u drugim gradovima Bosne i Hercegovine.

Branitelji Tuzle podsjetili su kako su do 15. maja u Podrinju počinjeni monstruozni zločini te da je Tuzla već u aprilu bila stjecište prognanih porodica iz Podrinja i Posavine. Sprečavanjem pljačke magacina sa naoružanjem koje je pripadalo Teritorijalnoj odbrani Tuzle, Lukavca i Srebrenika, stvoreni su preduslovi za odbranu tuzlanskog regiona i formiranje buduće Armije RBiH. 

Prije obilježavanja Dana odbrane Tuzle, delegacije iz Bijeljine i bh. entiteta RS odali su počast stradalim vojnicima.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa