Od Komšića veći protivnik Krišto je demografska pustoš ostala iza HDZ-a

Piše: Ernad Metaj


Šanse Borjane Krišto da opet ne bude poražena od Željka Komšića u utrci za člana Predsjedništva BiH nisu velike kao što zvuči svehrvatsko jedinstvo koje nameće HDZ. Prva javna odbijenica za podršku Krišto stigla je iz HRS -a. Nije bilo nimalo nježno, jer iz ove stranke smatraju da Krišto nije dovoljno „intelektualno kapacitirana i domoljubno osviještena“.

U tako intoniranom saopćenju HRS praktično pozivom građanima da glasaju po savjesti praktično djeluje kao poziv da se Krišto bojkotuje. Ništa obećavajuće za Krišto i HDZ nema ni u posljednjem istupu hrvatskog političara bosanskih korijena Ante Đapića. Prema njegovom viđenju interes politike u susjednoj nam zemlji za rezultate izbora nije ni blizu neuspješne galame za izmjenu Izbornog zakona u BiH.

Ostaje da se, kako Đapić kaže, Hrvati u BiH uzdaju u svoje najjače oružje, a to je sami u sebe. Šansu Đapić vidi u mobilizaciji Hrvata izvan BiH. Logično, tamo ih je zbog politike HDZ-a u BiH skoro više nego u matičnoj državi. Lično Đapić je najavio da će ukoliko bude zdrav i živ glasati u svojim Donjim Rujanima.

Sličnih njemu je kako tvrdi samo u Hrvatskoj oko 100.000, dovoljno da Hrvati i dalje budu ključan politički faktor u BiH.

"Odlazimo u BiH na proštenja, hodočašća, pirove, sahrane, žalosti i veselja!!! Hodimo sada za svoj ponos i dostojanstvo, ostvarimo svoje pravo i pokažimo tko smo i što smo! – poručio je Đapić.

Važnost izbora Borjane Krišto nije spomenuo ni jednom riječi. Samo je apelirao na Vladu Hrvatske da pogura kampanju regoistracije birača. Čini se kasno, ostalo je malo vremena, a Đapić je zaboravio da je ta ista vlada ipak otežala registraciju jer su smanjene mogućnosti da se, kako to kaže predsjednik CIK-a u BiH Suad Arnautović, ljudi kolektivno prijavljuju iz mesara i pekara.

Već sada se može reći da je za Krišto nedostižno 200.000 glasova koji opet ne garantuju pobjedu. Krišto je kako smo već spomenuli jednom probala i osvojila je skromnih 109.000 glasova. U nekim procjenama ovog puta bi mogla i manje, a znakovito je da joj poraz predviđe i lider SBB-a Fahrudin Radončić koji je sa predsjednikom NIP-a bio izuzetno zainteresovan za „hrvatsko pitanje“ u BiH.

Krišto ipak nije Čović, a lideru HDZ-a neće smetati ni njen poraz jer će opet moći lamentirati nad sudbinom Hrvata. U njegovoj matematici on i Krišto će svakako bolje proći od naroda koji predstavljaju. Čović po svaku cijenu želi zadržati kontrolu nad strankom i sebe pozicionirati u izvršnu vlast, a utješna nagrada ako se sve poklopi za Krišto bi bio Dom naroda PS BiH.

Svjestan je Čović da je Krišto u prethodnom periodu prokockala povjerenje naroda, pa je kandidatura za Predsjedništvo manje štetna nego rizik od gubitka glasova da je na listi za neki od domova Parlamenata BiH. Zbog bahatosti porodice Krišto HDZ je već izgubio Livanjski kanton. Opomena HDZ-u je bio i broj nevažećih listića u izbornoj jedinici Borjane Krišto na posljednjim izborima. Čak 14 posto.

Ključni problem za HDZ je što je u BiH praktično sve manje glasača na teritoriji za koju se svim silama bore. Prema neslužbenim podacima koje hrvatski političari podlo skrivaju, ali ih zato posjeduje Katolička crkva, u FBiH trenutno živi oko 200 hiljada Hrvata. Zato se nezavisni analitičari s pravom pitaju šta u toj demografskoj pustoši može očekivati Krišto, ali i HDZ. Za prava Hrvata se bori konkretnim djelima, a ne samo pričom o Izbornom zakonu koji jedino korist donosi političarima. Zato je opravdano insistiranje HRS-a na programu s kojim Krišto izlazi pred birače, kao i na polaganju računa za dosadašnji rad.

nap.ba

drugi upravo čitaju