Objavljena prepiska Konakovića i Hozanovića nakon formiranja Vlade FBiH: 'Ti si Dino razočarao cijeli svoj narod'

SARAJEVO, (Patria) – Nakon sedam turbulentnih mjeseci od oktobarskih izbora, Federacija BiH dobila je novu vladu.

Cijeli proces je više zapinjao nego tekao, palo je mnogo teških riječi, da bi na kraju sve "presjekao" visoki predstavnik Christian Schmidt koji je čak suspendovao Ustav na 24 sata, da bi se, kako-tako, implementirali izbori od 2. oktobra.

Na kraju je ipak bilo onako kako su stranke sarajevske "trojke" od početka zamišljale. Lista ministara bez potpisa Refika Lende došla je pred zastupnike Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, a ono što svakako nisu zamišljali jeste da će na jedvite jade uspjeti skupiti većinu koja će podržati novu vladu.

Dakle, voljom samo 51 zastupnika Federacija BiH je u petak, 28. aprila, dobila novu izvršnu vlast.

Zbog toga su glave još usijane, telefoni učestalo zvone, a jedna od prepiski došla je i do portala Slobodna Bosna, a vodili su je lider NiP-a Elmedin Konaković i Rifat Hozanović, kojeg domaći mediji često oslovljavaju kao sivu eminenciju NES-a.

Naravno, razlog prepiske je izlazak NES-a i SBiH u fotofinišu iz koalicije koja se postupno smanjivala još od izbora, i koja je na kraju uspjela formirati federalnu vlast zahvaljujući pridodanim "rukama" nekoliko bošnjačkih zastupnika neriješenog stranačkog statusa i nekoliko hrvatskih zastupnika na koje se ranije nije računalo. 

"Selam alejkum. Ti si glavni krivac za sve što se desilo. Tvoje podmetanje i spletkarenje nije dobro završilo, tako obično i biva. Žao mi je Ogreševića, al’ tek sam na kraju shvatio da se on ne pita ništaBaš si me razočarao kao čovjek, nisi tako na početku izgledao", napisao je vidno ljutiti Konaković u poruci Hozanoviću do koje je došla Slobodna Bosna.

Odgovor Hozanovića bio je nešto duži i nadahnutiji u vjerskom smislu, što i pristaje uz njegov imidž koji gradi u javnosti.

"Alejkumu selam Dino. Kur'ansko pravilo: 'A, spletke će pogoditi upravo one koji se njima služe.' Kad bih ja bio tako zaljubljen u dunjalučke moći i funkcije, vjerovatno bih zanemario i ovo pravilo i život po njemu.

Ali, moj Konakoviću, iza mene su već decenije rada i truda za sigurnom opskrbom za oba svijeta i zato na ove tvoje klevete za podmetanja i spletkarenje mogu se samo mirno nasmiješiti.

Možda bih se mogao i nasmijati da mi nije žalosno gledati kako mi braću Bošnjake, nakon stišavanja euforije, hvataju muka i panika zbog izdaje pa mi odjednom pišu ovakve i slične poruke.

Da, tuga je i nesreća ovo što ste uradili i sebi i nama i nažalost, vrijeme će tek pokazati ko je pričao priče i spletkario, a ko iskreno brinuo za ovu zemlju i njenu budućnost.

Ja sam, kako veliš, razočarao tebe ali ti si Dino razočarao cijeli svoj narod. Pisanje literarnih sastava na društvenim mrežama i po porukama nisu ni rad, ni država, ni rezultat koji se daje domovini i narodu.

Uvjerićeš se brzo u to, a do tada, budi slobodan staviti još kakvih epiteta i kleveta uz moje ime jer na poravnavanju na Sudnjem danu, kao što znaš, sve ide u korist onog čija djela i namjere su bili čisti.

U ovom slučaju, već i na dunjaluku se vidi ko je na funkciji i kako je do nje došao, a ko nikad za funkcijom nije ni posegnuo. Sve se vidi, moj Dino i sve bilježe naši čuvari", napisao je u odgovoru Hozanović.

nap.ba

drugi upravo čitaju