25 C
Sarajevo
Čet, 07, 22

Obilježena 30. godišnjica odbrane Donjeg Kotorca

SARAJEVO, (Patria) – U Butmiru i Donjem Kotorcu danas je učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća obilježena 30. godišnjica od prvog napada na Donji Kotorac, koji su agresorske snage izvele 13. juna 1992. godine, a koji se obilježava i kao dan Mjesne zajednice Donji Kotorac. 

Na današnji dan prije tačno 30 godina agresori su s nekoliko tenkova i transportera provalili ogradu Međunarodnog aerodroma Sarajevo, te su se pozicionirali u Donjem Kotorcu u želji da ovo naselje odsjeku od Butmira. 

Veliku hrabrost tog dana, koji se obilježava kao "Odbrana Donjeg Kotorca", iskazali su Nedžad Delić i Bajram Hasanović, koji su protuoklopnim sredstvima uspjeli osujetiti i zaustaviti četnički napad.

Nažalost nakon što je zoljom pogodio transporter, a svežanj bombi bacio pod tenk, Delića je pogodio snajperski hitac. U istom napadu Hasanović je osom gađao drugi tenk, ali neuspješno. Uprkos promašaju, agresori su shvatili da branioci Donjeg Kotorca raspolažu sa protuoklopnim sredstvima zbog čega se povlače i odustaju od napada na ovo naselje sve do marta 1993. godine.  

PROČITAJ  GODIŠNJICA OPSADE BIHAĆKOG OKRUGA: ARMIJA RBIH USPJEŠNO JE ODBIJALA NAPADE TRI PARAVOJNE FORMACIJE

Kroz današnji historijski čas svi prisutni su se podsjetili važnosti bitke koja se odigrala prije 30 godina, a učenice i učenici Osme osnovne škole "Amer Ćenanović" svojim nastupom uveličali su današnje obilježavanje godišnjice prve bitke za Donji Kotorac, koja se uzima i kao datum formiranja 4. Motorizovanog bataljona 4. Viteške motorizovane brigade. 

– Uvijek kažem da na ovakvim obilježavanjima nije jednostavno govoriti, no svakako da treba njegovati sjećanje na sve važne i odsutne bitke i događaje tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu koji su se desili na području općine Ilidža – kazao je Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža. 

Načelnik Muzur predvodio je delegaciju Općine Ilidža, koju su pored njega činili predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža Tarik Stambolić i njegovi zamjenici, Samir Avdić i Redžo Lemezan. 

-Click Here To Join Native Media

– Drago mi je, s tim se posebno ponosim, što na obilježavanjima sada vidim djecu čiji su djedovi bili učesnici događaja koji obilježavamo danas, prisjećajući se naših šehida, poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca – naglasio je Muzur. 

PROČITAJ  Obilježena 29. godišnjica oslobađanja Mijatovića kose i pogibije Safeta Isovića

Osim delegacije Općine Ilidža, počast šehidima i poginulim borcima Donjeg Kotorca odale su njihove porodice, prijatelji, komšije, predstavnici boračkih udruženja Općine Ilidža i političkih partija. 

Delegacije su posjetile i mezar rahmetli Amera Ćenanovića, bivšeg načelnika Općine Ilidža, dok je u petak proučena i Hatma dova šehidima i umrlim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine. 

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa