NOVI SKANDAL U BH. DIPLOMATIJI: NOĆNI SUSRETI GENERALNE KONZULICE SA OSOBAMA KOJE…

novi skandal u bh. diplomatiji: noćni susreti generalne konzulice sa osobama koje…

Taj dokument naslovljen s “Informacija o zaprimljenoj prijavi moguće korupcije i prijetnjama”, u posjedu je i još jedan je pokazatelj da je u Generalnom konzulatu u Frankfurtu potrebno “hitno pospremanje” i uvođenje i poštivanje jasnih pravila ponašanja i djelovanja primjerenih jednoj diplomatskoj misiji naše zemlje.

Ranije se Atović žalio na Lončar

Dopis generalne konzulice Lončar odnosi se na sumnjičenje Admira Atovića, konzula u GK Frankfurt za primanje mita u iznosu od 25.000 eura, a “istraga” koju je generalna konzulica Višnja Lončar provela kako bi došla do ovih informacija prije je bila posao za policijske organe, nego za GK BiH u Frankfurtu.

Inače, Lončar i Atović već duže vrijeme su u sukobu, o čemu je Raport već pisao, a sve je počelo s tim jer Lončar odbija izvršiti notifikaciju konzula u GK u Frankfurtu Admira Atovića kojeg je rješenjem na tu poziciju imenovalo Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Zbog ponašanja i odnosa prema njemu Atović se, žalio Upravnoj inspekciji pri Ministarstvu pravde BiH, iz koje je ranije za Raport potvrđeno da nadležni inspektor provodi istragu u ovom predmetu.

Ono što je najskandaloznije u ovom slučaju je to da je Lončar pisala Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke i drugim njemačkim institucijama kojima je prijavljivala Atovića za nezakonitosti i tražila faktički od njih da riješe njen problem s konzulom Atovićem!

Prema saznanjima Raporta i njemačke institucije su upozorile Lončar da njena komunikacija prema njima nije primjerena.

Još početkom septembra Raport je upit o ovom problemu slao MVP-a BiH, ali odgovor do danas nismo dobili. U međuvremenu, saznajemo da je i na dnevnom redu sjednice Predsjedništva BiH održanoj prekjučer bila ova problematika, ali eventualni zaključci kolektivnog šefa države o tome nisu poznati.

I umjesto da MVP-a BiH i Predsjedništvo BiH koje je na prijedlog člana kolektivnog šefa države Željka Komšića i imenovalo Lončar na poziciju generalne konzulice, riješe ovaj problem, te da utvrde istinu vezanu i za tvrdnje koje po više osnova terete konzula Admira Atovića i zaustave dalje sramoćenje BiH, drama u GK BiH u Franfurktu se nastavlja.

Naime, generalna konzulica Višnja Lončar, od nadležnih u BiH sada traži istragu protiv konzula Admira Atovića, jer tvrdi da ga nekoliko bh. državljana tereti za primanje mita pri pružanju konzularnih usluga, a u sve je upletena i priča o “nelegalnom pribavljanju viza za bh. građane u Njemačkoj”.

Kako se navodi u dokumentu, Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Frankfurtu je dana 06.10.2023. godine primio telefonski poziv stranke koja je željela razgovarati s konzulom Admirom Atovićem. S obzirom na to da Atović nije bio dostupan za razgovor, prema navodima iz informacije, sa strankom su razgovarali konzularni radnici Edina Šahinović, Mira Žutić i Mugdim Sofić.

Lončar uključila zvučnik da svi čuju optužbe na račun Atovića

  • Tom prilikom stranka je obavijestila da traži g. Atovića, jer se radi o navodom dugu od 25.000 eura. Konzularni radnici su uputili stranku da razgovara sa generalnim konzulom BiH, Višnjom Lončar. Generalni konzul BiH, Višnja Lončar, je zaprimila poziv u prisustvu uposlenika Generalnog konzulata BiH u Frankfurtu i razgovor sa strankom pustila na zvučnik kako bi svi čuli o čemu je riječ.

Stranka je objasnila da traži g. Admira Atovića zbog duga od 25.000 eura za obećane usluge koje su vezane za rad Konzulata, kao i pribavljanje radnih viza za Njemačku, za građane BiH koji trenutno borave u Njemačkoj, Jovanku Ilić i Milanku Maletić, obje iz Bijeljine, za šta kao dokaz imaju uplatnice. Stranka je naglasila da ima saznanja da i druga lica traže g. Atovića zbog istih stvari, uz konstataciju da se on svim i svačim bavi.

U razgovoru je stranka navela da je Milanka Maletić boravila u Generalnom konzulatu BiH u Frankfurtu, 07.08.2023. godine u poslijepodnevnim časovima te da je imala razgovor sa g. Admirom Atovićem, oko izdavanja putnog lista u GK BiH u Frankfurtu za imenovanu“, navodi se u pismu pristiglom u MVP BiH.

Dalje se ističe da je Lončar zatražila od stranke da pošalje dokaze na e-mail Konzulata što je, kako se navodi, stranka odbila, te je generalna konzulica uputila stranci poziv da dođe u prostorije Generalnog konzulata, a u konačnici je dogovoreno da će stranka doći taj dan, ali tek u 20 sati.

U pismu se dalje navodi da je u međuvremenu u Konzulatu provjereno da je Milanka Maletić 24. jula ove godine prijavila gubitak putne isprave, te da joj je u Konzulatu izdat putni list 8. augusta ove godine.

Prema navodima iz pisma, večernjem sastanku u GK BiH u Franfurktu, pored Lončar, sa više osoba koje terete konzula Atovića, prisustvovali su i konzulica Dragana Kremenović-Kusmuk, konzularni radnik Mugdim Sofić, i tehnički sekretar Sanjin Mesihović.

Uplatnice za navodno “sređivanje viza”, na kojima ipak nije ime Atovića

Sve je bilo spremno za „noćnu konzularnu istragu“, a prema navodima iz informacije, u Konzulatu su se u 20 sati pojavili Milanka Maletić i Jovanka Ilić u pratnji Dejana Sokčevića i „dva prijatelja za koje tvrde da su također oštećeni“, a čija imena nisu navedena.

  • Stranke su donijele uplatnice, kao dokaz da su uplaćivale novac u BiH kako bi im se sredile radne vize za Njemačku. Uplatnice su naslovljene na Gorana Plejića, Aleksandru Đordević, Anju Ivanović, Danijela llića i Cvjetka Nikolića. Uplate su izvršene u periodu od 25.07.2023. godine do 30.09.2023. godine. Na pitanje Generalnog konzula BiH upućenog strankama, na koji način ove uplate povezuju – g. Admira Atovića i uplaćeni novac, one su istakle da su njihovi posrednici za sređivanje viza za Njemačku bili Goran Plejić i Dragan Nikolić, koji su ih telefonski usmjeravali kad, koliko i za šta novac da uplate.

The post NOVI SKANDAL U BH. DIPLOMATIJI: NOĆNI SUSRETI GENERALNE KONZULICE SA OSOBAMA KOJE… first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju