Novi iOS 18 bi trebao donijeti mnoga poboljšanja u poređenju s prethodnom verzijom!

Korisnici Apple pametnih telefona sa iOS18 operativnim sistemom konačno bi, između ostalog, trebali dobiti i poboljšanja Kontrolnog centra.

Apple-ova Svjetska konferencija za programere (WWDC) će definitivno biti veliki događaj sa odličnom medijskom pokrivenošću. Glasine govore da će Apple na novom događaju predstaviti nivo implementacije umjetne inteligencije u iOS 18 i macOS 15, ali to nije sve.

Novi izvještaj MacRumorsa navodi da Apple planira uvesti velike promjene u Control Center s novim iOS 18. Nakon ažuriranja, “Control Center” bi trebao izgledati drugačije i trebao bi imati nove opcije, koje ranije nisu postojale na iOS-u. Neki čak izvještavaju da će iOS 18 donijeti funkcije koje mogu parirati onome što donosi Android ekosistem. Ovo nije prvi put da se čuje takva glasina. Međutim, čini se da više izvora koji su upoznati s ovim pitanjem tvrde da Apple testira redizajniranu verziju Control Center-a za iOS 18, navodi MacRumors.

ios kontrolni centar

Zašto je Kontrolni centar toliko problematičan?

2013. godine, sa iOS 7, Apple je dodao novu funkciju pod nazivom Control Center. Prevlačenjem samo jednim prstom preko ekrana, bilo na početnom ekranu ili unutar aplikacije, korisnik može dobiti prikaz panela s više tipki. Ovi tasteri su bili kontrole i prekidači za često korišćena podešavanja kao što su režim rada u avionu, Wi-Fi, Bluetooth, zaključavanje rotacije, osvetljenost, nivo jačine zvuka, itd.

Više od deset godina Kontrolni centar je uglavnom ostao nepromijenjen. Korisnici vrlo često koriste ovu opciju, što nije iznenađujuće s obzirom na to koliko je zgodna. Istina, ne donosi pogodnosti poput onih koje vidimo na Android operativnim sistemima, ali ima svoje prednosti. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, korisnici su željeli više i bolje.

Uz Android, možete prilagoditi prekidače brzih postavki direktno iz samog centra. Odavde možete odabrati šta želite prikazati povlačenjem i ispuštanjem, preurediti redoslijed kako želite i još mnogo toga. Ako želite da imate prekidač za sve, možete ga urediti unutar stranica unutar samog centra. Trenutno sa iOS 17, korisnik nema mogućnost ili dozvolu da samostalno preuređuje i prilagođava Kontrolni centar direktno iz prečice.

Korisnik mora otići u aplikaciju Postavke, pomaknuti se do Kontrolnog centra i odatle može podesiti neke stvari. Ali i dalje je prilično ograničen u odnosu na Android. Ali to nije čak ni potpuna prilagodba: možete odabrati samo ono što se pojavljuje u donjoj polovini Kontrolnog centra. Gornja polovina, koja ima kontrole za povezivanje, zaključavanje rotacije, tihi prekidač, za modele iPhone 15 Pro, fokus, opciju “Now Playing”, klizače za svjetlinu i jačinu zvuka, ne može se mijenjati.

 

Ali iOS 18 bi trebao donijeti drastična poboljšanja i promjene

Prema izvještaju MacRumorsa, promjene iOS 18 u Control Center-u uključivat će mogućnost preuređenja kontrola pomoću pokreta prevlačenja i ispuštanja. Nije jasno da li će ova promjena omogućiti korisnicima da u potpunosti modificiraju kontrole, koje se ne mogu mijenjati, ali se pretpostavlja da bi se to odnosilo na kontrole koje su opcione.

Ono što bi mnogi korisnici željeli vidjeti je da bi Apple, s iOS-om 18, omogućio korisnicima da preurede prečice unutar Kontrolnog centra jednostavnim prevlačenjem i ispuštanjem. Čak i da je ovo jedina velika promjena za Kontrolni centar, po mnogima bi bila više nego dobrodošla.

Činjenica da se kontrolni centar ne može direktno prilagoditi predstavlja veliki hendikep za iOS kao operativni sistem. Sve se mora uraditi preko aplikacije Postavke. Isto se može reći i za promjenu postavki u raznim aplikacijama, koje su zakopane u aplikaciji Postavke umjesto da budu dostupne u samim aplikacijama, ali to je druga priča.

Iako izvještaj govori samo o novom načinu prilagođavanja vaših kontrola povuci i ispusti, postoje i druge promjene koje bi Apple mogao napraviti kako bi poboljšao cjelokupno korisničko iskustvo. Prvo, mislim da su nam u ovom trenutku potrebni prekidači za 5G, a ako ste korisnik HomeKita, dosljednost bi bila dobrodošla promjena umjesto samo predloženih kontrola. Nema garancije da će se išta od ovoga ostvariti, ali držimo palčeve.

Ono što mnoge zanima jeste kako će izgledati eventualni “redizajn”. Pričalo se da bi iOS 18 mogao uvesti neke promjene inspirirane visionOS-om, što bi bilo zanimljivo vidjeti.

 

Napisao: Alan Milić

Članak Novi iOS 18 bi trebao donijeti mnoga poboljšanja u odnosu na prethodnu verziju! prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
Izvor: ( pcchip.hr / Sit.ba )

Izvor: ( sit.ba / Javno.ba )

drugi upravo čitaju