5.5 C
Sarajevo
Čet, 12, 22

NOVALIĆ OČITAO LEKCIJU VUČIĆU I NIKŠIĆU

Naime, Vučić je jučer iznio neistinu kako je prosječna plaća u Srbiji veća za 70 eura nego u BiH, te da su za nekoliko godina napravili razliku od 110 eura. A na Vučićeve neistine se brže-bolje nadovezao i nekadašnji premijer FBiH i aktuelni lider SDP-a Nermin Nikšić.

Novalić je reagirajući na Vučićeve tvrdnje odgovorio kako u poređenju ekonomskih parametara nema ništa sporno, pod uvjetom da se iznose tačni podaci.

  • A Vučić to nije uradio – kazao je Novalić i istaknuo da je, prema posljednjim zvaničnim podacima, objavljenim 25. augusta, prosječna plata u junu u Srbiji iznosila je 74.302 dinara, ili oko 632 eura.
NOVALIĆ OČITAO LEKCIJU VUČIĆU I NIKŠIĆU
  • Istovremeno, posječna plata u Bosni i Hercegovini, iznosila je 575, a ne 562 eura kako tvrdi Vučić. Ako, pak, govorimo samo o Federaciji BiH, jer i Vučić šalje poruku “onima u Sarajevu”, prosječna plata u junu 2022. iznosila je 570 eura i u nju se ne uračunavaju naknade za topli obrok i prevoz, koje u projseku iznose oko 90 eura. Kada se taj iznos doda na prosječnu platu, onda je ukupno prosječno primanje radnika u Federaciji BiH oko 660 eura. Dakle, za oko 30 eura je veća od one u Srbiji. I prosječna penzija je veća u Federciji nego u Srbiji, 278 naspram 263 eura. Veća je i od penzije u RS-u koja iznosi prosječno 242 eura – navodi Novalić u reakciji na Vučićevu izjavu.

    Dodaje kako se iz ovoga može zaključiti da je Srbija uspjela da po prosječnoj plati i penziji prestigne entitet RS, ali ne i Federaciju BiH, ali da ne bi vjerovatno dostigla ni entitet RS “da Milorad Dodik nije vodio neodgovornu politiku, izazivao blokade i krize, što je kočilo pozitivne procese u cijeloj Bosni i Hercegovini, a najviše štete nanijelo upravo stanovnicima entiteta RS”.

    Važno je napomenuti da je ukupna zaduženost Bosne i Hercegovine 6,6 milijardi eura, a Srbije oko 31 milijardi eura. Istovremeno, zaduženost po stanovniku u Federaciji BiH je oko 1.544 eura, u RS 2.790, a u Srbiji oko 4.500 eura, naglasio je federalni premijer. Posebno je zanimljivo, dodaje Novalić, da se Vučić s tolikim žarom hvali da Srbija sustiže Bosnu i Hercegovinu tek 27 godina od okončanja agresije tokom koje je naša zemlja brutalno razrušena, a njena ekonomija bačena na koljena.

  • Bilo bi zaista dobro da se i mi u Bosni i Hercegovini, ali i kompletna regija takmičimo u ekonomiji i pozitivnim stvarima. Međutim, poznata je Dodikova neodgovorna politika, na koju Vučić ima ili može imati itekakvog utjecaja – podcrtao je Novalić.

    Dodaje da se jučer, povodom Vučićeve izjave, oglasio i bivši premijer FBiH Nermin Nikšić koji je, kako ističe Novalić, “u svom maniru, paušalno, populistički, floskulama, bez preciznih podataka, nastavio da sam sebe ubjeđuje kako je u vrijeme njegove Vlade vladalo blagostanje”.

Također, rast prosječne penzije za vrijeme Nikšićeve Vlade bio je 28 KM, a penzioni fond je bio u miniusu 226 miliona KM, penzije su kasnile po mjesec i pol, dok se u aktuelnom mandatu penzije isplaćuju na isti dan svakog mjeseca. U mandatu Vlade FBIH od 2015. godine penzije su porasle za 34 KM, dok su u zadnje tri godine porasle za još 25 KM.

Sve je pratio i rast broja zaposlenih. Naime, u vrijeme Nikšićeve Vlade FBIH u mandatu do 2104. godine broj zaposlenih je porastao za 7.250, dok je u prvom mandatu Novaličeve vlade broj zaposlenih porastao za 49.500, a u prethodne tri godine za još 8.758, što je za sedam godina rast broja zapolsenih od preko 58 hiljada.

NOVALIĆ OČITAO LEKCIJU VUČIĆU I NIKŠIĆU

Na koncu, za vrijeme SDP-ove vladavine BDP je porastao za 1,37 milijardi KM. Vlada predvođena Novalićem s druge strane može se pohvaliti  ukupnim porastom od preko 40 posto (7 milijardi i 200 miliona KM) unatoč pandemiji, pišu Vijesti.ba.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 2.6 / 5. Brojanje glasova: 5

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa