12.7 C
Sarajevo
Ned, 05, 23

Nova državna vlast pod kontrolom Zagreba i Beograda vraća BiH 50 godina nazad: Srbi, Hrvati i neopredijeljeni

(Patria) – Iz grupacije stranaka koje se okupljaju oko Elmedina Konakovića i Nermina Nikšića iz dana u dan najavljuju da će do kraja mjeseca biti završena priča o formiranju novog Vijeća ministara. 

Poznata su i imena ministara u novom sazivu Vijeća ministara.

Ono što je razvidno jeste da će SNSD i HDZ imati potpunu kontrolu nad Vijećem ministara Bosne i Hercegovine, obzirom da je grupacija stranaka okupljenih oko Konakovića i Nikšića koja se danas naziva ovako a sutra onako, radi nacionalno neopredijeljenog Edina Forte (koji doslovno bježi sa pozicije premijera Kantona Sarajevo i kojeg ostavlja u milionskim dugovima) spremna isporučiti političkim neprijateljima države većinu u Vijeću ministara.

Tako će zvanični Zagreb i zvanični Beograd putem svojih ekspozitura u Bosni i Hercegovini, HDZ-a i SNSD-a zagospodariti sa državnom vlašću u Bosni i Hercegovini. Zukan Helez i Elmedin Konaković kao predstavnici demografske većine koja je ujedno, ma koliko apsurdno zvučalo politička manjina u Bosni i Hercegovini, predstavljat će samo fikuse u novom Vijeću ministara.

Helez i Konaković svojim glasovima neće moći zaustaviti niti jednu odluku novog Vijeća ministara, niti provođenje političke volje Beograda i Zagreba. Naivno je vjerovati da će zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara (u ovom slučaju Konaković) svaki put sa dnevnog reda sjednica Vijeća ministara skidati ono što je štetno po interese države Bosne i Hercegovine, jer bi u tome slučaju bio proglašen za personu koja blokira proces donošenja odluka, a Konaković svoju političku agendu gradi upravo na suprotnim političkim premisama; deblokadi, relaksaciji i tome slično.

I zadnjem političkom laiku jasno je da formiranje Vijeća ministara na takvim osnovama jeste radikalno slabljenje državnih političkih pozicija i interesa. Čak i kada bi se zanemarilo to što Dragan Čović i Milorad Dodik i prije nego što su ministri sjeli u fotelje, ispostavljaju fakture za potpisane stranačke sporazume, u vidu zahtjeva za državnom imovinom i izbornim zakonom; kada bi se naime čak i to zanemarilo, i pretpostavilo da neće doći do loših rješenja, i dalje se ne može oteti dojmu da je bošnjački, te u cjelini bosanski politički faktor u najavljenom Vijeću ministara u potpunosti marginaliziran.

Štaviše može se ustvrditi da je u političkom smislu Bosna i Hercegovina vraćena pedeset godina unazad, u period prije popisa stanovništva iz 1971. godine, u onaj period kada smo u Bosni i Hercegovini imali kao političke kategorije, Srbe, Hrvate i neopredijeljene. Danas je jasno da Srbe u Bosni i Hercegovini predstavlja Milorad Dodik, Hrvate Dragan Čović, a Bošnjake ne predstavlja niko, jer je treću etničku političku jedinicu zauzeo nacionalno neopredijeljeni Forto, kojeg istine radi Čović i Dodik pripisuju Bošnjacima. Možda i sa pravom.

Ostaje naravno i mala mogućnost da Elmedin Konaković i Zukan Helez uvide da narod uime kojeg navodno sjedaju u fotelje, kako bi bili politička manjina u vlastitoj državi, ne treba vraćati više od pedeset godina u nazad i politički desubjektivizirati zarad njihovih fotelja. Ostaje naravno mogućnost da Helez i Konaković zatraže da se drugačije promiješaju karte, ali se doista radi o maloj mogućnosti, obzirom da se stiče utisak kako ni u SDP-a u ni u NIP-u nemaju problema sa samopalestinizacijom. 

No samopalestinizacija nije jedini problem kada se govori o novom Vijeću ministara BiH. Možda Bošnjaci nekako i mogu prihvatiti da u vlastitoj državi budu građani drugog reda. Kažemo možda jer ne vidimo nikakav valjan politički i društveni otpor neviđenom političkom samosramoćenju i samoponižavanju, ali teško da mogu pristati na nekomopetentni saziv novog Vijeća ministara, na razne Nešiće, i Čovićeva čudna kadrovska rješenja, itd…

Bošnjaci su ipak jedno, a državni parlamentarci drugo. Do kraja mjeseca bit će poznato da li postoji dovoljan broj državnih parlamentaraca iz bošnjačkog ili bosanskog političkog spektra koji su spremni izglasati formiranje nekompetentnog i samopalestinizirajućeg Vijeća ministara BiH.

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa