25 C
Sarajevo
Čet, 07, 22

Njemački europarlamentarac: Potrebno jednako prava glasa bez obzira na nacionalnost

(Patria) – Vanjski odbor je danas velikom većinom odobrio izvještaj o Bosni i Hercegovini sa 44 glasa, 8 glasova bez i 5 uzdržanih, napisao je njemački parlamentarac Dietmar Koster te konstatirao da je Bosna i Hercegovina u najdubljoj političkoj krizi od završetka jugoslovenskog rata.

"Srpsko-bosanski entitet Republika Srpska (RS) na čelu sa Miloradom Dodikom bojkotuje državne institucije BiH u nastojanju da podijeli zemlju. Čak se i planovi za vlastitu vojsku i porezni sistem iznova i iznova predstavljaju. Tekuća politička kriza potaknula je EU da zamrzne financijsku isplatu Republici Srpskoj", istakao je Koster.

Dodaje da Bosna i Hercegovina mora imati perspektivu za članstvo u EU, inače postoji opasnost da Rusija pogura svoju politiku destabilizacije EU, jer Moskva održava bliske veze ne samo sa srpskom dijelom republikom Srpskom, već i sa Srbijom.

"Bosna i Hercegovina može postići status kandidata za EU samo ako postigne napredak u borbi protiv korupcije, etničkog nacionalizma, neovisnosti sudova, između ostalog. Kao reporter iz sjene, bilo mi je važno da sa svojim timom utvrdim sljedeće tačke: Izbori 2. oktobra moraju biti održani. Moraju biti slobodni i pošteni. Neophodna je reforma Ustava i prava glasa, kojom se svim građanima daje ista prava bez obzira na nacionalnost, čak i ako to nije preduvjet za glasanje.

PROČITAJ  Francuskinje znaju zavesti muškarca bez da izgledaju vulgarno: 9 stvari koje ih čine tako sjajnima

Tako mora biti moguće biti izabran na dužnost člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine bez ulaska u grupu Srba ili Hrvata ili Bošnjaka. Odgovarajuća presuda Europskog suda za ljudska prava mora se konačno provesti. Bosna i Hercegovina mora konačno pokrenuti reforme za socijalna prava radnika, borbu protiv siromaštva i proširenje socijalne države. Prava manjina poput Roma i LGBTI zajednice moraju biti zaštićena. Isto tako, moraju se provoditi mjere za rodnu ravnopravnost i borbu protiv nasilja nad ženama. Civilno društvo i demokratske snage moraju se nastaviti jačati", ističe.

Konačno je objašnjena humanitarna kriza na granicama Bosne i Hercegovine. Izbjeglice i migranti moraju imati adekvatan smještaj.

"Moraju biti tretirani prema međunarodnom pravu. Spominju se ilegalne deportacije ljudi u bijegu koje se događaju na granicama. No, s obzirom na uvjete većine, izvještaj je uspješan. Izvještaj pokazuje izlaz iz duboke političke krize. Ovo nije samo u interesu bosanskog naroda, već i stabilne i mirne EU. Očekuje se da će izvješće biti finaliziran u julu tokom plenarne sedmice Parlamenta u Strasbourgu", dodao je.

-Click Here To Join Native Media

nap.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa