2.7 C
Sarajevo
Uto, 03, 23

Nisu SDP-u krivi NES i SBiH već oni sami sebi: Nakon Lagumdžije stiže i Grabovica, nezadovoljstva rastu!

Piše: A. Čorbo-Zećo


SDP BiH je jučer doživio veliki neuspjeh i o tome ćemo vrlo ozbiljno diskutovati, kazao je u prvoj reakciji na taj debakl u Domu naroda PFBiH Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a. 

Iako tvrdi da je NIP bio korektan prema SDP-u, te je sve otrovne strelice okrenuo prema NES-u i SBiH-u, u stvarnosti i činjenično takva priča uopće ne stoji.

Prema saznanjima Patrije Damir Marjanović (Za nove generacije) je 'odradio' Nermina Nikšića na nagovor pojedinaca iz SDP-a kako bi se oslabila poziciju Nikšića. 

Poznato je da u SDP se dešava prava 'rovovska borba' i da se stranka dijeli, a svu je dramu dodatno začinio Denis Bećirović sa prijedlozima ambasadora, dok raste napetost, prije svega jer uspostava vlasti ne ide planiranom dinamikom, a i povjerenje unutar šestorke/osmorke sve više je narušeno.

Ali, očito se spašava šta se spasiti da, pa se sada krivica zbog činjenice da SDP ostaje bez delegata u Domu naroda PSBiH prebacuje na NES i SBiH, koje zapravo i ne čine vlast na državnom nivou, a sve oko Federacije je još u magli.

A, ovako stvari stoje.

NES je rekao kako će glasati još prije 10 dana i svi su znali za to i niko se javno nije oglašavao o tome niti izražavao negodovanje, a nije poznato ni da su održavani sastani unutar osmorke kako bi se riješio problem. Uporedo s tim mediji su redovno izvještavali o tome kako je SDP prevaren i kako je Konaković nadmudrio Nikšića.

Ali NiP nije htio odustati od Kemala Ademovića, koji je na kraju ušao u Dom naroda PSBiH.

Pouzdano saznajemo da NES kao ni Stranka za BiH posljednjih desetak dana uopće nisu dogovarali s ostatkom 'partnera' unutar osmorke, a tako je bilo i dok se vlast formirala na državnom nivou, zbog čega su u konačnici i napustili tu koaliciju priznavši da su vrlo malo obavještavani oko dogovora u vezi s HDZ-om i SNSD-om.

Kolika je količina nepovjerenja kazuje i činjenica da je NiP htio prevariti SDP za funkciju zamjenika predsjedavajućeg u Vijeću ministara, te je umjesto Zukana Heleza pokušano instaliranje Elmedina Konakovića.

Razlog je kontrola imenovanja direktora Obavještajno-sigurnosne agencije.

Moglo bi se reći da je unutar osmorke na nivou FBiH i KS sve teklo po planu, ali onda je izronilo imenovanje Zlatka Lagumdžije za ambasadora BiH pri UN-u.

Unutar SDP-a je nastao haos, a Nikšić se odmah ogradio kazavši da stranka nije predložila Lagumdžiju, već da je to autonomno uradio Bećirović.

No, Nikšić ima drugi zahtjev koji bi također mogao stvari izvesti na čistac. Nikšić želi da Elvedin Grabovica bude direktor JP Elektroprivreda BiH. A, Grabovica je 'direktni link' sa Lagumdžijom, a Nikšić drži tu liniju, iako članovima SDP-a govori kako to nije istina, a što je sinoć potvrdio i Vojin Mijatović.

On je kazao da ga predsjednik SDP-a Nermin Nikšić nervira ali da ima ljudsku osobinu da vjeruje ljudima do kraja, sada je pitanje da li i članovi SDP-a koji su protiv ‘oživljavanja’ bivših najjačih ljudi SDP-a vjeruju Nikšiću do kraja.

U Kantonu Sarajevo Adnan Šteta (SDP) ne pristaje na kadrove koji su bliski Lagumdžiji, tako da bi se drama mogla nastaviti kada je riječ i o formiranju vlasti unutar Kantona Sarajevo, a to neće imati nikakve veze s NES-om i SBiH-om, već isključivo nezadovoljstvom unutar samog SDP-a.

 

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 4 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa