Nikšić u tri mjeseca od 'SDP ne mora biti vlast', do ustupaka HDZ-u i SNSD-u i prizivanja intervencije Schmidta

Piše: A. Vrabac


Kada je krajem januara iz SDP-a najavljeno da neće biti imenovanja na Vijeću ministara BiH osim onih hitnih koja su neophodna za funkcionisanje institucija, dok se ne formira Vlada FBiH, s ove vremenske distance to se ispostavilo kao potpuna laž.

Nove Vlade FBiH nema, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i dalje je kandidat za premijera, ali bez neophodne podrške sva tri člana rukovodstva FBiH. Nikšić je jedan od najglasnijih kada je riječ o novim intervencijama u Ustav FBiH, a što se izgleda ponovo kuha u OHR-u. Sve bi trebalo biti poznato do kraja ove ili naredne sedmice imajući u vidu rokove za formiranje Vlade FBiH.

Sjećamo se i Nikšićevih izjava da SDP ne mora biti u vlasti, da je ta stranka temelj opstanka osmorke, te da vlast mogu praviti i sa drugima. No, bez obzira što je SDP temelj osmorke sa najvećim kapacitetom u toj priči, stvarni temelj je HDZ BiH i Dragan Čović s kojima osmorka želi praviti vlast u FBiH.

Nije Nikšić pokazao principijelnost ni kada je riječ o izboru direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Iako je kazao kako je državni ministar finansija iz reda SNSD-a, te da pozicija pripada kadru iz FBiH i da je SDP zainteresiran, iz SNSD-a neprikosnoveno najavljuju da će na toj poziciji biti Srbin i Rs-a. Nikšić se nakon tih najava više nije oglašavao o toj poziciji.  

SDP nije ostao principijelan ni kada je riječ o imenovanjima, pa je tako na skoro svakoj sjednici Vijeća ministara BiH odobreno imenovanje članova Komisija, čelnika policijskih agencija ali ne i iz reda Bošnjaka, raspisuju se konkursi, kroje kadrovske križaljke.  

Nikšić je sav svoj kapacitet usmjerio na Vladu FBiH gdje bi SDP poslije HDZ-a trebao imati najveći broj pozicija, osim premijera i četiri ministarske pozicije. Iako ističe multietničnost SDP-a kao jednu od najvećih prednosti u odnosu na druge političke partije, HDZ je dobio šest pozicija u Vladi FBiH koje je imao i ranije, odnosno sve hrvatske pozicije. Ista situacija je i u Vijeću ministara BiH. Trojka je imenovala dva ministra Bošnjaka, jednog iz reda ostalih i jednog Bošnjaka iz Rs-a u dogovoru sa SNSD-om.

Stranke trojke i one koje su u koaliciji s njima pristali su na takvu podjelu u Vladi FBiH iako su to godinama zamjerali SDA i obećavali da će biti drugačiji.

Osmorka je nastavila istim pa čak i još lošijim putem. Nijedna želja Dragana Čovića nije odbijena, a konačni test poslušnosti bit će na glasanju za Marina Vukoju u Ustavni sud BiH za šta su već najavili podršku iz NIP-a, SDP-a, Naše stranke. 

I dok Nikšić i trojka priželjkuju da im Schmidt otvori put u Vladu FBiH, Čović i Dodik zauzimaju ključne pozicije na štetu Bošnjaka. Discipliniraju ih i poručuju im: Ili nas slušajte ili ćemo vas zamijeniti! 

Do sada nismo čuli nijednu stranku iz osmorke da je ukazala na evidentan nacionalni disbalans u državnim institucijama na štetu Bošnjaka, posebno u nekim ključnim državnim institucijama.

Ako samo pregledate naslove posljednja tri mjeseca najčešće izgovorena rečenica Nermina Nikšića je da SDP ne mora biti vlast. No, SDP jeste vlast i na državnom nivou pa bi se u skladu s tim trebao i ponašati i preuzimati odgovornost za sve ustupke ili kako vole reći „gutanje žabe“. 

No, kako je Nikšić i sam rekao „sam će nositi svoj križ“, a i navikao je da je „izdajnik“.  

nap.ba

drugi upravo čitaju