21.6 C
Sarajevo
Ned, 06, 23

Nikšić u tri mjeseca od 'SDP ne mora biti vlast', do ustupaka HDZ-u i SNSD-u i prizivanja intervencije Schmidta

Piše: A. Vrabac


Kada je krajem januara iz SDP-a najavljeno da neće biti imenovanja na Vijeću ministara BiH osim onih hitnih koja su neophodna za funkcionisanje institucija, dok se ne formira Vlada FBiH, s ove vremenske distance to se ispostavilo kao potpuna laž.

Nove Vlade FBiH nema, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i dalje je kandidat za premijera, ali bez neophodne podrške sva tri člana rukovodstva FBiH. Nikšić je jedan od najglasnijih kada je riječ o novim intervencijama u Ustav FBiH, a što se izgleda ponovo kuha u OHR-u. Sve bi trebalo biti poznato do kraja ove ili naredne sedmice imajući u vidu rokove za formiranje Vlade FBiH.

Sjećamo se i Nikšićevih izjava da SDP ne mora biti u vlasti, da je ta stranka temelj opstanka osmorke, te da vlast mogu praviti i sa drugima. No, bez obzira što je SDP temelj osmorke sa najvećim kapacitetom u toj priči, stvarni temelj je HDZ BiH i Dragan Čović s kojima osmorka želi praviti vlast u FBiH.

Nije Nikšić pokazao principijelnost ni kada je riječ o izboru direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Iako je kazao kako je državni ministar finansija iz reda SNSD-a, te da pozicija pripada kadru iz FBiH i da je SDP zainteresiran, iz SNSD-a neprikosnoveno najavljuju da će na toj poziciji biti Srbin i Rs-a. Nikšić se nakon tih najava više nije oglašavao o toj poziciji.  

SDP nije ostao principijelan ni kada je riječ o imenovanjima, pa je tako na skoro svakoj sjednici Vijeća ministara BiH odobreno imenovanje članova Komisija, čelnika policijskih agencija ali ne i iz reda Bošnjaka, raspisuju se konkursi, kroje kadrovske križaljke.  

Nikšić je sav svoj kapacitet usmjerio na Vladu FBiH gdje bi SDP poslije HDZ-a trebao imati najveći broj pozicija, osim premijera i četiri ministarske pozicije. Iako ističe multietničnost SDP-a kao jednu od najvećih prednosti u odnosu na druge političke partije, HDZ je dobio šest pozicija u Vladi FBiH koje je imao i ranije, odnosno sve hrvatske pozicije. Ista situacija je i u Vijeću ministara BiH. Trojka je imenovala dva ministra Bošnjaka, jednog iz reda ostalih i jednog Bošnjaka iz Rs-a u dogovoru sa SNSD-om.

Stranke trojke i one koje su u koaliciji s njima pristali su na takvu podjelu u Vladi FBiH iako su to godinama zamjerali SDA i obećavali da će biti drugačiji.

Osmorka je nastavila istim pa čak i još lošijim putem. Nijedna želja Dragana Čovića nije odbijena, a konačni test poslušnosti bit će na glasanju za Marina Vukoju u Ustavni sud BiH za šta su već najavili podršku iz NIP-a, SDP-a, Naše stranke. 

I dok Nikšić i trojka priželjkuju da im Schmidt otvori put u Vladu FBiH, Čović i Dodik zauzimaju ključne pozicije na štetu Bošnjaka. Discipliniraju ih i poručuju im: Ili nas slušajte ili ćemo vas zamijeniti! 

Do sada nismo čuli nijednu stranku iz osmorke da je ukazala na evidentan nacionalni disbalans u državnim institucijama na štetu Bošnjaka, posebno u nekim ključnim državnim institucijama.

Ako samo pregledate naslove posljednja tri mjeseca najčešće izgovorena rečenica Nermina Nikšića je da SDP ne mora biti vlast. No, SDP jeste vlast i na državnom nivou pa bi se u skladu s tim trebao i ponašati i preuzimati odgovornost za sve ustupke ili kako vole reći „gutanje žabe“. 

No, kako je Nikšić i sam rekao „sam će nositi svoj križ“, a i navikao je da je „izdajnik“.  

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa