21 C
Sarajevo
Pon, 08, 22

NEMEC ZA HAYAT: BIH JE UČVRSTILA SVOJ STATUS KREDIBILNOG SAGOVORNIKA, VRIJEME JE DA JOJ SE ODA PRIZNANJE ZA NJEN RAD

Za emisiju “Dobar dan BiH” govorio je o svom potezu, kao i o statusu BiH na njenom evropskom putu.

Kako ističe, Evropska Unija mora nastaviti proces pristupanja u ostalim zemljama Zapadnog Balkana na način da se pojedinačna pitanja rješavaju što je brže moguće i uz najveći poticaj.

  • Unija mora nastaviti rad koji su zemlje regiona pokazivale godinama. Nažalost, zbog brzopromjenjive međunarodne vlasti prebrzo možemo doći do nepovratnog gubitka kredibiliteta EU ukoliko EU ne reaguje na vrijeme, uključujući dodjeljivanje statusa kandidata za BiH, ili liberalizaciju Kosova u pristupu dogovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Vjerujem da će biti to slučaj ako na raskrsnici krenemo davno utvrđenim, jasnim putem trošenja EU na Zapadni Balkan. Imam osjećaj da je većina mojih kolega za tu inicijativu – rekao je.
nemec za hayat: bih je učvrstila svoj status kredibilnog sagovornika, vrijeme je da joj se oda priznanje za njen rad
NEMEC ZA HAYAT: BIH JE UČVRSTILA SVOJ STATUS KREDIBILNOG SAGOVORNIKA, VRIJEME JE DA JOJ SE ODA PRIZNANJE ZA NJEN RAD

Ističe da to nije samo njegov prijedlog. Slovenački prijedlog ima za cilj povećati šanse na otvaranju pristupnih pregovora vezanih na pregovaračka poglavlja 23 i 24 vladavine prava.

  • Paralelno s tim, politički dogovor od prije nekoliko sedmica u principima za osiguranje funkcionalne BiH koji su postigli predsjednik vijeća Michel i visoki predstavnik Borell, zajedno sa bosanskim vlastima je naglasio važnost implementacije reformi koje unaprijeđuju integracije BiH. Potrebno je početi još jedan put koji ima moguću šansu u historiji zbog Ukrajine, zbog geopolitičke situacije, da se to brzo promijeni. Zbog toga smo se kao slovenačka vlada, i predsjednik republike i ja sa kolegijuma zauzeli za ovaj korak naprijed – pojašnjava.

Predsjednica Evropske komisije jučer je priznala bosanskohercegovački korak naprijed i kazala je kako Ukrajina nije bliža EU od balkanskih zemalja, dok šef delegacije EU u BiH kaže da je BiH učinila malo i pita se šta BiH ima ponuditi EU.

  Dodik će od Putina tražiti da Rusija podrži produženje misije EUFOR Althea
nemec za hayat: bih je učvrstila svoj status kredibilnog sagovornika, vrijeme je da joj se oda priznanje za njen rad
NEMEC ZA HAYAT: BIH JE UČVRSTILA SVOJ STATUS KREDIBILNOG SAGOVORNIKA, VRIJEME JE DA JOJ SE ODA PRIZNANJE ZA NJEN RAD

Nemec kaže da je to isto pitanje i historijski momenat.

  • Jedna zemlja ima dosta posla prije integracije u EU. Politička klima u BiH i nije od pomoći, ali bilo bi neprikladno tvrditi sa druge strane da Ukrajina ima prednost u odnosu na BiH ili bilo koju državu Zapadnog Balkana. U stravičnom i krvavom ratu bitno je zagristi jabuku vladavine prava i demokratskih principa i vjerujem da bi ovo mogla biti svojevrsna prekretnica.U svakom slučaju, pristanak EU lidera značajno će ocrtati i dalje aktivnosti i intenzitet između Evropske zajednice i Zapadnog Balkana. Saradnja sa koje se posljednjih mjeseci gubi fokus također u kontekstu događanja u Ukrajini – kazao je Nemec.

Dodaje da je važno dugoročno i stabilno provođenje postavljenih ciljeva, a jedan od tih ciljeva je svakako pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj zajednici.

  • BiH je posljednjih godina svojim radom učvrstila svoj status kredibilnog sagovornika i respektabilnog partnera EU, sada je vrijeme da se zemlji oda priznanje za njen rad i EU dodijeli certifikat autentičnosti. Mislim da je to glavno pitanje – rekao je Nemec.

(Nermina Hasić)

Video pogledajte i OVDJE.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa