NEDOSTAJE RADNIKA U UGOSTITELJSTVU, UPITNA LJETNA SEZONA

Sezona stiže a radnika nema. Brojni turistički kompleksi u tom entitetu suočeni su s nedostatkom radne snage. Svi traže konobare, šankere i kuhare a njih nikada manje.

Nije pomoglo ni povećanje plata da se radnici zadrže, kažu u Udruženju poslodavaca ugostiteljstva i turizma ‘’Horeka’’. Razočarani su i postupcima nadležnih a izlaz iz sivila, ističu, se ne nazire.

  • Jer smo mi to nekim konstrukcijama kada smo razgovarali i analizirali šta sve negativno može da se dogodi ovo je bio najgori scenario ali nažalost ovo je samo početak. Mi smo to protekle dvije godine konstantvo apelovali da probamo da spriječimo ovaj scenario ali nijedna inicijativa naša nije usvojena, nijedan prijedlog Vladi kopji su bili potpuno konstruktivni i za samu Vladu. Naprimjer, koliko puta smo incijativu vodili za smanjenje doprinosa što bi u dugoročnom pogledu bilo i u interesu Vlade jer bi inkasirala u kasu puno više od samog ugostitiljstva u odnosu na sada trenutno stanje – izjavio je Vladan Šurlan iz Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma ‘’Horeka’’.

Na probleme sa nedostatkom radne snage godinama upozoravaju i u Privrednoj komori tog entiteta. Sada je, naglašavaju, situacija alarmantna.

  • Ono što je sada posebno izraženo jeste sektor ugostiteljstva, turizma, trgovine usluga gdje možda sada ove godine možemo očekivati i rekordan odlazak naših radnika prvenstveno iz ovih sektora u zemlje okruženja Hrvatsku, Crnu Goru i dalje u zemlje Evropske unije – rekao je Vladimir Blagojević iz Privredna komora Republike Srpske.

Zbog svega poslodavci sve više stavljaju ključ u bravu i zatvaraju objekte. Kako bi se prevazišla situacija plan je uvoz radnika u Srpsku.

Odakle bi oni dolazili i da li bi im bile privlačne plate od 600 do 1.000 maraka, koliko su sada u ugostiteljstvu, nije poznato!

hayat.ba

drugi upravo čitaju