NEDIM SLADIĆ ZA HAYAT.BA ISPRIČAO SVOJU ŽIVOTNU PRIČU: VRIJEĐALI SU ME, U BIH NISAM DOBIO PRILIKU, ALI NISAM ODUSTAO

nedim sladić za hayat.ba ispričao svoju životnu priču: vrijeđali su me, u bih nisam dobio priliku, ali nisam odustao

U samo tri rečenice stala je prošlost Nedima Sladića, a njegova agonija trajala je godinama. Danas živi svoje snove i kroz neko vrijeme trebao bi dobiti završnu ocjenu za disertaciju u okviru master studija na Fakultetu za meteorologiju i klimatologiju Univerziteta u Readingu koji je pohađao protekli period.

  • Dosta se radilo i istraživalo što je rezultiralo fantastičnim radom kojim su mentori zadovoljni. Još uvijek mi se nisu slegli svi utisci nakon boravka u Velikoj Britaniji, ali za ovaj uspjeh mogu zahvaliti sebi jer nisam odustao i mojim roditeljima. Svaki uspjeh koji učinim je posvećen njima i onima koji me cijene, poštuju i vole – kazao nam je na početku razgovora.
nedim sladić za hayat.ba ispričao svoju životnu priču: vrijeđali su me, u bih nisam dobio priliku, ali nisam odustao
NEDIM SLADIĆ ZA HAYAT.BA ISPRIČAO SVOJU ŽIVOTNU PRIČU: VRIJEĐALI SU ME, U BIH NISAM DOBIO PRILIKU, ALI NISAM ODUSTAO

Cilju nikada nije bio bliži, a prisjetio se vremena kada se počeo zanimati za meteorologiju.

  • Uvijek su me zanimale vremenske prilike. Moj put traje više od 20 godina. Rat je moje roditelje zatekao baš kada su trebali upisati fakultet, pa sam s te strane dobio punu podršku da radim i da usavršavam – kazao je.

U svojoj želji da uči i spoznaje nove stvari prepreka su mu bile školske kolege. Udarci i uvrede bili su njegova svakodnevnica. Prije dvije godine odlučio je javno da progovori o nasilju kojem je bio izložen.

  • Ako jedna osoba nakon mog priznanja odluči biti hrabra i prijavi bilo koji oblik zlostavljanja, uradio sam svoj dio posla. Najvažnije je reći da je dosta, prijaviti i dobiti potporu i zaštitu od strane onih koji trebaju da brinu o nama. Teško je izboriti se s tim, ali nije nemoguće – govori Sladić.

Za Nedima nema te prepreke koju ne možete prevazići ako imate podršku najmilijih.

  • Imao sam neizmjernu sreću i podršku roditelja koji su bili na mojoj strani i razumjeli me. Tražili su stalno način kako da se suprotstave tom problemu, ali često su bivali šokirani reakcijom odgovornih i tada smo shvatili na koji način se postupa u ovoj državi. Ipak, iz te borbe izašli smo jači – kazao je.

Interes za meteorologijom nije jenjavao ni kada je saznao da u BiH ne postoji taj studij. Tada, četrnaestogodišnji Nedim, upoznaje Željka Majstorovića koji ga savjetuje da upiše studij softverskog inžinjeringa jer je u to doba programiranje postajalo važan faktor na polju meteorologije.

  • Tada mi je to sve izgledalo poput nuklearne fizike, a uskoro ću zvanično postati meteorolog. Moja država mi nije pružila osnovne uslove i bio sam prinuđen otići u drugu zemlju da bih ostvario svoj san, ali nisam odustao – istakao je.

U međuvremenu, dobio je pažnju i podršku velikog dijela javnosti nakon preciznih vremenskih prognoza čime je uspio u velikoj mjeri popularizirati meteorologiju u BiH. Nažalost, bilo je i onih koji su vrijeđali, kritikovali, ali i prijetili.

  • Želio sam da podignem meteorologiju u BiH s crne tačke koja vlada dugi niz godina. Pogode vas kometari pogotovo kada ste svjesni da će se nešto nezgodno desiti, npr. poplave. Onda se ta frustracija ispoljava, ali ne razumijem zašto su moji roditelji krivi. Meni možete reći šta hoćete i vrijeđati me, ali ne dirajte moje roditelje – istakao je.

O tome koliko voli ovu nauku, govori i činjenica da se njom bavi i u slobodno vrijeme.

  • I kada odmaram bavim se temama koje su usko vezane za meteorologiju. Pored toga, privlači me fotografija, naročito slikanje prirode jer ja bez nje i boravka na svježem zraku ne mogu – priznaje Nedim.

U skorijoj budućnosti u planu ima dva nova projekta, ali prvo će kaže na zasluženi odmor.

Na kraju razgovora vratili smo ga na njegov ‘teren’ i upitali kakva jesen je pred nama.

  • Nisam istraživao dugoročno i ovo uzmite s dozom opreza, ali očekuje nas toplija jesen od prosjeka. Intenzivne i obilnije padavine očekuju se u drugoj polovini – zaključio je Sladić.

(E.Medić)

hayat.ba

drugi upravo čitaju