-3.1 C
Sarajevo
Sri, 02, 23

Naša stranka: HDZ izmišlja praznike, građani ZHK ne smiju biti Čovićev ulog

SARAJEVO, (Patria) – Naša stranka reagirala je povodom toga što je Vlada Zapadnohercegovačkog kantona proglasila današnji dan neradnim zbog obilježavanja praznika Dana svehrvatske državnosti.

Obilježavanje ovog praznika je ta vlada utemeljila Zakonom o blagdanima i neradnim danima u Zapadnohercegovačkom kantonu, a Naša stranka ističe da je riječ i izmišljenom i historijski gledano, ni u čemu utemeljenom prazniku.

– Na današnji dan 1990., u Hrvatskoj je vlast preuzeo HDZ-e, ali tada je Hrvatska još bila u sastavu Jugoslavije. To što HDZ-e time želi reći da je on država i što su u Hrvatskoj na to pristali, nemamo ništa s tim, međutim za takve manipulacije nacionalnim emocijama ne smije biti mjesta u Bosni i Hercegovini. HDZBiH nema pravo na monopol niti nad jednim narodom niti nad bilo kojim dijelom teritorija BiH. Kad ga je uspostavljao fizičkim nasiljem, u ratu, uzrokovao je etničko čišćenje nehrvata koje je pravno okarakterisano kao udruženi zločinački poduhvat. Uspostavljajući ga u miru pravnim nasiljem, uzrokovao je iseljavanje Hrvata – citat je iz saopćenja Naše stranke.

Naša stranka je pozvala građane Zapadnohercegovačkog kantona da bojkotuju ovaj dan i "pokažu da nisu Čovićev ulog u ucjenjivačkim igrama u njegovoj ličnoj borbi za mjesto u Predsjedništvu BiH.“

nap.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa