Nakon priznanja da su mu nuđeni milioni Nikšić ima obavezu da prijavi Tužilaštvu BiH sve osobe koje su ga željele kupiti

Piše: A. Vrabac 

Kada su prije dva dana stranke trojke i njihovi lideri Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Edin Forto uputili javni poziv glavnom tužiocu Tužilaštva BiH Milanku Kajganiću da provjeri pojedina zapošljavanja, „kupovinu“ delegata, zloupotrebe javnih službi, tada nije ni spomenuta ponuda koju je dobio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kako bi omogućio ulazak u vlast Stranci demokratske akcije.

Nikšić je u petak gostujući na Face TV kazao da od „izbora do danas“ traju ponude, da mu je nuđeno premijersko mjesto, milioni maraka od ljudi u strukturama u javnim preduzećima.

„Od izbora pa do danas. Nije to nikakva tajna, mi to svi jedni između drugih znamo i pričamo. Mi nismo pukli samo zato što ne damo da nekoga od nas navuku na tako tanak led“, kazao je Nikšić i potvrdio da mu je nuđena premijerska pozicija, „zanimljive cifre“, „milioni“.

Istakao je Nikšić kako se ne radi o Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku SDA, već o drugim ljudima.

„Govorim o ljudima koji su i sad dio nekakvih struktura u javnim preduzećima i koji su kupovali ove glasove delegata. Ja ubijem tu priču u korijenu, ali govori se o silnim parama“, kazao je Nikšić.

Sve da to i jeste tako, Nikšić je imao dužnost prijaviti istražnim organima mito, pritiske, prijetnje ili šta je već bilo u „tim ponudama“.

Ukoliko to ne uradi, Nikšić će i sam pokazati da ne poštuje pravnu državu, a s druge strane očekuje da Tužilaštvo BiH učini nešto kada je riječ o drugim slučajevima.

Ako lider jedne političke stranke od istražnih organa sakrije da mu je neko nudio mito i to, pretpostavimo, sredstvima javnih kompanija, onda je pitanje da li je i Nikšić time počinio krivično djelo. Da li je svjesno prikrio one koji zloupotrebljavaju službeni položaj u javnim preduzećima.

Ukoliko ne prijavi one koji su ga „pokušali kupiti“, zašto bismo Nikšiću vjerovali da je pošten kad uđe u vlast i kad njegova stranka i druge s kojima je u koaliciji budu raspolagali sa velikim količinama novca. U našem društvu kaže se bježi se od čovjeka koji sam za sebe kaže da je pošten. Pa tako i u ovom slučaju, Nermin Nikšić ima i moralnu i zakonsku obavezu prijaviti one koji su mu nudili milione, pozicije, i šta sve još. Svako drugo postupanje ide u pravcu da ne govori istinu.

Trojka je pozvala Kajganića da obavijesti javnost o radnjama koje Državno tužilaštvo poduzima u vezi sa osobama koje su pod sankcijama SAD-a zbog kriminalnih, koruptivnih radnji, te zbog podrivanja pravnog poretka. Nadamo se da su ovdje mislili i na Mirsada Kukića, Marinka Čavaru, Nikolu Špirića, Milorada Dodika, Alena Šeranića…

„Trojka poziva g. Kajganića da odmah poduzme mjere na istraživanju okolnosti uposlenja u OSA-i kćerke zastupnika iz Bosansko-podrinjskog kantona. Podsjećamo da je politički prebjeg i glas navedenog zastupnika bio presudan za osiguranje SDA-ove većine u klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH, odnosno za izbor Refika Lende za potpredsjednika FBiH. Tražimo i da se istraže okolnosti pod kojim su i drugi politički prebjezi naprasno prešli pod okrilje SDA zahvaljujući metodama detaljno opisanim u odluci o izricanju sankcija vlade SAD-a.

Smatramo da ovakve očigledne manipulacije i zloupotrebe javnih službi moraju biti sankcionisane, a posljedice kriminalnog djelovanja otklonjene. Tražimo i da se detaljno istraži uloga menadžmenta BH Telecoma u navedenim radnjama, te rasvijetli opseg uzurpacije i zloupotrebe ovog javnog preduzeća u brojnim slučajevima u kojim se spominje njegova mračna uloga u očuvanju režima.

Očekujemo da g. Kajganić prioritetnu pažnju posveti istraživanju ovih slučajeva i prikupljanju dokaza za korupciju u političkim krugovima i u javnim institucijama zbog očuvanja na vlasti jedne stranke. Očigledno je da dokazi postoje, samo je stvar nadležnih institucija da ih zatraži, prikupi i poduzme nužne mjere protiv počinilaca ovog tihog državnog udara i kidnapiranja volje glasača“, naveli su iz Trojke.

Ovo je i razlog više Nikšiću da pomogne pravosudnim institucijama da procesuiraju one koji su zloupotrijebili položaj, institucije, javna sredstva kako bi ga ubijedili da uđe u vlast sa SDA.

Nakon javno izrečenih tvrdnji i da te aktivnosti traju od „izbora do danas“ Nikšić bi mogao dobiti poziv iz Tužilaštva BiH da predoči svoja saznanja i dokaze o tim ponudama.

nap.ba

drugi upravo čitaju