2.7 C
Sarajevo
Čet, 12, 22

NAKON PISANJA HAYAT.BA, REAGIRALO I MINISTARSTVO KS: DIREKTORICA ILIDŽANSKE ŠKOLE MORA OSIGURATI UČENICIMA DA KORISTE MOLITVENI PROSTOR

U dokumentu piše da je sjednica Vijeća roditelja održana 29. oktobra na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda bila vezana za obavljanje vjerskih dužnosti u prostorijama škole, u drugoj smjeni.

NAKON PISANJA HAYAT.BA, REAGIRALO I MINISTARSTVO KS: DIREKTORICA ILIDŽANSKE ŠKOLE MORA OSIGURATI UČENICIMA DA KORISTE MOLITVENI PROSTOR

Nakon iznesenih činjenica od strane direktorice škole Sonite Pirić, rasprave i mišljenja prisutnih članova Vijeća roditelja (13 prisutnih, 11 glasalo ZA inicijativu kojom se ne podržava klanjanje u prostorijama škole, a 2 sudržana) donesen je zaključak:

  • U prostorijama škole se ne mogu prakticirati vjerske dužnosti vezane za obavljanje namaza, prvenstveno iz higijenskih razloga, a zatim i zbog nedostatka slobodnog prostora koji bi se mogao upotrijebiti kao prikladno mjesto za tu namjenu.
  • Obzirom da je škola odgovorna za djecu tokom trajanja nastave, ista ne može dopustiti napuštanje prostorija škole radi praktiviranja vjerskih dužnosti i posjećivanja vjerskih objekata, stoji u zaključku.

Saopćenjem se oglasilo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Istio prenosimo u cjelosti:

NAKON PISANJA HAYAT.BA, REAGIRALO I MINISTARSTVO KS: DIREKTORICA ILIDŽANSKE ŠKOLE MORA OSIGURATI UČENICIMA DA KORISTE MOLITVENI PROSTOR

Zbog interesovanja javnosti i niza upita u vezi akta br. 04-885/22 od 03.10.2022.godine Javne ustanove „Deveta osnovna škola“ Ilidža, potpisan od strane direktorice Sonite Pirić, a koji se odnosi na dostavljanje zaključka Vijeća roditelja navedne škole kojim se onemogućava „prakticiranje vjerske dužnosti vezane za obavljanje namaza, prvenstveno iz higijenskih razloga, a zatim i zbog nedostatka slobodnog prostora“, kao i onemogućavanje „napuštanja prostorija škole radi prakticiranja vjerskih dužnosti i posjećivanja vjerskih objekata“, dajemo sljedeće saopštenje:

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje u proteklom periodu od mog imenovanja na dužnost ministrice pozitivno je odgovorilo na niz upita direktora o uspostavi molitvenog prostora u školi, sve u skladu sa pozitivnim pravnim propisima. Razumijemo da roditelji, članovi Vijeća roditelja, ne mogu poznavati sve propise u oblasti obrazovanja, ali upućujemo direktoricu škole kao odgovorno lice i rukovodioca, da se posebno upozna sa članom 25. stav (3) Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju (Službene novine KS 23/17, 33/17, 30/19, 34/20 i 33/21) u kojem je jasno propisano da škola ne može poduzimati bilo kakve mjere kojima bi se ograničavala sloboda izražavanja sopstvenih i upoznavanja drugih i drugačijih uvjerenja.

  UŽIVO NA HAYAT.BA: BEĆIROVIĆ, KOMŠIĆ I CVIJANOVIĆ VODE U UTRCI ZA PREDSJEDNIŠTVO BIH

Iznenađeni smo isključivim stavom u kojem se istim aktom zabranjuju, i to na dva načina, prakticiranje dužnosti za koje učenici, odnosno njihovi roditelji smatraju da spadaju u red izražavanja sopstvenih vjerskih uvjerenja. Takav pedagoški stav nije u okviru savremenih pedagoških trendova, jer je poznato da zabrane u pedagogiji daju jako malo učinaka.

Razlog, koji je naveden u smislu da je to zbog higijenskih razloga ili nedostatka prostorih kapaciteta, u potpunosti je neprihvatljiv i rješiv je kroz adekvatno rukovođenje organizacijom rada škole, za koju je direktno nadležan i odgovoran direktor škole kao rukovodilac.

Organizacijski i tehnički izazovi, kako su navedeni u ovom aktu, ne mogu nikako biti razlozi uskraćivanja ili ograničavanja izražavanja vjerskih sloboda. Naprotiv i ova potreba, kao i druge potrebe učenika u školskim nastavnim i vannastavnim aktivnostima, kao i vanškolskim aktivnostima sastavni su dio ukupnog pedagoškog rada i posvećenosti, kroz ispravno upravljanje ljudskim resursima prilikom vršenja pedagoškog i tehnničkog nadzora i upućivanja, kako za vrijeme trajanja časa,tako i za vrijeme korištenja odmora učenika.

Upućujemo direktoricu da obavi konsultacije sa rukovodiocima škola gdje postoje slične prakse i gdje učenici koriste molitveni prostor u dobroj praksi i vjeri, kako bi isto omogućila učenicima „Devete osnovne škole“ Ilidža.

Također, upućujemo roditelje koji smatraju da je njihovo pravo navedenim aktom povrijeđeno, da upute žalbu školskom odboru škole – stoji u saopćenju Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

  Rasipanje glasova luksuz koji može koštati državu: Omjer 2:1 u Predsjedništvu najvažniji

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa