2.7 C
Sarajevo
Ned, 11, 22

NAJMLAĐE BUDUĆE HADŽIJE IMAJU PO 20 GODINA: SVETU DUŽNOST ĆE OBAVITI 11 VJERNIKA IZ BRČKOG

Ove godine sa područja Medžlisa Islamske zajednice Brčko na hadž putuje 11 hadžija.

Buduće hadžije iz Bosne i Hercegovine, na put ka ispunjenju najveće vjerske dužnosti svakog muslimana, hadža, krenut će 24. juna.

Ranije su nadležne saudijske vlasti objavile da će ovogodišnji hadž moći obaviti milion hadžija iz Saudijske Arabije i svijeta mlađih od 65 godina, te da će broj hadžija koji dolaze iz određenih zemalja biti utvrđen na osnovu važećih kvota, ali i zdravstveno-epidemioloških preporuka.

Iz Bosne i Hercegovine će ove godine na hadž ići 996 budućih hadžija.

Iz Bosne i Hercegovine maksimalan broj hadžija koji mogu obaviti hadž je 2.200. Ove godine je Saudijska Arabija odredila za sve zemlje da taj broj bude 45 posto od maksimalnog broja. Tako da će iz Bosne i Hercegovine ove godine na hadž ići 996 hadžija.

NAJMLAĐE BUDUĆE HADŽIJE IMAJU PO 20 GODINA: SVETU DUŽNOST ĆE OBAVITI 11 VJERNIKA IZ BRČKOG

Najviše ide iz sarajevskog muftijstva – 334 hadžija, iz bihaćkog ide 149, tuzlanskog 169, zeničkog 174, travničkog 66, mostarskog 34, banjalučkog devet, goraždanskog pet, zatim pet iz Ureda vojnog muftije i 42 vodiča, doktori, rukovodstvo… Konačan broj je 996 sa vodičima i svima.

  • Završili smo dogovor sa aviokompanijom Turkish Airlines koji će nas prevoziti u jednom danu – 24. juna, a povratak je planiran za 21. juli. Završili smo taj dio koji je od iznimne važnosti. Završili smo i ugovore sa hotelima u Mekki i Medini. U Mekki će naše hadžije boraviti u hotelu sa pet zvjezdica koji je jako blizu Kabe. Hadžije će praktično moći na svaki namaz dolaziti iz hotela u harem. I u Medini smo završili hotel, mislim da naše hadžije nikada nisu bile smještene bliže Poslanikovoj džamiji – izjavio je ranije Dževad Hadžić, rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
  Velež: Osim ima veliki problem, kako će i hoće li ga riješiti?

Prema njegovim riječima, od aviokompanije su tražili da sve buduće hadžije putuju isti dan.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini utvrdila je da cijena ovogodišnjeg odlaska na hadž, jedan od pet osnovnih stubova islama, iznosi 12.000 KM.

Posljednji hadž koji je bio iz Bosne i Hercegovine je bio 2019. godine i koštao je 8.150 KM. Ove godine hadž košta 12.000 KM. Razlog za to je poskupljenje svega u Saudijskoj Arabiji. U međuvremenu Saudijska Arabija je uvela PDV u iznosu od 15 posto kao i gradske takse od pet posto. Zatim, globalna situacija u svijetu, rat u Ukrajini je doveo do toga da je sve poskupilo. Tako je i u Saudijskoj Arabiji, hrana je poskupila i više nego kod nas.

NAJMLAĐE BUDUĆE HADŽIJE IMAJU PO 20 GODINA: SVETU DUŽNOST ĆE OBAVITI 11 VJERNIKA IZ BRČKOG

Uslovi za prijavu na hadž su bili da osoba nije starija od 65 godina na dan 15. jula 2022. godine, da ima primljene dvije doze odobrenih vakcina protiv Covida 19 (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca ili jednu dozu Johnson&Johnson – ako su primljene dvije doze drugih vakcina, treća doza mora biti sa jednom od gore nabrojanih) i ako će proći osam mjeseci od primljene druge vakcine na dan 1. juna 2022. mora se primiti i treća doza.

Također, jedan od uslova je i da je osoba primila vakcinu protiv meningokoknog meningnitisa (ACWY – 135 “žuti karton”), da ima pasoš koji je važeći najmanje do 1. decembra 2022. godine, da ima fotografije sa bijelom pozadinom, formata kao za pasoš i prije putovanja treba uraditi PCR test koji ne smije biti stariji od 72 sata.

  Volodimir Zelenski: Imamo potencijal nanijeti gubitke Rusiji!

Imamo nekoliko slučajeva gdje idu tri ili četiri člana jedne porodice. Imamo mnogo bračnih parova koji idu na hadž ove godine. Najmlađi budući hadžija ove godine je Mehmedalija Mehić, rođen 2002. godine, a najmlađa hadžinica je Merjem Krlić, rođena 2002. godine. Najstarija hadžinica ove godine je Mula Pejzić, rođena 1957. godine, a najstariji je Emin Fočo, rođen 1957. – dodao je Hadžić.

Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti, koju tokom života treba ispuniti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uslove za to.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa