Najbolje iOS funkcije koje Android još uvijek nema

Niste se odlučili između iPhonea i Android uređaja? Donosimo vam 10 najboljih iOS značajki koje još uvijek ne možete dobiti na Androidu.

Sadržaj članka (otvoren)

I ako Android operativnom sustavu prepunom fantastičnih značajki, nedostaju mu neke funkcije koje su bile dio njega godinama iOS-ja. Dakle, ako planirate uskoro prijeći s iPhonea na Android uređaj, budite spremni nedostaju sljedeće značajke.

1) AirPlay

najbolje ios značajke koje android još uvijek nema

AirPlay je jedan od najveće značajke Android uređaja još nemam. Jer AirPlay protokol koju je razvio Jabuka (ob. iu vlasništvu iste tvrtke), ne očekujemo da će ikada doći do Androida.

Iako je uključeno nekoliko aplikacija trećih strana Google Play omogućuje bežični ‘streaming’ audio i video sadržaja s vašeg pametnog telefona, ništa se ne može usporediti s ovim Appleovim rješenjem. Stoga želimo da Google učini nešto slično i donese ovu ili sličnu funkcionalnost na Android uređaje.

Google je 2020. uspio razviti funkcionalnost sličnu AirDropu tzv “Zatvoriti” na uređajima koje su (tada) imali Android 11. Stoga nas ne bi iznenadilo da tvrtka radi na nečem sličnom AirPlayu za Android platformu. Ali vidjet ćemo u budućnosti.

2) FaceTime

najbolje ios značajke koje android još uvijek nema

FaceTime je Appleova usluga videopoziva koji je integriran u iOS, iPadOS i macOS uređaj. Zahvaljujući svojoj jednostavnosti i besprijekornoj funkcionalnosti, FaceTime je izuzetno popularan među korisnicima Applea.

S druge strane, korisnici Androida još uvijek se mogu pridružiti FaceTime pozivima putem svojih uređaja zahvaljujući FaceTime funkcionalnost on Appleova web stranica. Ali i dalje ćete trebati prijatelja s Apple uređajem da zapravo započnete poziv i podijelite vezu za njih.

Android uređaji imaju pristup sličnoj ugrađenoj značajki videopoziva u obrascu Google Duo usluge, ali nije ni približno toliko popularan jer se većina korisnika oslanja na njih aplikacije za videopozive trećih strana. Stoga bismo voljeli da Apple u jednom trenutku napravi aplikaciju FaceTime i za Android uređaje.

3) iMessage

najbolje ios značajke koje android još uvijek nema

Apple servis iMessage jedan je od najvećih razloga zašto većina korisnika Korisnici iPhonea oklijevaju prijeći na Android uređaj. Ako većina vaših prijatelja koristi Apple uređaje (tj. iPhone), prebacivanje na Android telefon bi imalo smisla “osjećati se isključeno” od iMessage grupa.

Korisnici Androida možda su mogli isprobati FaceTime putem web funkcije, ali za razliku od dotične video usluge, iMessage vjerojatno nikad neće ugledati svjetlo dana on Android uređaj, barem ne službeno. Zašto? Jer Apple zna da ova usluga privlači mnoge korisnike u svoj ekosustav.

To je sasvim očito iz načina Jabučni blokovi aplikacije trećih strana poput “Beeper Mini” i njihov pristup njihovim iMessage poslužitelji. Vidjet ćemo kako će ta priča završiti. No vrlo je vjerojatno da će Apple učiniti sve kako bi iMessage servis postao ekskluzivan za korisnike Applea.

4) Tekst uživo u video zapisima

najbolje ios značajke koje android još uvijek nema

Kada je Apple prvi put predstavio Tekst uživo s iOS 15, Korisnici Androida brzo su primijetili Google objektiv već neko vrijeme ima ovu funkcionalnost i da Apple “kasni”. Ali vrlo brzo, Apple je podigao Live Text na višu razinu donoseći isti funkcionalnost detekcije teksta u videa. Cool, zar ne?

Možete pauzirati bilo koji video Safari ili primjena Fotografije za brzo kopiranje tekstualnog sadržaja u vaš iOS međuspremnik. Značajka Tekst uživo u videa može biti korisno kada želite kopirati bilješke s online predavanja, tutorijala i slično. Uz činjenicu da će vam trebati iPhone XS, iPhone XR ili kasnije kako biste iskoristili ovu značajku.

5) Prijava

najbolje ios značajke koje android još uvijek nema

Provjerite jedna je od skrivenih značajki aplikacije Poruke u iOS 17. Možete ga koristiti za informiranje iMessage kontakti o tvoja lokacija i budite sigurni tijekom putovanja. Za pristup ovoj značajci, otvorite razgovor s kontaktom s kojim želite koristiti značajku, zatim dodirnite gumb plus (+) pokraj tekstualnog polja i pomaknite se prema dolje.

Možete postaviti Provjerite ili temeljen on mjesto ili vrijeme, ovisno o vašem izboru. Ako odaberete lokaciju, Check In će automatski obavijestiti primatelja kada stignete odredište. Međutim, ako se odlučite za prijavu prema vremenu, od vas će se tražiti da ih obavijestite kada Vrijeme je isteklo, a ako ne odgovorite u roku od 15 minuta, vaš će kontakt biti obaviješten s najnovijim informacijama o lokaciji.

6) Ispuštanje imena

najbolje ios značajke koje android još uvijek nema

NameDrop je jedan od najbolje značajke iOS-a 17 koju je Apple najavio WWDC 2023. TO JE proširenje funkcionalnosti AirDrop-a na iOS uređajima koji su rezervirani za jednostavne dijeljenje vaših podataka za kontakt s drugim korisnicima iPhonea.

Za pristup ekranu Ispuštanje imena, sve što trebate učiniti je postaviti gornji rub dva iPhonea jedan do drugog. Ne morate brinuti o svojoj privatnosti jer NameDrop zahtijeva da oba iPhonea budu otključana da bi radio. Prijenos nije automatski, ali njega pokrenut od strane korisnika, i imate potpunu kontrolu nad kontakt podacima koje dijelite s primateljem.

Za razliku od ostalih značajki na ovom popisu, Android uređaji nudili su nešto slično, tzv Android Beam, dok ga Google nije polako zatvorio tijekom godina.

7) Sakrij moju e-poštu / iCloud+

najbolje ios značajke koje android još uvijek nema

To je Apple jako strog s obzirom privatnost korisnik na svojim uređajima, a s vremenom ga je i uveo nekoliko promjena u iOS i Trgovina aplikacijama poboljšati sigurnost. Apple je 2021. godine predstavio svoju uslugu iCloud+, koji je korisnicima omogućio pristup značajkama “Sakrij moju e-poštu” i skrivenu uslugu sličnu VPN-u pod nazivom “Privatni relej“.

I dok Google već nudi sličnu VPN uslugu u obliku “VPN od Google One“, još uvijek ne postoji ništa poput značajke „Sakrij moju e-poštu” za Android uređaje.

Usluga o kojoj je riječ, za one koji ne znaju, omogućuje korištenje iste “nasumične” email adrese prilikom registracije na web stranicama. Ova nasumična adresa e-pošte automatski će proslijediti sve primljene e-poruke u vaš osobni sandučić.

Zahvaljujući ovoj značajci, možete koristiti nasumičnu adresu e-pošte dok istovremeno spremate potpuno privatna vaša osobna adresa kad god kreirate novi račun na web stranici.

8) “Podijeljeno s vama” unutar aplikacije Poruke

najbolje ios značajke koje android još uvijek nema

Jabuka usavršio je umjetnost odvajanja sadržaja koji primate u aplikaciji Poruke.Podijeljeno s vama“, ili “Podijeljeno s vama“, radi s Appleovim ugrađenim aplikacijama i postavlja dijeljeni sadržaj tamo gdje mu je mjesto, tako da je spreman za vas kada pokrenete odgovarajuće aplikacije.

Na primjer, recimo da je prijatelj podijelio s vama Veza na web stranicu. Sljedeći put kad počneš safari, ta određena veza bit će prikazana u pod “Dijeljeno s vama” na svojoj početnoj stranici.

Google još uvijek nije pronašao način da inteligentno integrira sadržaj sa svojom izvornom aplikacijom poruke, tako da ćete morati ručno pretraživati ​​i pronaći sadržaj koji dijele vaši kontakti.

9) Filtri fokusa

najbolje ios značajke koje android još uvijek nema

“Način fokusiranja” dostupan je na Android i iOS uređaji, ali Apple ga podiže na novu razinu s filtrima fokusa. Uz pomoć filtera fokusa, postavljeni “fokus” može raditi unutar Jabuka aplikacija poput Safari, poruka, pošta i Kalendar za filtriranje ometajućeg sadržaja.

Na primjer, ako ste uključili “Fokus na posao” na vašem iPhoneu, Safari pokazat će vam samo kartice vezane uz posao kako bi se smanjile smetnje.

I dok je Google predstavila desnica “Način fokusiranja” koji može rangirati ometajuće aplikacije android 13, još uvijek se ne integrira s aplikacijama na način na koji bi trebao i skriva ometajući sadržaj.

10) Provjera stanja baterije

najbolje ios značajke koje android još uvijek nema

Više U 2017. Apple je priznao namjerno usporavanje svojih iPhone uređaja kako bi kompenzirana degradacija baterije. Nakon negodovanja javnosti, tvrtka je ubrzo predstavila novu karakteristika koji korisnicima iOS-a omogućuje jednostavno provjera zdravlja baterije na iPhoneu. Kada zdravlje baterije opadne ispod 80%, iOS obavještava korisnike da zamijene ili poprave svoju bateriju.

Ne postoji ugrađeni način za provjeru stanja baterije na Android telefonu, ali postoje druge opcije, kao što je korištenje aplikacija trećih strana koje pružaju dodatne informacije o bateriji.

iUređaji i dalje nude jedinstvene značajke

Usporedbe između iOS-a i Androidi traju vječno, ali to sa sigurnošću možemo reći sve do danas nema jasnog pobjednika. Naravno, iOS više sliči zatvoreni ekosustav, dok Android Uglavnom otvoreniji i bogat značajkama, no Apple se ipak uspijeva istaknuti jedinstvenim skupom značajki koje besprijekorno rade na njihovim uređajima. To možete vidjeti iz ovog teksta.

Napisao: Boris Plavljanić

Članak Najbolje iOS značajke koje Android još uvijek nema pojavio se prvo na PC CHIP-u.
pcchip.hr

nodejs.rs

drugi upravo čitaju