NAČELNIK MIROSLAV KRALJEVIĆ UGASIO VATROGASCE U VLASENICI: KAŽE NE TREBAJU MU

PIŠE: EDIN SKOKIĆ

Ko će polagati račune za novac koji je donirao UNDP ili je zadužen u bankama.

U Vlasenici nema više vatrogasaca.

Skupština opštine Vlasenica je na posljednjoj sjednici u prošloj godini odlučila – Teritorijalna vatrogasna jedinica bit će ukinuta.

Odluka je stupila na snagu već u četvrtak. U prvoj sedmici Nove godine, a nakon što je objavljena u Službenom glasniku Opštine Vlasenica.

LOKALNI ŠERIF

Nakon, po mnogima skandalozne odluke optšinskih odbornika, jedini se oglasio Siniša Purtić, vatrogasac i vođa smjene u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Vlasenica. Odluku su izglasali odbornici ali, tvrdi Purtić, iza svega stoji načelnik Vlasenice Miroslav Mićo Kraljević (SNSD) piše Interview

 • On, kada bi im rekao da skaču na glavu, oni bi skočili. On se predstavlja kao lokalni šerif, čovjek koji odlučuje o životu i smrti u ovom gradu – kaže Purtić.
načelnik miroslav kraljević ugasio vatrogasce u vlasenici: kaže ne trebaju mu
NAČELNIK MIROSLAV KRALJEVIĆ UGASIO VATROGASCE U VLASENICI: KAŽE NE TREBAJU MU

Odluka je već objavljena u Službenom glasniku

I tvrdi da Skupština opštine Vlasenica može donijeti odluku o ukidanju Teritorijalne vatrogasne jedinice jer je ona i osnivač. No, prema Zakonu o požaru RS to ne bi smjeli uraditi, jer su vatrogasci u RS-u od nacionalnog značaja.
Pismo Dodiku

Udruženje profesionalnih vatrogasaca RS, nakon odluke SO Vlasenica, uputilo je otvoreno pismo predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku.

Vatrogasci pitaju kako su i zbog čega zakazale institucije Vlade RS kad su dozvolile da pojedine opštine ne provode ni zakone o radu, o zaštiti od požara, o zaštiti na radu…

načelnik miroslav kraljević ugasio vatrogasce u vlasenici: kaže ne trebaju mu
NAČELNIK MIROSLAV KRALJEVIĆ UGASIO VATROGASCE U VLASENICI: KAŽE NE TREBAJU MU

Vatrogasci traže pomoć od Dodika

 • Iz kojeg razloga se toleriše samovolja načelnika/gradonačelnika, njihov revanšizam prema pojedinim vatrogascima-spasiocima i čitavim vatrogasnim jedinicama, samo iz razloga što su vatrogasci-spasioci zatražili svoja zakonom stečena prava… – pitaju vatrogasci Dodika.
  Šta je razlog?

Purtić ističe kako su njegove kolege pokušavale razgovarati sa odgovornim, pa i sagovornicima koji mogu pomoći. Uvjereni su da količina bahatosti koja je demonstrirana u Skupštini opštine nije još viđena. A viđa se svašta.

Purtić: Jedini koji se usudio govoriti javno

 • Svi nas pitaju šta je razlog? Pa, posebni kolektivni ugovor je stupio na snagu 11. februara 2022. godine. Prema tom ugovoru vatrogasci ulaze u četvrti platni razred. Dakle, Opština Vlasenica treba nam povećati plate. I to je jedina lokalna zajednica u RS-u koja sa vatrogascima nije potpisala poseban kolektivni ugovor. Pitamo kako se isplaćuje plata, kako Ministarstvo finansija dozvoljava isplatu plata, a da nije potpisan kolektivni ugovor – kaže Purtić.

KOME ĆE OPREMA

Odluka o ukidanju vatrogasaca u Vlasenici donesena je pred kraj 2022. godine, a stupila je na snagu 5. januara 2023. godine. Opštinskom načelniku je ostavljen rok od 30 dana da uskladi Odluku o osnivanju skupštinske uprave i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizacijiradnih mjesta u Opštinskoj upravi opštine Vlasenica. Ko će gasiti požar do tada?

 • Donijeli su odluku u kojoj ne piše kome ćemo predati opremu kada odluka i zvanično stupi na snagu. Kome ćemo ostaviti grad? Pominju famoznu Gorsku službu spašavanja koja nema nikakvih veza sa vatrogascima. Pominje se i formiranje Dobrovoljnog vatrogasnog društva, ali ono nije formirano. Ko će gasiti požar u Vlasenici od našeg ukidanja pa do formiranja Dobrovoljnog vatrogasnog društva? To su pitanja za Miću Kraljevića, gospodara života i smrti u Vlasenici. On faktički i ne živi ovdje. Porodica mu je u Banjoj Luci, jedan dio i u Istočnom Sarajevu – ističe Purtić.
  Zakon je jasan

On dodaje kako u Zakonu o zaštiti od požara, u članu 48. stoji da su industrijski nerazvijene opštine do 20.000 stanovnika u obavezi da osnuju Teritorijalnu vatrogasnu jedinicu ili Dobrovoljno vatrogasno društvo.

Odluka je temeljena na popisu stanovništva iz 2013. godine, prema kojem Opština Vlasenica ima 11.467 stanovnika. To znači da ne postoji zakonska obaveza za osnivanje, odnosno postojanje teritorijalne vatrogasne jedninice.

 • Kada se već pozivaju na popis stanovništva iz 2013. godine zašto su onda 2017. godine, znajući za broj stanovnika, osnovali Teritorijalnu vatrogasnu jedinicu Vlasenica – pita se sagovornik.

PREDSJEDNIK SINDIKATA – ADVOKAT

Nesuglasice sa Kraljevićem, tvrdi Purtić, traju godinama. Obraćali su se upravnoj inspektorici koja je otišla kod Kraljevića, ostavila mu rok od 15 dana za rješavanje pitanja kolektivnog ugovora. A kako se stvari nisu pomjerile s mrtve tačke ona mu je napisala prekršajni nalog.

 • Nonsens je da Kraljevića na sudu brani predsjednik opštinskog sindikata Slaviša Paunić, protiv koga ćemo podnijeti krivičnu prijavu. Paunić je doveo u zabludu odbornike SO Vlasenica. On je pogrešno tumačio član 67. Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi. A u Zakonu stoji da su radnici angažovani na protivpožaroj zaštiti izuzeti od smanjenja broja službenika. Znači, vatrogasci i spasioci su zakonom izuzeti od smanjenja broja radnika. Sedam vatrogasaca je podnijelo tužbe, a petorica nisu. Možda ih je strah ili su stranački opredijeljeni – navodi Purtić.
  Odbili da idu na stranačke skupove

Nesuglasice na relaciji Kraljević – vatrogasci tinjaju od 2018. godine kada je od vatrogasaca traženo da prisustvuju stranačkim skupovima i da podižu oborene stranačke bilborde.

 • Mi smo tokom predizborne kampanje 2018. godine odbili da idemo po stranačkim skupovima. Te je godine jak vjetar oborio bilbord SNSD-a u blizini Osnovne škole u Vlasenici. Tu bilbord nije smio ni biti. Onda nas je pozvala načelnica Odjeljenja za urbanizam i rekla da bilbord moramo podići. Mi smo odbili da na osnovu usmene naredbe idemo na teren. Ja da dižem bilbord neke političke stranke, u uniformi i sa vatrogasnim vozilom, ma ne pada mi na pamet – navodi Purtić.

U cijeloj priči važno je istaći da je opremanje Teritorijalne vatrogasne jedinice u Vlasenici finansirao Vatrogasni savez RS sa 300.000 KM, a učešće Opštine Vlasenica je bilo 35-36 hiljada KM.

Posao za tužilaštvo

Hoće li se uložena sredstva vratiti Vatrogasnom savezu RS ili šta će biti sa sredstvima UNDP-a koja su uložena u Vatrogasni dom u Vlasenici?

Kako će biti opravdana sredstva?

 • Sve što nije moguće u drugim sredinama, u Vlasenici je moguće. Kraljević ostavlja građane Vlasenice bez zaštite. Ali, njega nije ni briga jer i ne živi u Vlasenici. Odbornici se i ne pitaju ništa. Rade samo što im on kaže. Ko će biti krivično i materijalno odgovoran kada nas ukinu, a ne osnuju Dobrovoljno vatrogasno društvo na vrijeme? On! Sad mu nismo potrebni, a 2018. godine je od UNDP-a za rekonstrukciju Vatrogasnog doma uzeo 100.000 KM, isti iznos je uzeo od Investicione-razvojne banke i Vlade RS, a opština je kuću i zemljište platila 140.000 KM. Na tabli koja još uvijek stoji piše da je sve to urađeno zbog povećanja efikasnosti rada vatrogasaca, a četiri godine kasnije nas gasi. Ovdje mora biti posla za tužilaštvo – uvjeren je Purtić.

On je inače jedini koji se osmjelio javno govoriti o o posljednjoj odluci SO Vlasenica.
Optužnica za ratne zločine

Komentar Kraljevića nemoguće je dobiti jer on decenijama ne razgovara s novinarima. Odluku je učvrstila i činjenica da se protiv njega pred Sudom BiH vodi postupak za ratne zločine počinjene u Vlasenici 1992. godine.

Kraljević je optužen zajedno sa Manetom Đurićem, Radenkom Stanićem i Goranom Garićem.

Optužene se tereti da su za vrijeme rata u BiH tokom 1992. i 1993. godine postupali protivno odredbama Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da su, u vrijeme širokog i sistematskog napada na civilno bošnjačko stanovništvo na području Vlasenice i okoline, optuženi Đurić, na funkciji načelnika SJB Vlasenica, optuženi Stanić kao komandir SJB Vlasenica i optuženi Kraljević kao komandir Specijalnog voda u SJB Vlasenica te optuženi Garić kao aktivni pripadnik SJB Vlasenica, počinili progon bošnjačkog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi.

NAPADI NA CIVILE

Optužnica obuhvata ubistva i prisilne nestanke najmanje 22 osobe, nezakonita zatočenja, mučenja i zlostavljanja više desetina osoba u više objekata za zatočenje na području Vlasenice. Na teret im se stavlja i pljačkanje i uništavanje imovine bošnjačkog stanovništva, te drugi zločine koji su do proljeća 1993. godine doveli do progona gotovo cjelokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti s ovog područja. Tek mali broj stanovnika vratio u mjesta prijeratnog boravka.

U optužnici se navodi da su optuženi, lično i direktno, zajedno s drugim pripadnicima vojske i policije, naoružani i uz prijetnju sile, progonili i pronalazili civile bošnjačke nacionalnosti, koje su iz njihovih domova ili drugih lokacija odvodili u objekte za zatočenje na nekoliko lokacija, uključujući i logor Sušica…

hayat.ba

drugi upravo čitaju