NAČELNIK EFENDIĆ ODRŽAO SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA SINDIKATA METALACA FBIH I FIRME ‘ZRAK’: UČINIT ĆEMO SVE DA ALARMIRAMO VLADU FBIH DA ZAUSTAVI PROCES STEČAJA!

Učesnici sastanka razgovarali su o pokretanju proizvodnje u toj firmi, te su se osvrnuli i na izjave ministra resornog ministarstva Nermina Džindića, koji potpisivanje ugovora sa kompanijom Hinterberger, austrijskim i evropskim renomiranim proizvođačem vojne opreme, naziva štetnim po firmu „Zrak“ i poziva na stečaj firme, odnosno imenuju stečajnog upravnika.

  • Izjava ministra da je ugovor koji je potpisao „Zrak“ sa jednim od najvećih evropskih proizvođača vojne opreme štetan po firmu, iako ga on nije ni vidio i ne zna da je potpisan, je po meni nevjerovatna, i ona govori sve o odnosu tog ministarstva prema firmi „Zrak“, dakle štetan je ugovor, a nije štetan stečaj – izjavio je načelnik Efendić.

Dodao je da je prema informacijama kojima raspolaže, Sud odredio predstečajnog upravnika, osobu koja bi trebala u narednih mjesec dana Sudu predložiti Odluku o stečaju, dakle, u isto vrijeme dok je firma pokrenula i priprema proizvodnju za austrijskog partnera. Također je istakao da postoje naznake za potpisivanje još dva međunarodna ugovora, i umjesto da Ministarstvo pomogne firmi „Zrak“ kako bi obezbijedila repromaterijal i krenula sa proizvodnjom, oni javnom kampanjom, ali i svojim djelovanjem čine sve da firma ode u stečaj .

  • Mi smo razgovarali, i zajedno sa predstavnicima Sindikata metalskih radnika FBiH i Sindikata firme „Zrak“ u narednim danima učinit ćemo sve da alarmiramo Vladu FBiH da zaustavi proces stečaja. Ono što „Zrak“ najviše opterećuje su dugovi prema bivšim uposlenicima. Vlada FBiH bi trebala izdvojiti četiri do pet miliona konvertibilnih maraka da se riješe dugovanja prema bivšim radnicima i tu će prestati većina problema ove firme i njen račun će se moći odblokirati. Sa poreskom upravom je moguće napraviti reprogram i krenuti u nove ugovore i proizvodnju. To je nešto što federalna Vlada mora učiniti, mora obavijestiti Sud da je preduzeće „Zrak“ u konsolidaciji – rekao je Efendić

Firma „Zrak“ je u konsolidaciji, i prema Zakonu o konsolidaciji, ona traje do kraja 2023. godine i to je period u kojem se ne može proglašavati stečaj. S druge strane i Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme FBiH također definiše da ta imovina ne može biti predmet prodaje zato što je to strateški interes države.

  • Mi ćemo zajedno sa Sindikatom učiniti sve da se spriječi stečaj firme, to ne možemo i ne smijemo dozvoliti. Nemamo mi puno fabrika, imamo svega sedam ili osam fabrika namjenske industrije i sada trebamo dozvoliti da još jedna nestane kao što je nestala Fabrika duhana Sarajevo, Standard, Energoinvest i brojne druge – zaključio je načelnik Efendić.

RADNICI ĆE SAMI POKRENUTI PROIZVODNJU I ISPOŠTOVATI UGOVOR KOJI JE POTPISAN PRIJE DESET DANA

Predsjednik Sindikata metalaca Federacije Bosne i Hercegovine Bajro Melez kazao je da je u rad ovog preduzeća aktivno uključen od 1997. godine i da vrlo dobro poznaje situaciju u kojoj se nalazi ovo preduzeće. Istakao je da je stav radnika preduzeća jasan i glasan, te da će ”Zraka biti i bez Vlade FBiH”, jer radnici će nastaviti raditi.

načelnik efendić održao sastanak sa predstavnicima sindikata metalaca fbih i firme ‘zrak’: učinit ćemo sve da alarmiramo vladu fbih da zaustavi proces stečaja!
NAČELNIK EFENDIĆ ODRŽAO SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA SINDIKATA METALACA FBIH I FIRME ‘ZRAK’: UČINIT ĆEMO SVE DA ALARMIRAMO VLADU FBIH DA ZAUSTAVI PROCES STEČAJA!

– Mi smo došli danas ovdje kod načelnika Efendića da nam da potporu u našim zalaganjima za firmu. Od Nove godine upalit ćemo mašine, nažalost bez generalnog direkora i bez uprave društva, jer Vlada FBiH nije se udostojila da izabere novog generalnog direktora, niti upravu društva. Radnici će sami pokrenuti proizvodnju i ispoštovati ugovor koji je potpisan prije deset dana. Čim je ugovor potpisan pokrenuo se stečaj firme – kazao je Melez.

Emir Kominlija, predsjednik Sindikalne organizacije preduzeća „Zrak“ kazao je da će radnici ove firme pokrenuti mašine, jer je to jedini način da se spasi firma „Zrak“.

  • Mi želimo da radimo, nažalost nismo imali ugovora, nismo imali priliku da radimo, a sada nam se ta prilika pružila. Vlada FBiH je čekala baš ovu priliku, da firma krene naprijed, pa da oni donesu ovakve odluke. Firma „Zrak“, iako je u ovakvoj situaciji, ima ogromnu perspektivu. Mi imamo toliko ponuda, toliko kontakata sa firmama van BiH. Sa evropskim tržištem mi bi bez problema mogli raditi. Prije mjesec dana smo dobili Nato broj, možemo raditi za Nato i nama je to veliko dostignuće. Takvu firmu Vlada FBiH bez imalo griže savjesti gura u stečaj. Mi ćemo se boriti i nećemo dozvoliti da firma ode u stečaj – kazao je Kominlija, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.  

hayat.ba

drugi upravo čitaju