NA DANAŠNJI DAN: USVOJENA HIMNA ‘JEDNA SI JEDINA’

na današnji dan: usvojena himna ‘jedna si jedina’

1995. godine Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine je na svojoj 300. sjednici usvojilo tekst i muziku himne Republike Bosne i Hercegovine, poznate pod naslovom “Jedna si jedina”. Tekst je napisao Dino Dervišhalidović (Dino Merlin), na muziku narodne pjesme “S one strane Plive”.

1642. Holandski moreplovac Abel Jansen Tasman otkrio je južno od Australije ostrvo i nazvao ga Van Dimenova zemlja, koje je kasnije njemu u čast nazvano Tasmanija.

1833. Rođen srpski pisac Jovan Jovanović Zmaj. Najpoznatiji je kao dječiji pjesnik.

1859. U Londonu objavljena knjiga engleskog prirodnjaka Charlesa Darwina “Porijeklo vrsta”. Njegova revolucionarna teorija evolucije izazvala je kontroverze u naučnim, ali i u crkvenim krugovima.

na današnji dan: usvojena himna ‘jedna si jedina’
NA DANAŠNJI DAN: USVOJENA HIMNA ‘JEDNA SI JEDINA’

1864. Rođen francuski slikar Henri de Toulouse-Lautrec, majstor litografije, jedan od velikana impresionizma 19. vijeka. U krugu boema na Monmartreu bio je stalni posjetilac kabarea, plesnih lokala, cirkusa i javnih kuća, što su bili motivi njegovih ulja i gvaševa.

1910. U Bijeljini rođen Fadil Jahić Španac, španski borac, partizanski komandant i narodni heroj Jugoslavije.

1941. Počela njemačka ofanziva na grad Užice u Drugom svjetskom ratu. Odstupnicu glavnog dijela partizanskih snaga činio je Radnički bataljon. Nijemci su zauzeli grad krajem novembra, a tokom borbi na Kadinjači, 14 kilometara zapadno od Užica, poginulo je 180 branilaca grada.

1957. U Mexico Cityju umro je čuveni meksički slikar i komunistički aktivista Diego Rivera. Proslavio se monumentalnim muralima u javnim ustanovama u Meksiku (124 freske u palati ministarstva prosvjete) i u SAD-u.

na današnji dan: usvojena himna ‘jedna si jedina’
NA DANAŠNJI DAN: USVOJENA HIMNA ‘JEDNA SI JEDINA’

1963. Dva dana poslije atentata u Dallasu na predsjednika SAD-a Johna Kennedyja, Jack Ruby je u policijskoj stanici ubio iz revolvera Leeja Harveya Oswalda, koji je bio osumnjičen za atentat.

1965. Mobutu Sese Seko je preuzeo vlast u Kongu.

1974. Predsjednik SAD-a Gerald Ford i sovjetski lider Leonid Brežnjev postigli su u Vladivostoku privremeni sporazum o ograničenju ofanzivnog strateškog nuklearnog oružja.

1976. U zemljotresu koji je razorio grad Muradije i stotine sela na istoku Turske poginulo je oko 5.300 ljudi, a 50.000 je ostalo bez domova.

1989. Pod pritiskom masovnih demonstracija u Pragu kompletno rukovodstvo Komunističke partije Čehoslovačke podnijelo ostavke, uključujući generalnog sekretara Miloša Jakeša. Na mjesto generalnog sekretara partije došao Karol Urbanek.

na današnji dan: usvojena himna ‘jedna si jedina’
NA DANAŠNJI DAN: USVOJENA HIMNA ‘JEDNA SI JEDINA’

1991. U Londonu umro britanski pjevač i muzičar Freddie Mercury. Rođen je kao Farrokh Bulsara u Zanzibaru 1946. godine, u Velikoj Britaniji je postao poznat kao pjevač grupe Queen i po svom energičnom stilu nastupanja.

1995. Irci na referendumu tijesnom većinom 50,28 posto izglasali legalizaciju razvoda braka.

2003. Vrhovni sud u Glazgowu, u Škotskoj, na 27 godina zatvora osudio libijskog obavještajca Abdela Baseta Ali al- Megrahija, proglašenog krivim za učešće u rušenju aviona Pan Ama na letu broj 103 iznad jezera Lockerbie u Škotskoj, 1998. godine. Tada je poginulo 259 putnika i članova posade i 11 stanovnika na zemlji.

2005. Umro Pat Morita, japansko-američki glumac, poznat po svojoj ulozi u filmu “Karate kid”.

2015. Na tursko-sirijskoj granici oboren ruski avion Su-24. Avion je oborio turski F-16, što je izazvalo krizu između dviju zemalja.

2017. U oružanom napadu islamskih militanata na vjernike u džamiji u mjestu Bir al-Abedu, na sjeveru Sinaja u Egiptu, ubijeno je 305 osoba, a ranjeno 130. Napad je izvelo 30-ak militanata ISIL-a.

The post NA DANAŠNJI DAN: USVOJENA HIMNA ‘JEDNA SI JEDINA’ first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju