NA DANAŠNJI DAN UHAPŠEN MAHATMA GANDHI: EVO ŠTA SE JOŠ DOGODILO PETOG MAJA

na današnji dan uhapšen mahatma gandhi: evo šta se još dogodilo petog maja

Na ostrvu Sveta Jelena kao britanski zatvorenik 1821. umro je francuski car Napoleon I Bonaparte, jedan od najvećih vojskovođa u historiji, čiji su osvajački pohodi izmijenili Evropu

1818. Rođen njemački filozof Karl Heinrich Marx, teoretičar modernog socijalizma i komunizma. S Friedrichom Engelsom napisao je 1848. Komunistički manifest.

1846. Rođen poljski pisac Henryk Sienkiewicz, autor romana “Quo vadis” i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1905.

1855. Crnogorski knez Danilo I Petrović donio Opšti zemaljski zakonik, u koji su unijete imovinske i poreske reforme.

1904. Na brdu Volujica kod Bara postavljena je prva radiotelegrafska stanica Marconijevog sistema na Balkanu.

1930. Britanske vlasti u Indiji uhapsile Mahatmu Gandhija zbog njegove kampanje građanske neposlušnosti.

1936. Italijanske trupe pod komandom feldmaršala Pietra Badoglija okupirale Adis Abebu, prijestolnicu Etiopije.

1945. Sovjetske trupe u Drugom svjetskom ratu ušle u mjesto Peenemünde, odakle su Nijemci ispaljivali rakete Fau 1 i Fau 2. Američke trupe oslobodile njemački nacistički koncentracioni logor Mauthausen.

1955. Odlukom saveznika, Savezna Republika Njemačka ponovo je stekla suverenitet.

na današnji dan uhapšen mahatma gandhi: evo šta se još dogodilo petog maja
Aldo Moro

1978. Teroristička organizacija Crvene brigade saopštila da je ubila bivšeg premijera Italije Alda Mora, otetog u martu 1978. Njegovo tijelo pronađeno je dva dana kasnije u vozilu u centru Rima.

1981. Bobby Sands postao prvi od deset pripadnika IRA koji je umro u zatvoru Maze, u Sjevernoj Irskoj, od posljedica štrajka glađu.

1993. Umro američki pisac i intelektualac Irving Howe, čije je najpoznatije djelo “Svijet naših očeva”, studija o istočnoevropskim Jevrejima imigrantima u SAD-u.

1999. Indonezija i Portugal potpisali dokument kojim je priznata nezavisnost Istočnog Timora.

2003. Haški tribunal podigao optužnicu protiv bivšeg načelnika Službe državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije Franka Simatovića Frenkija, kojom se terete za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu uklanjanja nesrba s velikih dijelova teritorije Hrvatske i BiH tokom ratova od 1991. do 1995. Oni su uhapšeni 13. marta u policijskoj akciji Sablja, a potom izručeni u Haag. Prvostepeno vijeće Haškog suda 30. maja 2013. je odbacilo većinu optužbi protiv Stanišića i Simatovića i naložilo da se odmah puste iz pritvora. Međutim, 1. juna 2017. Stanišić i Simatović vratili su se iz Srbije u pritvor Međunarodnog suda u Haagu, gdje im se opet sudi pred sudskim mehanizmom, pravnim nasljednikom Tribunala.

2003. Ruanda oslobodila više od 22.000 zatvorenika koji su uglavnom bili umiješani u masakr koji je 1994. počinila milicija Hutua, kada je ubijeno oko 800.000 etničkih Tutsija i umjerenih Hutua. U zatvorima je ostalo oko 80.000 ljudi koji čekaju suđenje.

na današnji dan uhapšen mahatma gandhi: evo šta se još dogodilo petog maja
Walter Sisulu

2003. Umro Walter Sisulu, jedan od veterana u borbi protiv bijelaca koji su manjina u Južnoj Africi i dugogodišnji prijatelj i mentor Nelsona Mandele, najpoznatijeg borca protiv apartheida.

2004. U aukcijskoj kući Sotheby’s u New Yorku Picassova slika “Dječak sa lulom” postigla cijenu od 104.168.000 dolara, što je apsolutni svjetski rekord u aukcijskoj prodaji slika do tada.

2009. Odlukom Žalbenog vijeća Haškog tribunala Veselinu Šljivančaninu izrečena kazna od 17 godina zatvora za zločine u Vukovaru, umjesto prvobitne kazne od pet godina. Istovremeno, Žalbeno vijeće je potvrdilo prvostepenu presudu pukovniku bivše JNA Miletu Mrkšiću, kojom je osuđen na 20 godina zatvora.

hayat.ba

drugi upravo čitaju