NA DANAŠNJI DAN STJEPAN KLJUIĆ PODNIO OSTAVKU NA FUNKCIJU ČLANA PREDSJEDNIŠTVA RBIH: EVO ŠTA SE JOŠ DESILO

na današnji dan stjepan kljuić podnio ostavku na funkciju člana predsjedništva rbih: evo šta se još desilo

1632. Švedski kralj Gustav II Adolf, veliki vojskovođa i vojni reformator, poginuo je u Tridesetogodišnjem ratu u bici kod Lützena, u kojoj je njegova vojska potukla katoličke snage pod komandom generala Wallensteina.

1814. Rođen belgijski proizvođač duhačkih instrumenata Adolphe Sax, koji je 1840. izumio muzički instrument nazvan po njemu saksofon.

1860. Za predsjednika SAD-a izabran Abraham Lincoln, koji je u januaru 1863. proglasio oslobađanje američkih robova. Za njegovog mandata vođen Američki građanski rat (1861 – 1865). Šest dana po završetku rata ubijen je u pozorištu.

1861. Rođen kanadski trener James Naismith, koji je 1891. izmislio košarku, kao dopunski sport za igrače američkog nogometa. U Evropu je stigla preko američkih vojnika, a u naše krajeve košarku je donio izaslanik Crvenog krsta, Amerikanac William Viland, 1923. prikazavši je na kursu za učitelje u Beogradu.

na današnji dan stjepan kljuić podnio ostavku na funkciju člana predsjedništva rbih: evo šta se još desilo
James Naismith

1880. Francuski mikrobiolog Charles Louis Alphonse Laveran, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1907, otkrio je uzročnika malarije, ali nije mogao da objasni na koji način dospijeva u organizam. Engleski ljekar Ronald Ross je 15 godina kasnije utvrdio da malariju prenose komarci.

1893. U Petrogradu umro slavni ruski kompozitor Petar Iljič Čajkovski, kojeg mnogi smatraju klasikom ruske muzike. Njegovo djelo, inspirisano narodnom muzikom, bajkama i ruskom historijom, obuhvata sve muzičke vrste, a najpoznatiji su šest simfonija, tri klavirska koncerta, opere “Evgenije Onjegin” i “Pikova dama”, balet “Labudovo jezero” i uvertira “Romeo i Julija”.

1917. Poslije pet mjeseci borbi, u Prvom svjetskom ratu je pobjedom zapadnih saveznika nad Nijemcima okončana treća bitka kod belgijskog grada Ypres. Linija fronta pomjerena je za nepunih deset kilometara, a poginulo je 240.000 vojnika.

1943. Sovjetska armija je u Drugom svjetskom ratu oslobodila Kijev nakon dvogodišnje njemačke okupacije.

1975. Na inicijativu kralja Hasana počeo je Zeleni marš u kojem je 350.000 Marokanaca sa zastavicama i Kur‘anom u rukama prešlo u Zapadnu Saharu, tražeći dekolonizaciju te oblasti. Narednih dana u Madridu je potpisan sporazum kojim je Španija predala Zapadnu Saharu Maroku i Mauritaniji.

1992. Član Predsjedništva RBiH Stjepan Kljuić podnio ostavku na tu funkciju.

1996. U Sarajevu održana konstituirajuća sjednica oba doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj su usvojena obilježja FBiH – zastava i grb. Odlukom Ustavnog suda BiH 28. januara 2007. grb i zastava FBiH stavljeni su izvan snage.

1996. Republika Hrvatska postala 40. članica Vijeća Evrope.

1999. Australijanci na referendumu sa 55 naprema 45 posto glasova odbacili prijedlog da britanski monarh kao šef države bude zamijenjen republikanskim ustrojstvom države.

2001. Medijski magnat, republikanac Michael Bloomberg, izabran je za novog gradonačelnika New Yorka. On je na tom mjestu naslijedio Rudolpha Giulianija, koji je bio gradonačelnik u vrijeme septembarskih terorističkih napada.

na današnji dan stjepan kljuić podnio ostavku na funkciju člana predsjedništva rbih: evo šta se još desilo
Michael Bloomberg

2002. Dvadeset osoba poginulo kada se avion luksemburške kompanije Luxair srušio zbog jake magle pored aerodroma u Luksemburgu.

2005. Monsinjor Kiro Stojanov postavljen u Skoplju u katedrali Presvetog srca Isusovog za skopskog biskupa i apostolskog egzarha u Makedoniji. On je prvi Makedonac koji je poslije 104 godine preuzeo rukovođenje Katoličkom crkvom u zemlji.

The post NA DANAŠNJI DAN STJEPAN KLJUIĆ PODNIO OSTAVKU NA FUNKCIJU ČLANA PREDSJEDNIŠTVA RBIH: EVO ŠTA SE JOŠ DESILO first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju