Na današnji dan se po prvi put zavijorila zastava Republike BiH u Ujedinjenim nacijama.

Na današnji dan prije 32 godine, 22. maja 1992., Republika Bosna i Hercegovina je postala članica Ujedinjenih nacija (UN).

Ovo se dogodilo nakon usvajanja Rezolucije 755 – koja je odobrila prijem BiH u UN, 20. maja 1992. godine.

Nezavisnost i agresija

BiH se pridružila UN-u nakon što je proglasila nezavisnost i dobila međunarodno priznanje u aprilu 1992. godine. Evropska ekonomska zajednica (EEZ), danasšnja Evropska unija (EU), priznala je BiH 6. aprila, a Sjedinjene Američke Države sledeći dan.

Iako je BiH primljena u UN, nastavljena je brutalna agresija na zemlju koja je započela istog dana kada je BiH dobila međunarodno priznanje. Stradanja stanovništva su zabilježena i prije toga, a nastavljena su sve do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 14. novembra 1995. godine.

Prilikom svečanog prijema BiH u UN na 47. zasjedanju Generalne skupštine, ministar vanjskih poslova, Haris Silajdžić, istakao je da je BiH postala “slobodna od opresije, ali ne i agresije.” Upozorio je na početak genocida i pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da aktivira Poglavlje 7. Povelje UN-a, koje dozvoljava međunarodnu vojnu intervenciju radi očuvanja regionalnog mira i stabilnosti.

Nakon Silajdžićevog govora, delegati Generalne skupštine su burno aplaudirali, ali UN nije adekvatno odgovorio na vapaje iz BiH.

 

Zakulisni pokušaji i zastava RBiH

Prvi bh. ambasador pri UN-u bio je Muhamed Šaćirbegović. Kasnije je svjedočio da je situacija bila neizvjesna do samog kraja, ali je u maju 1992. postalo jasno da su postojali zakulisni pokušaji da se ospori status Bosne i Hercegovine kao ravnopravne članice, kao i nastojanja da se prikriju ili umanje agresije i zločini u BiH.

Za ceremoniju prijema bila je potrebna nova zastava Republike Bosne i Hercegovine, sa grbom s ljiljanima koji je postao zvanični simbol zemlje 4. maja 1992. godine. Dizajnirao ju je Zvonimir Bebek koristeći materijale iz vremena kralja Tvrtka pohranjene u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Pošto nije bilo moguće poslati zastavu u New York, Muhamed Šaćirbegović se obratio grupi žena iz bh. dijaspore, a Dika Lemeš je za jedan dan sašila zastavu Republike Bosne i Hercegovine.

Ispred zgrade Ujedinjenih nacija zavijorila se zastava RBiH s ljiljanima, označavajući svečani prijem Bosne i Hercegovine kao ravnopravne članice UN-a.

U galeriji slika pogledajte nacrte – kako je nastajao grb Republike Bosne i Hercegovine.

(24sata.info)

Izvor: ( 24sata.info / Javno.ba )

drugi upravo čitaju